Tu jesteś:
4
Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Bezglutenowa szarlotka sypana (bez jajek)
- 1,5kg jabłek, waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych
- 210g mąki ryżowej
- 200g ksylitolu
- 150g mąki kukurydzianej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 120g bardzo zimnego masła
- 4 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku d/p
- opcjonalnie: cukier waniliowy i/lub aromat migdałowy
- do posypania: płatki migdałowe
-
6
1h 20min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- W dużej misce mieszamy razem mąki, ksylitol, proszek do pieczenia i cukier waniliowy z aromatem (jeśli używacie) - 10s/"Obroty wsteczne" /obr.4. Gotową mieszankę dzielimy na trzy równe części.
- Jabłka dzielimy na dwie części i każdą z nich osobno rozdrabniamy z dwoma łyżeczkami cynamonu (3s/obr.5)*, a nastepnie odstawiamy w dwóch miseczkach.
- Spód tortownicy o śr. 24cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub olejem kokosowym, a następnie delikatnie wysypujemy mąką. Do tortownicy wysypujemy po kolei (każdą partię staramy się równo rozłożyć): mieszankę suchych składników, jabłka, znowu mieszankę suchych składników i jabłka, a na koniec wysypujemy ostatnią część suchych składników. Na wierzch ciasta ścieramy cienko masło, równo rozkładając je po całej powierzchni. Posypujemy płatkami migdałowymi.
- Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
*jeśli Wasze jabłka są bardzo wilgotne, warto zostawić je na chwilę na sitku a potem delikatnie odcisnąć w dłoniach lub wymieszać łyżką, żeby nadmiar soku spłynął przez otwory w sitku
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dziękuję. Zrobiłam tę wersję (choć...
Bardzo dziękuję. Zrobiłam tę wersję (choć już wcześniej robiłam z kaszą manną) bo mam bezglutenowców w domu i czyham na takie przepisy 😁😎 przepyszna 😍smakowała wszystkim