- TM 5
Składniki
ciasto
- 250 g świeżego szpinaku
- 300 g mąki ryżowej
- 7 jajek
- 120 g ksylitolu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego w formie płynnej
- 2 płaskie łyżeczki proszku d/p
waniliowy krem straciatella
- 700 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki ksylitolu
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody (ostudzone) - można pominąć
- ziarna z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
dodatki
- 2-3 łyżki dżemu z owoców leśnych - opcjonalnie
- owoce leśne lub pestki granatu do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Szpinak blendujemy (10-15s zwiększajac stopniowo obroty 3-7), odstawimy w miseczce a następnie myjemy i wycieramy naczynie.
- Ksylitol mielimy na puder (5s/obr.9), zakładamy motylek, dodajemy całe jajka. i ucieramy (6min/37st/obr.3) - mniej więcej w połowie wlewamy partiami olej, cały czas ucierając masę. Dodajemy mąkę z proszkiem i jeszcze chwile mieszamy (30s/obr.2).
- Dodajemy do masy szpinak i ponownie mieszamy do połączenia składników (15s/obr.2). Gotową masę przelewamy do tortownicy (śr. 26cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (góra-dół) i pieczemy ok. 40-45 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ostrym nożem odkrawamy wierzch ciasta, uzyskując równy placek. Odciętą część ciasto drobno kruszymy w miseczce.
- TM myjemy i dokładnie osuszamy. Ksylitol mielimy na puder (5s/obr.9), zakładamy motylek, dodajemy schłodzoną śmietanę i ubijamy całość (40s/obr.3 lub nieco dłużej w razie potrzeby) na sztywną masę. Bitą śmietanę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki kremu i całość delikatnie mieszamy łyżką.
- Gotową masę wykładamy na ciasto (ja nie rozkładam śmietany równo tylko formuje kopczyk, dzięki czemu ciasto ciekawiej się prezentuje, ale też można na nim wtedy ułożyć mniej owoców ) posmarowane wcześniej cienką warstwą dżemu z owoców leśnych, a wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem.
- Dekorujemy wierzch ulubionymi owocami i - jeśli nie mamy zamiaru podawać ciasta od razu - odstawiamy do lodówki.
Porady
1. Jeżeli chcecie przygotować ciasto z mrożonego szpinaku - musicie dać go więcej (ok. 400-450g) i przed blendowaniem rozmrozić na sitku i mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
2. Śmietanę można zastąpić stałą częścią litrowego mleczka kokosowego. Trzeba je tylko dłużej ubijać do uzyskania sztywnej masy (motylek 2-3min.obr.3).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
uwielbiam takie połączenia
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?