thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 06/03/22
zmieniono dnia: 06/03/22

Składniki

CIASTO

  • 130 g mleka
  • 130 g wody
  • 30 g drożdży świeżych, rozkruszonych
  • 15 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g masła

FARSZ

  • 200 g mięsa wieprzowego, pokrojonego na ok. 3 cm kawałki
  • 200 g mięsa wołowego, pokrojonego na ok. 3 cm kawałki
  • 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 50 g selera, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomix
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1/4 łyżeczki kminku, mielonego
  • 1/2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 czerstwa bułka, namoczona w ciepłej wodzie i odciśnięta
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • olej lub smalec do smażenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić rondelek lub miskę, odważyć 60g masła. Rozpuścić je na kuchence lub w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia
  2. Na pokrywie naczynia postawić dolną część przystawki Varoma. Odważyć do niej 200g pokrojonego mięsa wieprzowego i 200g pokrojonego mięsa wołowego. OdstawićCzajnik"Czajnik"
  3. Do naczynia miksującego wlać 600g wody. Włożyć koszyczek i odważyć do niego 80g marchewki, 50g pietruszki, 50g selera.
  4. Na pokrywę naczynia nałożyć Varomę z mięsem i gotować: czas 20 minut/temp. Varoma/obr. 1
  5. Po tym czasie ściągnąć Varomę z mięsem i odstawić na chwilę. Wyciągnąć koszyczek z warzywami za pomocą kopystki. Odstawić do wystudzenia. Ponownie nałożyć Varomę i gotować mięso dalej: czas 20 minut/temp. Varoma/obr. 1
  6. Odstawić mięso do wystudzenia. Wylać wodę z naczynia i je opłukać. Przygotować ciasto
  7. Do naczynia wlać 130g mleka i 130g wody. Dodać 30g pokruszonych drożdży i 15g cukru. Podgrzać: czas 2 min 30 sek/temp. 37 stopni/ obr. 1
  8. Dodać 50g mąki i wymieszać: czas 10 sek/obr. 4
    Pozostawić w naczyniu na 10 minut do wyrośnięcia
  9. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe 450g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 2 żółtka, 1 jajko i wyrobić: czas 3 min./obr. Ciasto (Interwał)Ciasto"Ciasto"
  10. Dalej wyrabiać: czas 1 min./obr. Ciasto (Interwał)Ciasto"Ciasto" i wlewać przez otwór w pokrywie rozpuszczone, przestudzone masło
  11. Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do 1 godziny. W tym czasie dokończyć przygotowanie farszu
  12. Umyć naczynie miksujące.
    Do naczynia miksującego włożyć 80g cebuli i 3 ząbki czosnku. Posiekać: 7 sek./obr. 5,5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia
  13. Dodać 20g oleju i dusić: czas 5 min./temp. 120 stopni/obr. 1
  14. Do naczynia dodać przestudzone mięso i warzywa, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 1/4 łyżeczkę pieprzu, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki majeranku, namoczoną i odciśniętą bułkę i jajko. Zmiksować: czas 20 sek./obr. 6.
    Jeśli farsz nie będzie jednolity, zgarnąć składniki kopystką na dno i ponownie zmiksować: czas 5-10 sek./obr. 6. Przełożyć do innego naczynia
  15. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o szerokości około 12 cm. Przeciąć wzdłuż na dwa pasy o szerokości około 6 cm. Na środku każdego paska wyłożyć farsz i skleić go, formując wałek (ciasto dobrze się skleja). Boki walka skleić. Przewałkować rękoma każdy wałek, aby go lekko wydłużyć i wyrównać
  16. Każdy wałek pociąć na paszteciki o długości około 10-12 cm. Boki każdego pasztecika skleić. Odstawić na 10 minut
  17. W rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć paszteciki, jak pączki, po kilka minut z każdej strony
  18. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawać z barszczykiem na ciepło

Porady

Paszteciki można przygotować także z farszem bezmięsnym, np. z pieczarkami i cebulką, z warzywami gotowanymi i serem itp.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paszteciki szczecińskie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: