thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
12h 20min
Czas całkowity
12h 20min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Śledzie w sosie musztardowym

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 85 g musztardy francuskiej
  • 65 g musztardy Dijon
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 30 g majonezu, zrobionego w TM
  • 1/2- 1 łyżeczek cukru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy suszonej mielonej
  • 1/4- 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2- 1 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
  • 600 g filetów śledziowych solonych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5. Przełożyć do koszyczka przelać wrzątkiem, przełożyć do innego naczynia.
  2. 2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego.
  3. 3. Dodać musztardę francuską, musztardę Dijon, jogurt naturalny, majonez, cukier, kurkumę, sół i pieprz, wymieszać 15 s./obr. 3,5. Przełożyć do naczynia z cebulą, dokładnie wymieszać za pomoca kopystki, odstawić.
  4. 4. Śledzie pokroić na 5-6 cm kawałki, ułożyć w półmisku, zalac przygotowanym sosem musztardowym, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  5. 5. Śledzie udekorować (np plastrm cytryny, natką pietruszki), podawać jako przystawkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Śledzie w sosie musztardowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 23, 2018 at 20:47

    Jutro wigilia. Śledź w sosie musztardowym zagości znowu na naszym stole.W zeszłym roku był zbyt słony, natomiast dziś udał się doskonale. Szczerze polecam wszystkim miłośnikom śledzia.Love

  • grudnia 23, 2018 at 10:31

    Śledzik bardzo smaczny, zastanawiam się tylko czy nie dodać następnym razem jabłka i ewentualnie ogórka 😉

  • grudnia 22, 2017 at 18:50

    Sosik pyszny Love Nie miałam kurkumy dzieki której kolor byłby jeszcze piękniejszy ale i tak wyszło super. Napewno zagości na moim stole częściej Cooking 4

Are you sure to delete this comment ?