Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 80 g oleju rzepakowego
- 125 g jogurty naturalnego 10% tłuszczu
- 200 g mąki pszennej
- 130 g cukru ( lub 100 g ksylitolu – cukru brzozowego)
- Skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
-
6
1h 15min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Przepis z książki ABC, dla użytkowników TM 31 i TM 21
Ważne ! składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Skórkę i cukier włożyć do naczynia miksującego i zemleć 15 s/Obr. 9 Dodać jajka, wymieszać 30 s/Obr. 5 Dodać mąkę, olej, sól, jogurt, wymieszać 1 min/Obr. 5 Dodać proszek do pieczenia i wymieszać 15 s/Obr. 5 Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki z kominem, piec 30-40 minut ( 180 st. C), aż będzie rumiana. Smacznego
Pozypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem
Lukier:
Miksujemy cukier na cukier puder, dodajemy sok z cytryny, aby masa była jeszcze sucha i dodajemy przez otwór w naczyniu na wirujące może łyżkę wrzącego masła. Wymieszać lukier będzie śnieżnobiały.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis na TM 21 TM 31 TM5
Babka wilgotna i bardzo aromatyczna. Znika jak szolona
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacyjna. Pulchna, wilgotna, mocno aromatyczna....
Rewelacyjna. Pulchna, wilgotna, mocno aromatyczna. Znika jeszcze gorąca. Jurzejszego poranka nie doczeka
Babka w smaku dobra, ale wyszedł totalny zakalec,...
Babka w smaku dobra, ale wyszedł totalny zakalec, wstyd gościom pokazac. Wszystko wg przepisu zrobione
Babka przepyszna, do skórki z cytryny dodałam...
Babka przepyszna, do skórki z cytryny dodałam jeszcze skórkę z pomarańczy. Niebo w gębie 😁
babka jest bardzo smaczna ale wedug mnie dodaabym...
babka jest bardzo smaczna ale według mnie dodałabym więcej cukru i cytryny
super baka puszysta; w silikonowej formie o...
super baka
puszysta; w silikonowej formie o kształcie róży - wygląda wspaniale
Przez ostatni rok robiłyśmy
Przez ostatni rok robiłyśmy tę babkę kilkakrotnie i za każdym razem była pyszna. Żadnych zakalców!!!
Ostatnio wyprodukowałyśmy wersję bezglutenową, używając mieszanki mąk Schar UNI-MIX i zamiast proszku do pieczenia - sody. Podczas pieczenia pachniało bardziej chlebem, ale w smaku było tylko ciut gorzej niż na mące pszennej
. Aha, dałam więcej oleju = 100 g (a dokładni oliwy z oliwek). Pokombinuję jeszcze z innymi mąkami i dam znać, co wyszło
.
Ja daję 150 - 200
Ja daję 150 - 200 g
pozdrawiam
Kocham gotować
Mam pytanie co do lukru-ile
Mam pytanie co do lukru-ile cukru trzeba dać?
Babeczki wyglądają pięknie w
Babeczki wyglądają pięknie w mini wersji
Kocham gotować
Rewelacyjna,wczoraj były
Rewelacyjna,wczoraj były jogurtowo-cytrynowe w wersji mini ,dziś ze skórką pomarańczy i cytryny,mnie urzekł jej smak
super w mini wersji mini
super w mini wersji
[[wysiwyg_imageupload:2604:]]
Babka pyszna, chociaż za
Babka pyszna, chociaż za słodka. Następnym razem połowę mniej cukru dodam. Piekłam 45 min (do suchego patyczka).
Przepis bardzo dobry
Przepis bardzo dobry
Babka-super,robiłam ją juz 3
Babka-super,robiłam ją juz 3 razy i zawsze wychodzi,mimo ze nie mam ręki do pieczenia ciast-zawsze wychodzi zakalec
I u mnie też zakalec Na
I u mnie też zakalec
Na szczęście smaczny zakalec 
Czy możliwe, że wyszedł mi zakalec przez to, że piekłam w keksówce? Składniki miały temperaturę pokojową, użyłam greckiego jogurtu.
Babka wygląda doskonale!
Babka wygląda doskonale! Zdjęcie niemal zmusza do wypróbowania przepisu.Gratuluję i pozdrawiam!
Renka
Bardzo dziękuję i smacznie
Bardzo dziękuję
i smacznie pozdrawiam
Kocham gotować
UPS! rozmnożyły mi się
UPS! rozmnożyły mi się komentarze i nie wiem jak je usunąć
.
Z książki, czy nie - jest
Z książki, czy nie - jest super! Zrobiłyśmy na Święta i to w TM5 i był to najsmaczniejszy wypiek. W dodatku niesamowicie prosty i szybki. Też użyłyśmy jogurtu greckiego. Myślę, że ta babka się u nas zadomowi na stałe
.
Hmmm i tu nie wiem co
Hmmm i tu nie wiem co napisać....mi i moim znajomym wychodzi pyszna. Na święta zniknęła jak szalona. Dzisiaj piekę drugą.
Ważne jest, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Ja używam jogurt greckiego - jest gęsty.
Kocham gotować
Robiłam 2 razy i za każdym
Robiłam 2 razy i za każdym razem wyszedł mi zakaleć
pięknie rosło, rosło, a po wyjęciu z piekarnika opada
(
nie wiem co jest nie tak
Babka jest pyszna
Babka jest pyszna
Faktyczne.....przepis kropka
Faktyczne.....przepis kropka w kropkę z książki Kulinarne ABC
To jest przecież przepis z
To jest przecież przepis z książki Kulinarne ABC, prawdopodobnie również w wersji na TM 31 Radość Gotowania
Możesz sprecyzować jakie mają
Możesz sprecyzować jakie mają być obroty? Co oznaczają obr 93?