3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto na pizze bez czekania na wyrastanie


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto na pizze

  • 160 g mleko, stanowi ok 0,5 szklanki
  • 25 g drożdże świeże
  • 260 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Wlej do naczynia miksują termomix mleko i dodaj drożdze.
  2. Ustaw czas 40 sek, temperaturę 45 st C i ustaw moc mieszania na 5.
  3. Dodaj mąkę, sól, ciukier oraz olej.
  4. Ustaw czas miesznia na 2 min i przedłuż w razie potrzeby do 3 min. Moc mieszania na minimum czyli wyrabianie ciasta (kłos na wyświetlaczu).
  5. Wyjmij ciasto z termomixa i rozwałkuj na stole posypanym mąką.
  6. Pieczenie ciasta
  7. Ustaw w piekarniku temp min 200 st . Optymalnie 260- 270 st. C
  8. Przełóż rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto miekkie i puszyste.

Przepis wystarcza na jedną pizze. Można podwoić liczbę składników i za jednym razem zrobić ciasto na dwie pizze i upiec obie na raz w jednym piekarniku.

Uwaga 1: nie kżdy piekarnik radzi sobie dobrze z pieczeniem dwóch pizz na raz. Mój radzi sobie świetnie (Gorenje).

Uwaga 2: piecząc 2 pizze na raz warto zamienić miejscami po 7 min blachy tak, aby ciasto nie było od spodu jednej pizzy spieczone.

Przepis dostosowany do termomix a zaciągnięty ze strony

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-pizze-bez-wyrastania-najszybsze-najlepsze


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy ciasto pieczemy bez dodatków i dopiero po...

    Zgłoszony przez Kasia Sol na czerwca 5, 2018 at 14:10.

    Czy ciasto pieczemy bez dodatków i dopiero po upieczeniu układamy ulubione składniki i ponownie wkładamy do piekarnika ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze