3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Naleśniki razowe bez jajka


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Ciasto naleśnikowe

  • 10 gramów oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki z tapioki, (jako zamiennik jajka)
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • 50 gramów mąki żytniej razowej
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 300 gramów wody gazowanej
  • 300 gramów mleka
5

Przygotowanie

  1. W naczyniu TM umieszczamy wszystkie składniki według podanej kolejności. Mieszamy 30 sek/Counter-clockwise operation/obr 4. Zostawiamy ciasto na chwilę.

     

     Po tym czasie sprawdzamy czy konsystencja jest odpowiednia, ewentualnie możemy dodać trochę wody jeśli ciasto zbyt zgęstnieje.

     

    Naleśniki smażymy z obydwu stron na teflonowej patelni bez tłuszczu. U mnie patelnia do naleśników o średnicy 28 cm, otrzymałam 8 szt. naleśników.

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Mąka z tapioki jest zamiennikiem jajka, oczywiście można dodać zamiast tego jajko, kontrolując jedynie konsystencję uzyskanego ciasta.

Woda gazowana dodaje lekkości naleśnikom, ale można ją zastąpić normalną wodą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy