3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z piersi indyka


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

Pasztet z piersi indyka

  • 600 g wody
  • 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego na 1 cm kostkę
  • 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 bułka, sucha, połamana na kawałki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g cebuli, pokrojonych w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 2 jajka
  • 1/2 - 1 łyżeczki soli
  • 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odwarzyć do niego filet z piersi indyka, boczek, wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 30 min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, odstawić. Wyjąć z koszyczka liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Wywar z gotowania znajdujący sie w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę, odstawić do namoczenia na ok. 5 min. Następnie bułkę wyjąć, pozostały wywar znajdujący się w misce wylać.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek kopystką na dno naczynia miksującego.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę keksową (31 x 15 x 10 cm) nałuścić, odstawić.
  4. Dodać oliwę z oliwek, dusić 3 min/120°C/obr.1
  5. Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować za pomacą kopystki 1 min/obr. 9. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, piec 50 min (200°C). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W punkcie 5. można doprawić według uznania


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Puszysty, smaczny. Dobrze sie kroi. Do masy...

    Zgłoszony przez Krysek na stycznia 29, 2021 at 19:04.

    Puszysty, smaczny. Dobrze sie kroi. Do masy dodalam zielona pietruszke.

    Pieklam 35 min bez przykrycia.
    Podzielilam porcje na dwie male foremeczki. Jedna surowa z opisem i data, wstawilam do zamrazarki. Upieke przed podaniem.

    Bardzo smaczny, nietlusty pasztet. Zaden ze elementow, szczegolnie boczek i watrobka, nie przebja smaku. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet genialny. Nie dodałam wątróbki bo nie...

    Zgłoszony przez SzymczykMagdalenaTM na grudnia 2, 2020 at 19:41.

    Pasztet genialny. Nie dodałam wątróbki bo nie jesteśmy fanami. Pierwszy raz piekłam w piecu. Pychotka ale nie byłabym sobą gdybym nie sprawdziła zrobić po swojemu i tadam robię pasztet w słoiku. Napełniam do wysokości 3/4 i pasteryzuje 50 minut zamiast piec w piecu 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Warty spróbowania

    Zgłoszony przez Grazik na listopada 1, 2018 at 11:34.

    Warty spróbowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł pasztet o fajnej konsystencji, dla fanów...

    Zgłoszony przez katarzynakry na września 20, 2017 at 18:48.

    Wyszedł pasztet o fajnej konsystencji, dla fanów wątróbki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze