Tu jesteś:
4
Składniki
25 kawałek/kawałki/kawałków
Pasztet z piersi indyka
- 600 g wody
- 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego na 1 cm kostkę
- 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 bułka, sucha, połamana na kawałki
- 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g cebuli, pokrojonych w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 2 jajka
- 1/2 - 1 łyżeczki soli
- 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
6
2h 50min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odwarzyć do niego filet z piersi indyka, boczek, wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 30 min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, odstawić. Wyjąć z koszyczka liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Wywar z gotowania znajdujący sie w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę, odstawić do namoczenia na ok. 5 min. Następnie bułkę wyjąć, pozostały wywar znajdujący się w misce wylać.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek kopystką na dno naczynia miksującego.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę keksową (31 x 15 x 10 cm) nałuścić, odstawić.
- Dodać oliwę z oliwek, dusić 3 min/120°C/obr.1
- Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować za pomacą kopystki 1 min/obr. 9. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, piec 50 min (200°C). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
W punkcie 5. można doprawić według uznania
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPuszysty, smaczny. Dobrze sie kroi. Do masy...
Puszysty, smaczny. Dobrze sie kroi. Do masy dodalam zielona pietruszke.
Pieklam 35 min bez przykrycia.
Podzielilam porcje na dwie male foremeczki. Jedna surowa z opisem i data, wstawilam do zamrazarki. Upieke przed podaniem.
Bardzo smaczny, nietlusty pasztet. Zaden ze elementow, szczegolnie boczek i watrobka, nie przebja smaku. Polecam
Pasztet genialny. Nie dodałam wątróbki bo nie...
Pasztet genialny. Nie dodałam wątróbki bo nie jesteśmy fanami. Pierwszy raz piekłam w piecu. Pychotka ale nie byłabym sobą gdybym nie sprawdziła zrobić po swojemu i tadam robię pasztet w słoiku. Napełniam do wysokości 3/4 i pasteryzuje 50 minut zamiast piec w piecu 😉
Warty spróbowania
Warty spróbowania
Wyszedł pasztet o fajnej konsystencji, dla fanów...
Wyszedł pasztet o fajnej konsystencji, dla fanów wątróbki.