Składniki
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 80 g oleju rzepakowego
- 125 g jogurty naturalnego 10% tłuszczu
- 200 g mąki pszennej
- 130 g cukru ( lub 100 g ksylitolu – cukru brzozowego)
- Skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przepis z książki ABC, dla użytkowników TM 31 i TM 21
Ważne ! składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Skórkę i cukier włożyć do naczynia miksującego i zemleć 15 s/Obr. 9 Dodać jajka, wymieszać 30 s/Obr. 5 Dodać mąkę, olej, sól, jogurt, wymieszać 1 min/Obr. 5 Dodać proszek do pieczenia i wymieszać 15 s/Obr. 5 Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki z kominem, piec 30-40 minut ( 180 st. C), aż będzie rumiana. Smacznego
Pozypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem
Lukier:
Miksujemy cukier na cukier puder, dodajemy sok z cytryny, aby masa była jeszcze sucha i dodajemy przez otwór w naczyniu na wirujące może łyżkę wrzącego masła. Wymieszać lukier będzie śnieżnobiały.
Porady
Przepis na TM 21 TM 31 TM5
Babka wilgotna i bardzo aromatyczna. Znika jak szolona
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacyjna. Pulchna, wilgotna, mocno aromatyczna. Znika jeszcze gorąca. Jurzejszego poranka nie doczeka
Babka w smaku dobra, ale wyszedł totalny zakalec, wstyd gościom pokazac. Wszystko wg przepisu zrobione
Babka przepyszna, do skórki z cytryny dodałam jeszcze skórkę z pomarańczy. Niebo w gębie 😁
babka jest bardzo smaczna ale według mnie dodałabym więcej cukru i cytryny
super baka puszysta; w silikonowej formie o kształcie róży - wygląda wspaniale
Przez ostatni rok robiłyśmy tę babkę kilkakrotnie i za każdym razem była pyszna. Żadnych zakalców!!! Ostatnio wyprodukowałyśmy wersję bezglutenową, używając mieszanki mąk Schar UNI-MIX i zamiast proszku do pieczenia - sody. Podczas pieczenia pachniało bardziej chlebem, ale w smaku było tylko ciut gorzej niż na mące pszennej . Aha, dałam więcej oleju = 100 g (a dokładni oliwy z oliwek). Pokombinuję jeszcze z innymi mąkami i dam znać, co wyszło .
Ja daję 150 - 200 g
pozdrawiam
Kocham gotować
Mam pytanie co do lukru-ile cukru trzeba dać?
Babeczki wyglądają pięknie w mini wersji
Kocham gotować
Rewelacyjna,wczoraj były jogurtowo-cytrynowe w wersji mini ,dziś ze skórką pomarańczy i cytryny,mnie urzekł jej smak
Are you sure to delete this comment ?