3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC Z JABŁKAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

DO POSYPANIA BLACHY

  • mąka migdałowa lub jaglana

PROSTOKĄTNA FORMA DO CIASTA (OK.29 X 36 cm)

CIASTO

  • 100 g migdałów w słupkach (lub całych)
  • 150 g cukru trzcinowego (lub 80 g ksylitolu)
  • 8 jaj
  • 200 g masła (w temp. pokojowej), lub masła klarowanego
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 300 g suchego maku
  • 600 g jabłek (bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki, bez skóry)

DO POSYPANIA

  • wiórki kokosowe lub słupki migdałowe

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g gorzkiej czekolady (np.Lindt 70%)
  • 80 g mleka kokosowego (np. z puszki)
5

Przygotowanie

  1. 1. rozgrzać piekarnik - temp. 190st

    2. tylko spód formy do ciasta posmarować masłem i posypać mąką migdałową lub jaglaną (odstawić)

    3. do naczynia miksującego wsypać migdały, nałożyć miarkę, zemleć na mąkę 10s/obr.10, odstawić do innego naczynia

    4. do naczynia miksującego wsypać mak, nałożyć miarkę, zemleć 30s/obr.10, przełożyć do wcześniej zrobionej mąki midałowej

    5. do naczynia miksującego wsypć cukier, nałożyć miarkę zemleć na puder 10s/obr. 10, dodać masło i same żółtka (białka odstawić do innego naczynia) , ucierać 2min/obr.5

    6. dodać jabłka, ucierać 15s/obr.4

    7. dodać zmielony mak, mąkę migdałową i sodę, wymieszać 1min/obr.4, masę przełożyć do innego naczynia

    8. umyć Thermomix (1litr ciepłej wody, kropla płynu do mycia naczyć, nałożyć miarkę, zmiksować 10 sek/obr8-10), opłukać i osuszyć naczynie miksujące

    9. nałożyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubić pianę 4min/37st/obr.4

    10. białka przełożyć do wcześniej zrobionej masy, wszystko delikatnie wymieszać silikonową łopatką

    11. gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia ciast,

    12. na 2 stopniu  od dołu piekarnika włożyć ruszt, na nim postawić  formę z ciastem, piec w temp. 190st przez 45-50 min

  2. Gdy już ciasto jest upieczone i ostygło można przygotować POLEWĘ CZEKOLADOWĄ.

    Do naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę, i dodać mleko kokosowe, nałożyć miarkę podgrzewać 5min/temp.80st/obr.1

    Polewę rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami kokosowymi lub lekko prażonymi słupkami migdałów.

    Jeżeli polewa jest mało plastyczna mozna dodać 2 łyżki wody

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

CIASTO BEZ LAKTOZY ,BEZ NABIAŁU: zamiast masła można dodać 125g oleju


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Piekę .na termoobiegu. Zależy od piekarnika.

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na marca 11, 2017 at 20:49.

    Piekę .na termoobiegu. Zależy od piekarnika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Maksi napisał:...

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na listopada 27, 2016 at 10:14.

    Maksi napisał:

    Witam, czy grzanie ma być góra dół lub czy można z tylko termoobiegiem?


    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam w swoich przepisach jaglane pieczywo chrupkie,...

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na listopada 27, 2016 at 10:12.

    mam w swoich przepisach jaglane pieczywo chrupkie, zamiast maki gryczanej można dodać właśnia mąkę z amarantusa, lub mąkę z komosy ryżowej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis. mi też wyszedł

    Zgłoszony przez doniamimi na października 14, 2016 at 11:27.

    super przepis. mi też wyszedł 'mokry' ale raczej taki ma być. Pani Joanno jestem fanką Pani przepisów tmrc_emoticons.-)

    p.s. Szukam czegoś fajnego (niekoniecznie na słodko) z komosą ryżową i kaszą amarantus, jakby miała Pani jakiś przepis to chętnie przetestuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten makowiec ma być taki

    Zgłoszony przez ally29 na września 18, 2016 at 21:05.

    Ten makowiec ma być taki mokry czy mi się nie dopiekł?  W smaku bardzo dobry ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, dzieki za przepis

    Zgłoszony przez margeritams na marca 29, 2016 at 16:22.

    Pyszny, dzieki za przepis miałam co zjesc na świetach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziwna sprawa z tymi

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na lutego 29, 2016 at 19:49.

    Bardzo dziwna sprawa z tymi białkami. Pomysł zaczerpnęłam od mojego kolegi i za każdym razem dobrze się ubijają. Bardzo ważne jest , aby naczynie miksujące było suchutkie. Ale jeżeli wychodzi bez podgrzewania to proszę się tego sposobu trzymać. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety po podgrzaniu białek

    Zgłoszony przez matik na lutego 5, 2016 at 21:23.

    Niestety po podgrzaniu białek zrobiła sie woda - kolejne białka bez grzania ubiły sie i ciastko wyszło ok, jak dla mnie troche za mało słodkie. Polewe zastąpiłem lukrem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Maksi napisał: Witam, czy

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na grudnia 25, 2015 at 23:45.

    Maksi

    Witam, czy grzanie ma być góra dół lub czy można z tylko termoobiegiem?

       Ja piekę na termoobiegu. Ale to kwestia pekarnika, bo u mnie termoobieg nie jest taki mocny.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BARDZO SMACZNY!  Piekłam na

    Zgłoszony przez Agata Michaud na grudnia 24, 2015 at 08:53.

    BARDZO SMACZNY! 

    Piekłam na samym dole piekarnika, grzanie góra-dół

    Dzięki za przepis tmrc_emoticons.) 

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, czy grzanie ma być

    Zgłoszony przez Maksi na grudnia 13, 2015 at 12:14.

    Witam, czy grzanie ma być góra dół lub czy można z tylko termoobiegiem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny przepis...

    Zgłoszony przez MariuszK na listopada 12, 2015 at 23:16.

    Genialny przepis... konsystencja lekko ubitej pianki... zaskoczenie i super smak!!! Gratuluję pomyslu!!! A przy okazji moje pierwsze ciato bezglutenowe (i generalnie bez mąki tmrc_emoticons.) )

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka. Polecam serdecznie

    Zgłoszony przez Aluna na listopada 11, 2015 at 19:36.

    Cooking 7 pychotka. Polecam serdecznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten jest na prawdę smaczny.

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na października 13, 2015 at 11:49.

    Ten jest na prawdę smaczny. Na urodziny i do śniadaniówki dla dzieci (sama to sprawdziłam -  zdrowe słodkości)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystkie makowce bardzo

    Zgłoszony przez mikulina na października 11, 2015 at 15:08.

    Wszystkie makowce bardzo lubię, w takiej postaci jeszcze nie jadłam.  Big Smile

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze