Składniki
30 plaster/plastry/plastrów
zalewa
- 1000 g woda
- 5 liści laurowych
- 5 ziela angielskie
- 1 łyżeczki ulubionych ziół, do wyboru: pieprz czarny mielony, majernek, prowansalskie
- 70 g sól peklowa
- 1000 g schabu bez kości
-
6
367h 10min
Czas całkowity 366h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Przystawka Starter Dodatek Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Kolacja Przekąska Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Kreatywne Niedrogie Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Potrawa mięsna Polska
Przygotowanie
200 g wody przyprawy bez soli peklowej zaparzyć 10 minut temp. 90*C obr.
"Obroty wsteczne" 1
wlać 800 g wody dodać sól peklową i wymieszać 1 minuta
"Obroty wsteczne" obr. 2
Mięso umyte umieścić w kamionce lub w dużym szklanym naczyniu o pojemności ok 3 litry i zalać przygotowaną zalewą (mięso powinno być pod powierzchnią zalewy, można je przycisnąć np talerzykiem)
Naczynie przechowywać w temperaturze lodówkowej przez 5 do 10 dni
Mięso zawinąć szczelnie w folię spożywczą - umieścić w przystawce Varoma, a do naczynia miksującego nalać litr wody i gotować 60 min temp. Varoma obr. 1
ugotowane mięso pozostawić do wystygnięcia a następnie schłodzić do temperatury lodówkowej (minimum 6h)
Po schłodzeniu mięso odwinąć z folii kroić cienkie plastry i przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce
Smacznego
Zalewa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. można pominąć ulubione zioła
2. peklowanie 5 dni to minimum na dla mięsa najlepszy efekt to przynajmniej 7 dni
3. przy większym kawałku mięsa np 1,5-2kg wlać więcej wody do gotowania i wydłużyć czas gotowania (2kg schabu to 1,5 litra wody i czas gotowania 90 minuyt)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJest bardzo dobry,dzieci zchcia go jedzą, a oni...
Jest bardzo dobry,dzieci zchcia go jedzą, a oni są najbardziej wymagającymi degustatorami
Sorry, nam to nie smakowalo. Bylo za suche.
Sorry, nam to nie smakowalo. Bylo za suche.
Właśnie zaczołem robić,ciekawy jestem smaku...
Właśnie zaczołem robić,ciekawy jestem smaku
Pozdrawiam
Bardzo dobry schabik. Mięsko wyszło kruchutkie,...
Bardzo dobry schabik. Mięsko wyszło kruchutkie, dobrze doprawione i bardzo smaczne. Polecam przepis
Zrobiłam, schabik w smaku doskonały. Dzięki za...
Zrobiłam, schabik w smaku doskonały. Dzięki za przepis
aga_102: Zgodnie z zaleceniem na opakowaniu...
aga_102: Zgodnie z zaleceniem na opakowaniu peklosoli.
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
GrazynaLa: Mięso można zalać letnią marynatą....
GrazynaLa: Mięso można zalać letnią marynatą. I tak wkładamy do lodówki.
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
GrazynaLa: Zbyt długo gotowany schab bwdzie...
GrazynaLa: Zbyt długo gotowany schab bwdzie twardy
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Jak dla mnie, zbyt słony i dość twardy...
Jak dla mnie, zbyt słony i dość twardy (marynował się 10 dni)
A woda, którą się dolewa do marynaty...
A woda, którą się dolewa do marynaty (800g) ma być ciepła/zimna/wrząca?
Marynatę przed zalaniem mięsa wystudzić czy zalewać ciepłą?
czy nie za dużo tej soli
czy nie za dużo tej soli peklowej?