3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ryba po grecku


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Ryba po grecku

  • 2 szczypty pieprzu, dodatkowa porcja do ryby
  • 100 g cebuli
  • 200 g marchewki, obranej
  • 50 g pietruszki, obranej
  • 50 g selera, obranego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 liści laurowy
  • 1/2 płaskich łyżeczek oregano
  • 1 płaskich łyżeczek Papryki słodkiej
  • 1 płaskich łyżeczek cukru
  • 2 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypty papryki ostrej
  • 1/2 płaskich łyżeczek soli, dodatkowa porcja do ryby
  • 1/2 cytryna
  • 4 filety dorsza lub mintaja
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, dopirawić solą i pieprzem. Ułożyć na przystawce Varoma.

    2.Do Closed lid włożyć cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i oliwę, rozdrobnić 5s/obr.5

    3. Dodać przyprawy, wodę oraz pomidory, nałożyć przystawkę Varoma i gotować 25min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr.1

    4. Odstawić przystawkę Varoma, na pokrywce ustawić koszyczek i gotować jeszcze 15min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr.1. Doprawić do smaku.

    5. Wyłożyć rybę na półmisek, na wierzch wyłożyć warzywa.

    6. Podawać schłodzone.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry przepis - jedyny mankament to mała...

    Zgłoszony przez mirka85r na grudnia 23, 2016 at 17:28.

    Bardzo dobry przepis - jedyny mankament to mała porcja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie dodawałam już koncentratu

    Zgłoszony przez Chanelka na kwietnia 26, 2016 at 12:34.

    Nie dodawałam już koncentratu pomidorowego bo dałam puszkę pokrojonych pomidorów tmrc_emoticons.-)[[wysiwyg_imageupload:2634:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialne danie czasem dodaję

    Zgłoszony przez mojamama na lutego 10, 2016 at 00:05.

    Genialne danie tmrc_emoticons.) czasem dodaję też cukinie aby zmniejszyć ilość marchewki (cukrzyca) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Korzystałam z  przepisu

    Zgłoszony przez Kasia Z. na stycznia 9, 2016 at 09:40.

    Korzystałam z  przepisu przygotowując rybę po grecku na święta- wyszła bardzo smaczna tmrc_emoticons.) robiłam to danie pierwszy raz w swoim kulinarnym życiu tmrc_emoticons.;) 

    Popełniłm niestety dwa błędy- jak dla moich domowników za dużo dodałam ostrej papryki (ale w rezultacie w mojej opinii wcale nie było takźle) i przy podwójnej porcji dla większej ilości osób Thermomix wymięka ;P 

    Ale biorąc pod uwagę całe orzedsięwzięcie była bardzo pomocny tmrc_emoticons.) 

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez BeataStella na grudnia 31, 2015 at 20:52.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja najlepsza ryba po grecku

    Zgłoszony przez mrowcia9 na grudnia 31, 2015 at 20:46.

    Moja najlepsza ryba po grecku jaką udało mi sie zrobić.  Dodalam wiecej przecieru i troszke wiecej przypraw i wyszla mega pyszna. Co prawda smakuje mi bardziej ta smazona wersja ryby..  ale jezeli ktos nie moze/nie chxe to lepiej zrobic troszke wiecej warzyw i polozyc na spod naczynia ryba i na wierzch znowu warzywa. I wstawic na 10 min do cieplego piekarnika wtedy przejdzie smakem warzyw. 

     

    Pozdrawiam i polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, ale proponuję dodać

    Zgłoszony przez Aleksandra85 na grudnia 28, 2015 at 12:24.

    Pyszne, ale proponuję dodać więcej koncentratu i przypraw (sól cukier, papryka), ja natomiast dodałam ketchup, bo bez tego jest mało pomidorowe i mdłe.

    Ryba lepiej smakuje jak jest usmażona zamiast ugotowana na parze, ale to kwestia indywidualna tmrc_emoticons.)

    Przydałaby się informacja nt. wagi ryby na tę ilość składników, bo filety z dorsza są różnej wielkości, ja zużyłam na ten przepis jeden filet z dorsza o wadze 1 kg.

    No i czas przygotowywania to zdecydowanie nie 44 godz.  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ryba po grecku dobrze sie

    Zgłoszony przez BeataStella na grudnia 26, 2015 at 21:45.

    Ryba po grecku dobrze sie udala i pyszna tmrc_emoticons.) . Dziekuje za ten bardzo dobry przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis, nic

    Zgłoszony przez mp2015 na października 5, 2015 at 14:39.

    Bardzo fajny przepis, nic dodać, nic ująć!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witamproszę o informacje

    Zgłoszony przez aa-anecia na grudnia 18, 2014 at 19:11.

    witamproszę o informacje kiedy dajemy wodę i pomidory?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze