3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowa babka piaskowa


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Bezglutenowa babka piaskowa

  • 5 jajek
  • 330g mąki ziemniaczanej
  • 200g rozpuszczonego (gorącego) masła
  • 150 g drobnego cukru
  • łyżeczka proszku d/p
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Zakładamy motylek, do naczynia miksującego dodajemy całe jajka i miksujemy na obr.3 aż masa zrobi się puszysta i znacząco powiększy swoją objętość (ok. 3-4min - trzeba obserwować). Cały czas miksując dodajemy przez otwór w pokrywie małymi partiami cukier.
  2. Zmniejszamy obroty do 2, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i całość mieszamy ok. 10s (tylko do połaczenia składników), a następnie cały czas miksując dodajemy powoli masło. Po kolejnych 10s sekundach masa powinna być już wymieszana, ale ciągle puszysta.
  3. Gotową masę przelewamy do dużej formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej dokładnie mąką do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (góra-dół) i pieczemy 30min, a następnie zwiększamy temperaturę o 10°C i pieczemy jeszcze 30-40min do suchego patyczka. Delikatnie wyjmujemy z blachy dopiero po całkowitym ostudzeniu!
  4. Wystudzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz