3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gotowany schab z galaretką


Wydrukuj:
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

zalewa

  • 1000 g woda
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziela angielskie
  • 1 łyżeczki ulubionych ziół, do wyboru: pieprz czarny mielony, majernek, prowansalskie
  • 70 g sól peklowa
  • 1000 g schabu bez kości
5

Przygotowanie

    Zalewa
  1. 200 g wody przyprawy bez soli peklowej zaparzyć 10 minut temp. 90*C obr. Counter-clockwise operation 1

  2. wlać 800 g wody dodać sól peklową i wymieszać 1 minuta Counter-clockwise operation obr. 2

  3. Mięso umyte umieścić w kamionce lub w dużym szklanym naczyniu o pojemności ok 3 litry i zalać przygotowaną zalewą (mięso powinno być pod powierzchnią zalewy, można je przycisnąć np talerzykiem)

    Naczynie przechowywać w temperaturze lodówkowej przez 5 do 10 dni

  4. Mięso zawinąć szczelnie w folię spożywczą - umieścić w przystawce Varoma, a do naczynia miksującego nalać litr wody i gotować 60 min temp. Varoma obr. 1

  5. ugotowane mięso pozostawić do wystygnięcia a następnie schłodzić do temperatury lodówkowej (minimum 6h)

    Po schłodzeniu mięso odwinąć z folii kroić cienkie plastry i przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce

  6. Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. można pominąć ulubione zioła

2. peklowanie 5 dni to minimum na dla mięsa najlepszy efekt to przynajmniej 7 dni

3. przy większym kawałku mięsa np 1,5-2kg wlać więcej wody do gotowania i wydłużyć czas gotowania (2kg schabu to 1,5 litra wody i czas gotowania 90 minuyt)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry schabik. Mięsko wyszło kruchutkie,...

    Zgłoszony przez edytka_33 na października 12, 2018 at 07:23.

    Bardzo dobry schabik. Mięsko wyszło kruchutkie, dobrze doprawione i bardzo smaczne. Polecam przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, schabik w smaku doskonały. Dzięki za...

    Zgłoszony przez Ela60 na sierpnia 15, 2017 at 16:18.

    Zrobiłam, schabik w smaku doskonały. Dzięki za przepisSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aga_102: Zgodnie z zaleceniem na opakowaniu...

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na marca 18, 2017 at 09:46.

    aga_102: Zgodnie z zaleceniem na opakowaniu peklosoli.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • GrazynaLa: Mięso można zalać letnią marynatą....

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na marca 18, 2017 at 09:45.

    GrazynaLa: Mięso można zalać letnią marynatą. I tak wkładamy do lodówki.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • GrazynaLa: Zbyt długo gotowany schab bwdzie...

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na marca 18, 2017 at 09:42.

    GrazynaLa: Zbyt długo gotowany schab bwdzie twardy

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie, zbyt słony i dość twardy...

    Zgłoszony przez GrazynaLa na grudnia 1, 2016 at 15:10.

    Jak dla mnie, zbyt słony i dość twardy (marynował się 10 dni)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A woda, którą się dolewa do marynaty...

    Zgłoszony przez GrazynaLa na listopada 20, 2016 at 22:07.

    A woda, którą się dolewa do marynaty (800g) ma być ciepła/zimna/wrząca?

    Marynatę przed zalaniem mięsa wystudzić czy zalewać ciepłą?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy nie za dużo tej soli

    Zgłoszony przez aga_102 na października 17, 2016 at 18:39.

    czy nie za dużo tej soli peklowej?

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze