Tu jesteś:
4
Składniki
1 butelka/butelki/butelek
Likier
- 250 gramów Mleka skondensowanego słodzonego
- 250 gramów wódki 40 %
- 5 żółtek
- 300 gramów cukierków kukułek
-
6
11min
Czas całkowity 11minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
1. Do naczunia wrzuć cukierki. Zmiel 1 min/obr. 10
2. Dodaj żółtka i mleko skondensowane, podgrzej 5min/65st. C/obr.3
3. Dodaj wódkę, podgrzej 5min/65st. C/obr. 3
4. Przelej do butelki i schłodzone wstaw do lodówki. Moża przechowywać ok. tygodnia
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przed dodaniem żółtek i mleka, przemieszaj kopystką.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy składniki - mleko, żółtka powinny być w...
Czy składniki - mleko, żółtka powinny być w temperaturze pokojowej?
Zrobiłam likier pierwszy raz, smakuje super ale farfocle albo z żółtka albo z mleka :/
Kilka razy pijając miałam jakby gródkę z żółtka.. Mimo, że w smaku jest naprawdę pyszny to jednak ta konsystencja mnie lekko odrzuca :/ Możecie powiedzieć, co źle zrobiłam?
Mam TM6 i robiłam zgodnie z przepisem w cookido.. mleko i żółtka były prosto z lodówki
Pierwszym razem robiłem ale nie wiem czy z tego...
Pierwszym razem robiłem ale nie wiem czy z tego przepisu i wyszło pyszne, a teraz 2 raz robilem i jest tak gęste że nie chce wyjść z butelki co to może być?
Likier mocny, gęsty, pyszny.
Likier mocny, gęsty, pyszny.
Likier przepyszny wyszedł. Ja dałam pół na...
Likier przepyszny wyszedł. Ja dałam pół na pół mleka skondensowanego z mlekiem 3,2% i też był gęsty.
Likier jest cudowny w smaku , ale moj thermo...
Likier jest cudowny w smaku
, ale moj thermo ucierpiał
. Mam wgniecenia w misie. Wysyłam na reklamacje.
Najlepszy ze wszystkich. Zamiast mleka...
Najlepszy ze wszystkich. Zamiast mleka skondensowanego dodałam zwykłe 3,2%.
Spokojnie można zrobić go w modelu TM21
Spokojnie można zrobić go w modelu TM21
Robiłam ze zwykłym mlekiem 3,2%,przed podaniem...
Robiłam ze zwykłym mlekiem 3,2%,przed podaniem zamroziłam kukułki i dzieki temu nie zrobila mi się 'breja' - mieliłam 15s wedle porad, cudowny likier na prezent dla ludzi z silną wolą, w przeciwnym razie zniknie szybciej niż się zrobił!
Troche przepisik
Troche przepisik zmodyfikowałam dodajac mleka niesłodzonego skondensowane nieco wieksza ilość i wiecej wódki jest pycha i kozystencja fajna wyszła.Pozdrawiam.
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
dziś bede robić, juz mi
dziś bede robić, juz mi ślinka cieknie
pychotka
pychotka
rewelacja ! dodalam 140g
rewelacja ! dodalam 140g zwyklego mleka i 110g skondensowanego. nie jest wtedy taki gesty
a czasem dodaje tylko mleko 3,2 %
Bardzo dobry:)
Bardzo dobry
pyszny !!!!!
pyszny !!!!!
Rewelacyjny Zamieniłam
Rewelacyjny
Zamieniłam tylko mleko skondensowane słodzone na niesłodzone i jest rewelacyjny
No właśnie, jak jest jeszcze
No właśnie, jak jest jeszcze ciepłe to da się nalać do kieliszka , ale jak ostygnie to trzeba ,,jeść,, łyżeczką. Więc podejście nr 2 z zwyklym mlekiem.
bardzo smaczny!
bardzo smaczny!
Przepis pochodzi z
Przepis pochodzi z podstawowej książki, niemniej jednak jest bardzo dobry
Chyba najlepszy likier.Użyłem słodzonego mleka i było super
Natomiast cukierki po zmieleniu mi się zapiekły i Thermomix w ogóle nie chciał się ruszyć i musiałem wszystko wygrzebać z środka...
pycha, nie zdążył się dobrze
pycha, nie zdążył się dobrze schłodzić
Nie ma potrzeby mielic przez
Nie ma potrzeby mielic przez 1 min,wystarczy 10 sek.ja mleko daje pól na pól 3,2 i skondensowane.wychodzi super.
Super!!!!!
Super!!!!!
Ja też daje mleko 3,2 % i
Ja też daje mleko 3,2 % i przechowuje znacznie dłużej
z mleka skondensowanego mi
z mleka skondensowanego mi wychodzi za gęste, aż pić się nie da. Ja dodaje zwykłe mleko 3,2 %