3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paszteciki szczecińskie


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 130 g mleka
  • 130 g wody
  • 30 g drożdży świeżych, rozkruszonych
  • 15 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g masła

FARSZ

  • 200 g mięsa wieprzowego, pokrojonego na ok. 3 cm kawałki
  • 200 g mięsa wołowego, pokrojonego na ok. 3 cm kawałki
  • 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 50 g selera, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomix
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1/4 łyżeczki kminku, mielonego
  • 1/2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 czerstwa bułka, namoczona w ciepłej wodzie i odciśnięta
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • olej lub smalec do smażenia
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić rondelek lub miskę, odważyć 60g masła. Rozpuścić je na kuchence lub w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia
  2. Na pokrywie naczynia postawić dolną część przystawki Varoma. Odważyć do niej 200g pokrojonego mięsa wieprzowego i 200g pokrojonego mięsa wołowego. OdstawićCzajnik
  3. Do naczynia miksującego wlać 600g wody. Włożyć koszyczek i odważyć do niego 80g marchewki, 50g pietruszki, 50g selera.
  4. Na pokrywę naczynia nałożyć Varomę z mięsem i gotować: czas 20 minut/temp. Varoma/obr. 1
  5. Po tym czasie ściągnąć Varomę z mięsem i odstawić na chwilę. Wyciągnąć koszyczek z warzywami za pomocą kopystki. Odstawić do wystudzenia. Ponownie nałożyć Varomę i gotować mięso dalej: czas 20 minut/temp. Varoma/obr. 1
  6. Odstawić mięso do wystudzenia. Wylać wodę z naczynia i je opłukać. Przygotować ciasto
  7. Do naczynia wlać 130g mleka i 130g wody. Dodać 30g pokruszonych drożdży i 15g cukru. Podgrzać: czas 2 min 30 sek/temp. 37 stopni/ obr. 1
  8. Dodać 50g mąki i wymieszać: czas 10 sek/obr. 4
    Pozostawić w naczyniu na 10 minut do wyrośnięcia
  9. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe 450g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 2 żółtka, 1 jajko i wyrobić: czas 3 min./obr. Ciasto (Interwał)Ciasto
  10. Dalej wyrabiać: czas 1 min./obr. Ciasto (Interwał)Ciasto i wlewać przez otwór w pokrywie rozpuszczone, przestudzone masło
  11. Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do 1 godziny. W tym czasie dokończyć przygotowanie farszu
  12. Umyć naczynie miksujące.
    Do naczynia miksującego włożyć 80g cebuli i 3 ząbki czosnku. Posiekać: 7 sek./obr. 5,5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia
  13. Dodać 20g oleju i dusić: czas 5 min./temp. 120 stopni/obr. 1
  14. Do naczynia dodać przestudzone mięso i warzywa, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 1/4 łyżeczkę pieprzu, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki majeranku, namoczoną i odciśniętą bułkę i jajko. Zmiksować: czas 20 sek./obr. 6.
    Jeśli farsz nie będzie jednolity, zgarnąć składniki kopystką na dno i ponownie zmiksować: czas 5-10 sek./obr. 6. Przełożyć do innego naczynia
  15. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o szerokości około 12 cm. Przeciąć wzdłuż na dwa pasy o szerokości około 6 cm. Na środku każdego paska wyłożyć farsz i skleić go, formując wałek (ciasto dobrze się skleja). Boki walka skleić. Przewałkować rękoma każdy wałek, aby go lekko wydłużyć i wyrównać
  16. Każdy wałek pociąć na paszteciki o długości około 10-12 cm. Boki każdego pasztecika skleić. Odstawić na 10 minut
  17. W rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć paszteciki, jak pączki, po kilka minut z każdej strony
  18. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawać z barszczykiem na ciepło
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Paszteciki można przygotować także z farszem bezmięsnym, np. z pieczarkami i cebulką, z warzywami gotowanymi i serem itp.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy