3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowy leśny mech


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 300 g mąki ryżowej
  • 7 jajek
  • 120 g ksylitolu
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego w formie płynnej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku d/p

waniliowy krem straciatella

  • 700 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody (ostudzone) - można pominąć
  • ziarna z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy

dodatki

  • 2-3 łyżki dżemu z owoców leśnych - opcjonalnie
  • owoce leśne lub pestki granatu do posypania
  • 6
    2h 45min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Szpinak blendujemy (10-15s zwiększajac stopniowo obroty 3-7), odstawimy w miseczce a następnie myjemy i wycieramy naczynie.
  2. Ksylitol mielimy na puder (5s/obr.9), zakładamy motylek, dodajemy całe jajka. i ucieramy (6min/37st/obr.3) - mniej więcej w połowie wlewamy partiami olej, cały czas ucierając masę. Dodajemy mąkę z proszkiem i jeszcze chwile mieszamy (30s/obr.2).
  3. Dodajemy do masy szpinak i ponownie mieszamy do połączenia składników (15s/obr.2). Gotową masę przelewamy do tortownicy (śr. 26cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (góra-dół) i pieczemy ok. 40-45 minut do suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ostrym nożem odkrawamy wierzch ciasta, uzyskując równy placek. Odciętą część ciasto drobno kruszymy w miseczce.
  5. TM myjemy i dokładnie osuszamy. Ksylitol mielimy na puder (5s/obr.9), zakładamy motylek, dodajemy schłodzoną śmietanę i ubijamy całość (40s/obr.3 lub nieco dłużej w razie potrzeby) na sztywną masę. Bitą śmietanę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki kremu i całość delikatnie mieszamy łyżką.
  6. Gotową masę wykładamy na ciasto (ja nie rozkładam śmietany równo tylko formuje kopczyk, dzięki czemu ciasto ciekawiej się prezentuje, ale też można na nim wtedy ułożyć mniej owoców ) posmarowane wcześniej cienką warstwą dżemu z owoców leśnych, a wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem.
  7. Dekorujemy wierzch ulubionymi owocami i - jeśli nie mamy zamiaru podawać ciasta od razu - odstawiamy do lodówki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Jeżeli chcecie przygotować ciasto z mrożonego szpinaku - musicie dać go więcej (ok. 400-450g) i przed blendowaniem rozmrozić na sitku i mocno odcisnąć z nadmiaru wody.

2. Śmietanę można zastąpić stałą częścią litrowego mleczka kokosowego. Trzeba je tylko dłużej ubijać do uzyskania sztywnej masy (motylek 2-3min.obr.3).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez mikulina na kwietnia 17, 2017 at 17:52.

    Love
    uwielbiam takie połączenia

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze