3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka cytrynowo -jogurtowa


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 80 g oleju rzepakowego
  • 125 g jogurty naturalnego 10% tłuszczu
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g cukru ( lub 100 g ksylitolu – cukru brzozowego)
  • Skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Przepis z książki ABC, dla użytkowników TM 31 i TM 21

    Ważne !  składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

     

    Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Skórkę i cukier włożyć do naczynia miksującego  i zemleć 15 s/Obr. 9      Dodać jajka, wymieszać 30 s/Obr. 5   Dodać mąkę, olej, sól, jogurt, wymieszać 1 min/Obr. 5 Dodać proszek do pieczenia i wymieszać 15 s/Obr. 5  Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki z kominem, piec 30-40 minut ( 180 st. C), aż będzie rumiana.      Smacznego tmrc_emoticons.)

    Pozypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem

    Lukier:

     

    Miksujemy cukier na cukier puder, dodajemy sok z cytryny, aby masa była jeszcze sucha i dodajemy przez otwór w naczyniu na wirujące może łyżkę wrzącego masła. Wymieszać lukier będzie śnieżnobiały. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis na TM 21 TM 31 TM5

Babka wilgotna i bardzo aromatyczna. Znika jak szolona tmrc_emoticons.)

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • babka jest bardzo smaczna ale wedug mnie dodaabym...

    Zgłoszony przez kejth na maja 7, 2017 at 16:10.

    babka jest bardzo smaczna ale według mnie dodałabym więcej cukru i cytryny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super baka puszysta; w silikonowej formie o...

    Zgłoszony przez barbara@ na lutego 12, 2017 at 14:00.

    super baka tmrc_emoticons.-) puszysta; w silikonowej formie o kształcie róży - wygląda wspaniale

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Przez ostatni rok robiłyśmy

    Zgłoszony przez HelaFu na kwietnia 7, 2016 at 22:34.

     Przez ostatni rok robiłyśmy tę babkę kilkakrotnie i za każdym razem była pyszna. Żadnych zakalców!!! tmrc_emoticons.) Ostatnio wyprodukowałyśmy wersję bezglutenową, używając mieszanki mąk Schar UNI-MIX i zamiast proszku do pieczenia - sody. Podczas pieczenia pachniało bardziej chlebem, ale w smaku było tylko ciut gorzej niż na mące pszennej tmrc_emoticons.). Aha, dałam więcej oleju = 100 g (a dokładni oliwy z oliwek). Pokombinuję jeszcze z innymi mąkami i dam znać, co wyszło tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja daję 150 - 200

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 30, 2016 at 19:40.

    Ja daję 150 - 200 g

    pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kocham gotować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie co do lukru-ile

    Zgłoszony przez edytka_33 na marca 30, 2016 at 10:30.

    Mam pytanie co do lukru-ile cukru trzeba dać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babeczki wyglądają pięknie w

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 30, 2016 at 09:33.

    Babeczki wyglądają pięknie w mini wersji tmrc_emoticons.)

     

    Kocham gotować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna,wczoraj były

    Zgłoszony przez Mac na marca 26, 2016 at 11:53.

    Rewelacyjna,wczoraj były jogurtowo-cytrynowe w wersji mini ,dziś ze skórką pomarańczy i cytryny,mnie urzekł jej smak tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super w mini wersji mini

    Zgłoszony przez paulina91 na marca 25, 2016 at 16:22.

    super w mini wersji tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2604:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka pyszna, chociaż za

    Zgłoszony przez kanggu na stycznia 17, 2016 at 11:34.

    Babka pyszna, chociaż za słodka. Następnym razem połowę mniej cukru dodam. Piekłam 45 min (do suchego patyczka).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo dobry

    Zgłoszony przez mazii66 na października 22, 2015 at 12:41.

    Przepis bardzo dobry tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka-super,robiłam ją juz 3

    Zgłoszony przez sylwianad1 na maja 19, 2015 at 17:13.

    Babka-super,robiłam ją juz 3 razy i zawsze wychodzi,mimo ze nie mam ręki do pieczenia ciast-zawsze wychodzi zakalec

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I u mnie też zakalec Na

    Zgłoszony przez Cameronka na kwietnia 21, 2015 at 11:43.

    I u mnie też zakalec tmrc_emoticons.( Na szczęście smaczny zakalec tmrc_emoticons.;)

    Czy możliwe, że wyszedł mi zakalec przez to, że piekłam w keksówce? Składniki miały temperaturę pokojową, użyłam greckiego jogurtu. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka wygląda doskonale!

    Zgłoszony przez Reka55 na kwietnia 11, 2015 at 17:03.

    Babka wygląda doskonale! Zdjęcie niemal zmusza do wypróbowania przepisu.Gratuluję i pozdrawiam!

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję i smacznie

    Zgłoszony przez Aganiok na kwietnia 10, 2015 at 11:44.

    Bardzo dziękuję tmrc_emoticons.) i smacznie pozdrawiam

    Kocham gotować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • UPS! rozmnożyły mi się

    Zgłoszony przez HelaFu na kwietnia 7, 2015 at 20:41.

    UPS! rozmnożyły mi się komentarze i nie wiem jak je usunąć tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z książki, czy nie - jest

    Zgłoszony przez HelaFu na kwietnia 7, 2015 at 20:33.

    Z książki, czy nie - jest super! Zrobiłyśmy na Święta i to w TM5 i był to najsmaczniejszy wypiek. W dodatku niesamowicie prosty i szybki. Też użyłyśmy jogurtu greckiego. Myślę, że ta babka się u nas zadomowi na stałe tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hmmm i tu nie wiem co

    Zgłoszony przez Aganiok na kwietnia 7, 2015 at 13:09.

    Hmmm i tu nie wiem co napisać....mi i moim znajomym wychodzi pyszna. Na święta zniknęła jak szalona. Dzisiaj piekę drugą.

    Ważne jest, aby składniki były w temperaturze pokojowej.

    Ja używam jogurt greckiego - jest gęsty.

    Kocham gotować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam 2 razy i za każdym

    Zgłoszony przez paulinkapati na kwietnia 3, 2015 at 15:23.

    Robiłam 2 razy i za każdym razem wyszedł mi zakaleć tmrc_emoticons.(

    pięknie rosło, rosło, a po wyjęciu z piekarnika opada tmrc_emoticons.(((

    nie wiem co jest nie tak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka jest pyszna  

    Zgłoszony przez angela27 na kwietnia 3, 2015 at 12:32.

    Babka jest pyszna tmrc_emoticons.-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktyczne.....przepis kropka

    Zgłoszony przez rozalika na kwietnia 2, 2015 at 21:21.

    Faktyczne.....przepis kropka w kropkę z książki Kulinarne ABC

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest przecież przepis z

    Zgłoszony przez Dorisdoris na kwietnia 2, 2015 at 16:52.

    To jest przecież przepis z książki Kulinarne ABC, prawdopodobnie również w wersji na TM 31 Radość Gotowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Możesz sprecyzować jakie mają

    Zgłoszony przez monika1401p na kwietnia 2, 2015 at 14:26.

    Możesz sprecyzować jakie mają być obroty? Co oznaczają obr 93?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze