Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Śledzie w sosie musztardowym
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1-2 ząbki czosnku
- 85 g musztardy francuskiej
- 65 g musztardy Dijon
- 70 g jogurtu naturalnego
- 30 g majonezu, zrobionego w TM
- 1/2- 1 łyżeczek cukru
- 1/4 łyżeczki kurkumy suszonej mielonej
- 1/4- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2- 1 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
- 600 g filetów śledziowych solonych
-
6
12h 20min
Czas całkowity 12h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5. Przełożyć do koszyczka przelać wrzątkiem, przełożyć do innego naczynia.
- 2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego.
- 3. Dodać musztardę francuską, musztardę Dijon, jogurt naturalny, majonez, cukier, kurkumę, sół i pieprz, wymieszać 15 s./obr. 3,5. Przełożyć do naczynia z cebulą, dokładnie wymieszać za pomoca kopystki, odstawić.
- 4. Śledzie pokroić na 5-6 cm kawałki, ułożyć w półmisku, zalac przygotowanym sosem musztardowym, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- 5. Śledzie udekorować (np plastrm cytryny, natką pietruszki), podawać jako przystawkę.
Sposób przygotowania
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJutro wigilia. Śledź w sosie musztardowym...
Jutro wigilia. Śledź w sosie musztardowym zagości znowu na naszym stole.W zeszłym roku był zbyt słony, natomiast dziś udał się doskonale. Szczerze polecam wszystkim miłośnikom śledzia.
Śledzik bardzo smaczny, zastanawiam się tylko...
Śledzik bardzo smaczny, zastanawiam się tylko czy nie dodać następnym razem jabłka i ewentualnie ogórka 😉
Sosik pyszny Nie miałam kurkumy dzieki której...
Sosik pyszny
Nie miałam kurkumy dzieki której kolor byłby jeszcze piękniejszy ale i tak wyszło super. Napewno zagości na moim stole częściej