Składniki
1 butelka/butelki/butelek
Składniki:
- 5 żółtek
- 100 g cukierków kopiko
- 250 g mleka skondensowanego niesłodzone
- 250 g wódki czystej
- 200 g cukierków typu kukułka
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do suchego naczynia miksującego włożyć cukierki kukułki i kopiko, zmiksować 1 min/obr 10. Rozdrobnione cukierki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
2. Dodać żółtka i mleko skondensowane, podgrzać 5 min/65 st./obr.3.
3. przez potwór w pokrywie dodać wódkę, gotować 5 min/ 65st/ obr.3.
4. Gorący likier przelać do butelki.
Sposób przygotowania:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zamiast wódki można użyć spirytusu, lecz w mniejszej proporcji ok. 150 g.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dziękuję za przepis.
Bardzo dziękuję za przepis. Ostatnio eksperymentuję z likierami typu ajerkoniak.
Proponuję korektę w punkcie 3. - bardzo zabawnie to brzmi