3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pomidory z mozzarellą i pysznym sosem


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Pomidory z mozzarellą i pysznym sosem

  • 4 pomidory, średniej wielkości
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 g sok z cytryn
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 30 g czerwonego pesto
  • 60 g sos u słodko-kwaśnego chilli, najlepiej TaoTao
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 5 g pomidorów suszonych z bazylią, np. Kamis Prymat lub inna mieszanka
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki (można tę czynność pominąć) i pokroić na plastry.
    Mozzarellę pokroić w plastry.
    Ułożyć plastry pomidora i mozzarelli naprzemiennie na talerzu.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 2-3 ząbki czosnku i zmiksować: czas 5 sek./obr.5
    Zgarnąć czosnek kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 10g soku z cytryny, 20g musztardy francuskiej, 30g pesto czerwonego, 60g sosu słodko-kwaśnego chilli, 60g oliwy z oliwek i 5g pomidorów suszonych z bazylią.
    Wymieszać: czas 10 sek./obr. 3 wsteczne Obroty wsteczne
  4. Powstałym sosem polać przygotowane wcześniej pomidory z mozzarellą
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Sos z tego przepisu jest idealny także do innych sałatek, np. greckiej, do sałaty lodowej. Można do tego przepisu dołożyć mieszankę sałat, roszponkę, rukolę jako spód do pomidorów


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy