3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z piersi indyka


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

Pasztet z piersi indyka

  • 600 g wody
  • 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego na 1 cm kostkę
  • 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 bułka, sucha, połamana na kawałki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g cebuli, pokrojonych w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 2 jajka
  • 1/2 - 1 łyżeczki soli
  • 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odwarzyć do niego filet z piersi indyka, boczek, wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 30 min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, odstawić. Wyjąć z koszyczka liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Wywar z gotowania znajdujący sie w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę, odstawić do namoczenia na ok. 5 min. Następnie bułkę wyjąć, pozostały wywar znajdujący się w misce wylać.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek kopystką na dno naczynia miksującego.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę keksową (31 x 15 x 10 cm) nałuścić, odstawić.
  4. Dodać oliwę z oliwek, dusić 3 min/120°C/obr.1
  5. Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować za pomacą kopystki 1 min/obr. 9. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, piec 50 min (200°C). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

W punkcie 5. można doprawić według uznania


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszedł pasztet o fajnej konsystencji, dla fanów...

    Zgłoszony przez katarzynakry na września 20, 2017 at 18:48.

    Wyszedł pasztet o fajnej konsystencji, dla fanów wątróbki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze