3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Surówka z białej rzodkwi i brokuła


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

warzywa i przyprawy

  • 1/3 pęczka pokrojonego szczypiorku, do posypania
  • 0,5 łyżeczki ocet jabłkowy, lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki pieprz czarny mielony
  • 1,5 łyżki śmietana kwaśna 12%
  • 150 g Biała rzodkiew, umyta, obrana
  • 3-4 kawałki brokuł, surowy, różyczki
5

Przygotowanie

  1. Rzodkiew pokrój w kilka mniejszych kawałków. Wrzucić ją razem z brokułem do TM. Założyć miarkę i rozdrabniać 5sek/ob.4 następnie 1sek/ob.7 (Chcemy drobne kawałki ale nie papkę!) Dorzucamy śmietanę, pieprz, ocet jabłkowy. Mieszamy - 10sek/ob1. Gotową surówkę posypujemy pokrojonym szczypiorem - dekoracja i dopełnienie smaku. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Dla osób dbających o figurę i lekkość potraw - spokojnie można zamienić śmietanę jogurtem naturalnym ! Ocet jabłkowy jest jednym z częsciej zalecanych dodatków w dietach odchudzających, mających zwiększyć metabolizm i oczyszczjących.

Dla osób kochających słone - surówka ma bardzo wyrazisty, ostrawy ale i zarazem słodki smak wzmocniony octem jabłkowym stad nie doprawiam jej dodatkowo solą. Dbajmy o to, by nie przekraczać dziennej zalecanej porcji sodu w diecie - 2g a taka ilość znajduje się już w 5g(mała łyzeczka) soli kuchennej. Pamiętajmy że nie boimy sie nadmiaru stricte SOLI ale SODU a ten zawarty jest w większości produktów nawet nieprzetworzonych. Osoby z przewlekłą hiponatremią powinny konsultować dosalanie potraw na wlasną rękę z lekarzem internistą ! 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy