 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 40min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Chleb z kaszą gryczaną
- 300 gramów wody
- 30 gramów drożdży świeżych
- 1 łyżki miodu
- 500 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli, drobnej
- 80 gramów ziaren słonecznika
- 50 gramów otrębów pszennych
- 150 gramów ugotowanej kaszy gryczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wlać wodę dodać drożdże i miód - 2 min./obr.2
 2. Dodać mąkę, sól, słonecznik i otręby - 3 min./ "Ciasto" w tym czasie wsypywać przez otwór w pokrywie ugotowaną kaszę gryczaną. "Ciasto" w tym czasie wsypywać przez otwór w pokrywie ugotowaną kaszę gryczaną.
 3. Ciasto przełożyć na blachę, uformować bochenek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
 4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
 5. Wierzch chleba ponacinać.
 6. Piec 55-60 minut w 200 stopniach.
 7. Po wyjęciu można posmarować wierzch chleba wodą.
Chleb z kaszą gryczaną
Porady
70 gramów suchej  kaszy gryczanej = 150 gramów ugotowanej kaszy gryczanej
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze