Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Babeczki daktylowo-bananowe
- 200g suszonych daktyli bez pestek, zalanych gorącą wodą i po 30min odcedzonych
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 200g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 50g syropu z agawy
- 2 jajka
- 60g oleju kokosowego, rozpuszczonego
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka cynamonu
- po pół łyżeczki proszku d/p i sody
-
6
1h 0min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- [color=#717171; font-family: Arial, Verdana, Tahoma, 'Times New Roman']Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30min, a następnie odcedzamy.[/color]
- Wszystko razem blendujemy (10s/obr. zwiększamy stopniowo od 4 do
i masę przelewamy do foremki (wierzch posypałam dodatkowo posiekanymi nerkowcami i fistaszkami bez soli, które super chrupały po upieczeniu).
- Pieczemy 60min w 170℃ (dół+termoobieg).
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jak pieczecie w większej formie to wydłużyłabym czas o ok. 20min (najlepiej sprawdzać na bieżąco). Można tez upiec z masy babeczki (ale w silikonowych foremkach bo do papierowych mogą się przykleić).
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBabeczki wyszły przepyszne! Zamiast syropu z...
Babeczki wyszły przepyszne! Zamiast syropu z agawy dałam syrop klonowy i melse z karobu. Polecam 😁