Składniki
1 porcja/porcje/porcji
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 7 jaj (dużych, L)
- 1 szklanka cukru
-
6
45min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Oddzielić żółtka od białek, ocieplić w temperaturze pokojowej. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Boków tortownicy niczym nie smarować.
2. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
3. Założyc motylek i ubijać białka przez około 2 minuty, obroty 3.
4. Następnie ustawić czas na 5 min, obrpoty 3 i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając na sztywną pianę. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze białka przez około 2 minuty, aż będą sztywne i błyszczące.
5. czas 1 min 30 sek, obroty 2 dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejne dopiero gdy wcześniejsza porcja ubije się już z białkami).
6. Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) Czas 2 min obroty 1, ewentaolnie "Mieszanie" Staramy się nie zniszczyć ubitej piany.
7. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i energicznie odstawić ją na blat (z wysokości około 25 cm).
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Aby wyszedł nam płaski biszkopt, należy gpo po wyęciu z piekarnika rzucić na podloge z ok 50 cm
nie smarujemy boków foremki!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy ktoś ma problem z ubijaniem jajek w...
Czy ktoś ma problem z ubijaniem jajek w najnowszym termomixie? Jakieś porady?
Mój ukochany przepis, który stosuję od lat...
Mój ukochany przepis, który stosuję od lat został przystosowany do TM i wychodzi jeszcze lepiej . Dziękuję
Super Polecam
Super! Polecam
Znałam ten przepis tylko nie na...
Znałam ten przepis tylko nie na thermomixa.Szukałam znalazłam i 5 się należy. W thermomixie super się robi.
A jaka temperatura?
A jaka temperatura?
(Brak tematu)
Super pierwszy raz udało mi się go upiec w...
Super pierwszy raz udało mi się go upiec w takiej idealnej postaci tylko piekłem go 50 min
Sprawdzony .... taki jest
Sprawdzony .... taki jest bodajże na Moich wypiekach ....ale ten...na termisia został już przetestowany i to na plus......polecam...<3
jest mi niezmiernie miło
jest mi niezmiernie miło czytać takie komentarze
zawsze sie udaje ! pycha
zawsze sie udaje ! pycha
moja teściowa śmieje się że
moja teściowa śmieje się że nauczyłam ją piec biszkopt teraz jej zawsze wychodzi
Biszkopt rewelacja pyszności
Biszkopt rewelacja pyszności