3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z gruszek i karmelu, z nutą wanilii


Wydrukuj:
4

Składniki

Dżem z gruszek i karmelu, z nutą wanilii

  • 1500 gramów gruszkek, najlepsze będą konferencje
  • 1/2 laski wanilii
  • 300 gramów cukru
  • 1 cytryna, sok
  • 30 gramów masła
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Gruszki umyj, wysusz, połowę obierz, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż do miski i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw na chwilę.
    2. Przełóż gruszki do naczynia miksującego i ustaw 30 min/Varoma/Obr 1. Zamiast miarki, na pokrywę naczynia miksującego postaw koszyczek.
    3. Jak gruszki będą już gotowe, rozgrzej szeroki rondel i wsyp do niego cukier, następnie ogrzewaj ciągle mieszając do czasu, aż zrobi się lekki karmel.
    4. Dodaj laskę wanilii, masło, a następnie bardzo powoli przełóż do rondla z karmelem gruszki, ciągle mieszając (energicznie, aż do połączenia składników). OSTROZNIE podczas przekładania gruszek - karmel może pryskać!
    5. Przełóż zawartość rondla do naczynia miksującego i ustaw 5 min/Varoma/obr 1,5. Na pokrywie naczynia miksującego połóż koszyczek.
    6. Przełóż dżem do czystych słoiczków, następnie odwróć do góry dnem i pozostaw na 15 min. Dżem nie wymaga pasteryzacji.

    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dżem świetnie się spprawdzi jako dodatek do pieczywa, naleśników czy serów typu brie


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy