Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
2 litr/litra/litry/litrów
IMBIRÓWKA ~48%vol
- 200 g korzeń imbiru, świeży, pokrojony na kawałki
- 1000 g spirytus rektyfikowany 96%, lub mocny samogon 90-98%
- 400 g Miód, płynny
- 400 g sok z cytryny, świeżo wyciśnięty
- 200 g gorąca woda
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Amerykańska Angielska Armeńska Austriacka Belgijska Białoruska Bułgarska Chińska Chorwacka Czeska Duńska Fińska Francuska Góralska Grecka Gruzińska Hiszpańska Holenderska Irlandzka Japońska Kanadyjska Kaszubska Kresowa Kujawska Litewska Małopolska Mazowiecka Niemiecka Norweska Podhalańska Podlaska Polska Portugalska Rosyjska Rumuńska Skandynawska Śląska Szwajcarska Szwedzka Turecka Ukraińska Warmińska Węgierska Wielkopolska Włoska Wschodnioeuropejska Przyjęcie Bufet Urodziny Piknik Grill Prezent Gotowanie na co dzień Wegetariańska Bez nabiału Bez jajek Bez glutenu Bez laktozy Surowa dieta Wiosna Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Chiński Nowy Rok Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Podgrzewanie Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Starter Dodatek Deser Kolacja Kolacja Napój
5
Przygotowanie
- -Do
"Blokada naczynia miksującego" włóż kawałki imbiru 100g, załóż miarkę 10s/obr.7 do 10, dołóż kolejne 100g imbiru, załóż miarkę 10-20s/obr.7 do 10.
UWAGA: imbiru nie trzeba obierać.
-wlej do"Blokada naczynia miksującego" spirytus, 20s/obr.4
-przelej zawartość"Blokada naczynia miksującego" do dużego słoika i odstaw na 30 dni
- .... minął miesiąc:
-zawartość słoika przecedź przez sito do innego naczynia pojemności min. 2 litry
-zatrzymany w sicie imbir przełóż do miski i zalej gorącą wodą
-po kilku minutach wyciśnij imbir przez sito do naczynia z imbirowym płynem. Imbir wyżuć lub zostaw w słoiczku do wzbogacania zimowych wieczornych herbat.
-do płynu imbirowego dodaj płynny miód (wstawiam słoik z miodem do garnka z wodą i powoli podgrzewam aż do rozpuszczenia miodu)
-do płynu dolej przez sito świeżo wyciśnięty sok cytrynowy - -Całość dokładnie wymieszać i przelać do butelek.
-używać zapobiegawczo przed przeziębieniem lub rozgrzewająco podczas złego samopoczucia.
Produkt zawiera alkohol - nie podawać osobom nieletnim.
Imbir oprócz właściwości bakteriobójczych i rozgrzewających jest również afrodyzjakiem.
Na zdrowie!
IMBIRÓWKA nalewka lecznicza, rozgrzewająca
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Używać z umiarkowaniem.
Alkohol w dużej ilości szkodzi zdrowiu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz