3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Biszkopt jasny/ciemny


Wydrukuj:
4

Składniki

1 kawałek/kawałki/kawałków

Biszkopt jasny/ciemny

  • 7 jajek
  • 1 Szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej, Do kakaowego biszkoptu 2-3 łyżki mąki zastępujemy kakao1/3
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Przepis [/b]na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub na foremkę o wymiarach 21x30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty).
    WYKONANIE
    [/b]Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
    Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
    Pamiętajmy, że ciasta z dodatkiem piany z białek nie mogą czekać na upieczenie.
    Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    Żółtka bardzo dokładnie oddzielamy od białek.
    Białka wlewamy do misy przy założonym motylki i ubijamy - początkowo Obr. 3,5/2 min. Kiedy piana stanie się lekko sztywna, stopniowo ( cały czas miksując 4min/obr.3 łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier. Kolejną porcję cukru dodajemy dopiero wówczas, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą.
    Kiedy ubita piana będzie gęsta, sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe obr. 2/ 3 min i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka.
    TH nastawiamy na 2 min/obr 1-1,5 i zaczynamy dosypywać przesiane mąki. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
    Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy drzwiczek.
    Po ok 35 min. biszkopt powinien być upieczony. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem - powinien być suchy.
    Upieczony biszkopt natychmiast wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy na blat (w tortownicy) z wysokości ok. 50 cm.
    Wyjmujemy z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie. Boki oddzielamy nożykiem.
    [img title="" height="185" width="280"]https://4.bp.blogspot.com/-bJ3lit8_xfs/UkkyDbQP4GI/AAAAAAAACUE/eBd6mxRbPhA/s280/biszkopt+idealny.jpg[/img]
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy