3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowa szarlotka sypana (bez jajek)


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Bezglutenowa szarlotka sypana (bez jajek)

  • 1,5kg jabłek, waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych
  • 210g mąki ryżowej
  • 200g ksylitolu
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 120g bardzo zimnego masła
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku d/p
  • opcjonalnie: cukier waniliowy i/lub aromat migdałowy
  • do posypania: płatki migdałowe
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy razem mąki, ksylitol, proszek do pieczenia i cukier waniliowy z aromatem (jeśli używacie) - 10s/Counter-clockwise operation/obr.4. Gotową mieszankę dzielimy na trzy równe części.
  2. Jabłka dzielimy na dwie części i każdą z nich osobno rozdrabniamy z dwoma łyżeczkami cynamonu (3s/obr.5)*, a nastepnie odstawiamy w dwóch miseczkach.
  3. Spód tortownicy o śr. 24cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub olejem kokosowym, a następnie delikatnie wysypujemy mąką. Do tortownicy wysypujemy po kolei (każdą partię staramy się równo rozłożyć): mieszankę suchych składników, jabłka, znowu mieszankę suchych składników i jabłka, a na koniec wysypujemy ostatnią część suchych składników. Na wierzch ciasta ścieramy cienko masło, równo rozkładając je po całej powierzchni. Posypujemy płatkami migdałowymi.
  4. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

*jeśli Wasze jabłka są bardzo wilgotne, warto zostawić je na chwilę na sitku a potem delikatnie odcisnąć w dłoniach lub wymieszać łyżką, żeby nadmiar soku spłynął przez otwory w sitku


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy