3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Niesamowicie uzależniająca sałatka tajska!


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Salatka

  • 2 pomidory, (lub 250gr koktailowych)
  • 1 ogórek
  • 1 chilli, cienkiutko pokrojone
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 Kapusty zwyklej lub pekinskiej, Poszatkowanej
  • 1 pęczek mięty
  • 1 Peczek Bazyli
  • 1 Peczek Kolendry
  • 500 gramów kurczaka
  • 1 Garsc fistaszkow -drobno posiekanych, (opcjonalnie)

Dressing

  • 2 ząbki czosnku
  • 15 gramów świeżego imbiru
  • 30 gramów sosu sojowego
  • 60 gramów oleju sezamowego
  • 35 gramów sosu rybnego
  • 60 gramów cukru brązowego, ciemnego
  • 45 gramów Swiezego soku z limonki
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Kuleczki
  1. 1. Wlej 1000gr wody do miski TM. Uloz pokrojonego w kostke lub paski kurczaka w Varomie - 20 min pr 2-3 Varoma.

     

    2. Odstaw Varome -wylej wode i dokladnie wysusz miske. 

     

    3. Wrzuc imbir i czosnek do miski TM - 4-5 sek pr 9 (mozna tez zrzucic na rozpedzone noze - jest to bardziej efektowne w krojeniu malych ilosci skladnikow) 

     

    4. Dodaj reszte skladnikow sosu - wymieszaj 30 sek pr 6

     

    5. Wylej sos i odstaw. Nie myj miski! 

     

    6. Wrzuc ugotowanego kurczaka do miski TM - rozdrobnij kurczaka pr 3-4 - czas zalezy od tego jak drobno chcesz aby byl pokrojony -nie zakladaj miarki na pokrywe -kontroluj przez dziurke. 

     

    7. Wloz do duzej misy poszatkowana kapuste, oberwane liscie ziol oraz reszte skladnikow pokrojona w paski. Dodaj kurczaka i polej sosem - sos jest przepyszny i czesto wylizuje go z dna miski - ale jest tez bardzo intensywny w smaku wiec nie dodaj go za duzo do salaty -tym bardziej ze jest go juz sporo w kurczaku . 

     

     

     

    Salatka zarazilam wszystkich moich znajomych i zawsze prosza abym ja zroila kiedy wpadaja w odwiedziny. 

    Sos mozna spokojnie przechowywac z sloiczku w lodowce przez pare miesiecy. 

    Ziola sa bardzo waznym skladnikiem tego przepisu -dzieki nim salatka polaczona z sosem ma swiezy, egzotyczny smak.

    Rowniez wazne aby nie zastepowac oleju sezamowego zadnym innym -jako ze jest to kluczowy element sosu. 

     

    Zycze smacznego -i polecam Kokosowa zupe tajska -ktorej smak rowniez przeniesie was do innego swiata! 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Salatka zostala znaleziona na Australijskiej stronie TM i zmodyfikowana (ulepszonatmrc_emoticons.)

 

//www.recipecommunity.com.au/main-dishes-meat-recipes/thai-beef-salad/140466


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam, pyszna i pięknie pachnie. Super

    Zgłoszony przez GoszaKr na listopada 20, 2016 at 08:48.

    SmileZrobiłam, pyszna i pięknie pachnie. Super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze