 
    
            Składniki
Składniki:
- 5 żółtek
- 100 g cukierków kopiko
- 250 g mleka skondensowanego niesłodzone
- 250 g wódki czystej
- 200 g cukierków typu kukułka
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do suchego naczynia miksującego włożyć cukierki kukułki i kopiko, zmiksować 1 min/obr 10. Rozdrobnione cukierki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. - 2. Dodać żółtka i mleko skondensowane, podgrzać 5 min/65 st./obr.3. - 3. przez potwór w pokrywie dodać wódkę, gotować 5 min/ 65st/ obr.3. - 4. Gorący likier przelać do butelki. 
Sposób przygotowania:
Porady
Zamiast wódki można użyć spirytusu, lecz w mniejszej proporcji ok. 150 g.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Bardzo dziękuję za przepis. Ostatnio eksperymentuję z likierami typu ajerkoniak.
Proponuję korektę w punkcie 3. - bardzo zabawnie to brzmi