Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chleb z kaszą gryczaną
- 300 gramów wody
- 30 gramów drożdży świeżych
- 1 łyżki miodu
- 500 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli, drobnej
- 80 gramów ziaren słonecznika
- 50 gramów otrębów pszennych
- 150 gramów ugotowanej kaszy gryczanej
-
6
2h 40min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wlać wodę dodać drożdże i miód - 2 min./obr.2
2. Dodać mąkę, sól, słonecznik i otręby - 3 min./"Ciasto" w tym czasie wsypywać przez otwór w pokrywie ugotowaną kaszę gryczaną.
3. Ciasto przełożyć na blachę, uformować bochenek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
5. Wierzch chleba ponacinać.
6. Piec 55-60 minut w 200 stopniach.
7. Po wyjęciu można posmarować wierzch chleba wodą.
Chleb z kaszą gryczaną
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
70 gramów suchej kaszy gryczanej = 150 gramów ugotowanej kaszy gryczanej
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz