thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
366h 0min
Czas całkowity
367h 10min
porcja/porcje/porcji
30 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy

Składniki

zalewa

  • 1000 g woda
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziela angielskie
  • 1 łyżeczki ulubionych ziół, do wyboru: pieprz czarny mielony, majernek, prowansalskie
  • 70 g sól peklowa
  • 1000 g schabu bez kości

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zalewa
  1. 200 g wody przyprawy bez soli peklowej zaparzyć 10 minut temp. 90*C obr. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  1

  2. wlać 800 g wody dodać sól peklową i wymieszać 1 minuta Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 2

  3. Mięso umyte umieścić w kamionce lub w dużym szklanym naczyniu o pojemności ok 3 litry i zalać przygotowaną zalewą (mięso powinno być pod powierzchnią zalewy, można je przycisnąć np talerzykiem)

    Naczynie przechowywać w temperaturze lodówkowej przez 5 do 10 dni

  4. Mięso zawinąć szczelnie w folię spożywczą - umieścić w przystawce Varoma, a do naczynia miksującego nalać litr wody i gotować 60 min temp. Varoma obr. 1

  5. ugotowane mięso pozostawić do wystygnięcia a następnie schłodzić do temperatury lodówkowej (minimum 6h)

    Po schłodzeniu mięso odwinąć z folii kroić cienkie plastry i przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce

  6. Smacznego

Porady

1. można pominąć ulubione zioła

2. peklowanie 5 dni to minimum na dla mięsa najlepszy efekt to przynajmniej 7 dni

3. przy większym kawałku mięsa np 1,5-2kg wlać więcej wody do gotowania i wydłużyć czas gotowania (2kg schabu to 1,5 litra wody i czas gotowania 90 minuyt)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: