Tu jesteś:
4
Składniki
1000 g
Chleb Portugalski
- 550 gramy wody
- 620 gramy mąki pszennej
- 100 gramy mąki żytniej
- 20 gramy drożdży świeżych
- 10 gramy soli, 2 łyżeczki
-
6
3h 40min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
9
5
Przygotowanie
- Wlewamy wodę do naczynia "Blokada naczynia miksującego" .
Wsypujemy mąki i mieszamy "Ciasto" około 3 minuty.
Odstawiamy ciasto na 40 minut. - Do ciasta wrzucamy drożdże oraz sół.
Mieszamy "Mieszanie" 6 minut. - Dużą miskę smarujemy całą w środku olejem Wyciągamy wyrobione ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 240-250 stopni.
Po 2 godzinach wyrzucamy ciasto na blat opruszony mąką i zbieramy ciasto (z mąką) do naczynia, w którym będziemy go piec.
Pieczemy w 240-250 stopniach około 40 do 55 minut.
etap 1
etap 2
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
chleb można piec nawet w rękawie do pieczenia w naczyniu kamionkowym lub naczyniu do zapiekania Tupperware - ja tak piekę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz