Czas przygotowania
                                1h 30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     20 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
 - TM 5
 
opublikowany: 24/10/23
                            
                zmieniono dnia: 24/10/23
                    Składniki
CIASTO
- 300 g miąższu dyni, obranego ze skórki, pokrojonego na kawałki
 - 200 g jabłek, wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
 - 150 g płatków owsianych
 - 1,5 łyżeczki cynamonu, mielonego
 - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
 - 2 szczypty goździków, mielonych
 - 300 g brązowego cukru
 - 5 jajek
 - 150 g oleju roślinnego
 - 200 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczki sody oczyszczonej
 
KREM
- 240 g cukru
 - 50 g margaryny
 - 60 g serka kremowego, śmietankowego
 - 10 g soku z cytryny
 - 50 g orzechów pecan, uprażonych
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.
 - Do naczynia miksującego włożyć miąższ dyni oraz jabłka, rozdrobnić 10s/obr.5
 - Dodać płatki owsiane, przyprawy, brążowy cukier, jajka i olej, wymieszać 10s/
"Obroty wsteczne" /obr.4 - Dodać mąkę i sodę oczyszczoną, wymieszać 10s/
"Obroty wsteczne" /obr.4 - Wylać masę do posmarowanej tłuszczem i posypanej odrobiną mąki tortownicy (Ø 28-30cm), piec w piekarniku, w temperaturze 170°C przez 55-60 minut ( lub do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie do ostudzenia na 15 minut, następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć 20s/
"Brak obrotów wstecznych" /obr.10. Dodać margarynę, ser śmietanowy, sok z cytryny, wymieszać 30s/obr.4 - Rozprowadzić lukier na schłodzonym cieście, posypać orzechami pekan (patrz wskazówka). Wstawić do lodówki by ciasto się schłodziło.
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
PRZYGOTOWANIE KREMU
Porady
W kroku 7 zamiast orzechów pekan użyłam rozdrobnionej białej czekolady oraz złotej cukrowej posypki.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze