Składniki
4 porcja/porcje/porcji
przystawka/dodatek do dania głównego
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 gramów masła
- 300 gramów ryżu arborio lub innego do rizotta
- 0,7 litra Bulionu warzywnego
- 100 gramów śmietany 12%
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- 150 gramów selera naciowego
- 50 gramów cebuli
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Seler umyć pokroić w miniejsze kawałki, razem z cebulą również pokrojoną na mniejsze części włożyć do naczynia rozdrobnić 2 s./obr. 5 zgarnąć kopystką ze ścian naczynia, dodać masło i otartą z cytryny skórkę varoma/6 min/obr. 1
Wsypać ryż dusić razem z selerem i cebulą 100 stopni/ 3 min./
"Mieszanie"
"Obroty wsteczne"
Wlać bulion 100 stopni/22 min/
"Mieszanie"
"Obroty wsteczne" nie nakładać miarki.
W kubku wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny i żółtkiem na 5 min przed końcem gotowania dodać do naczynia i dopiero teraz dosolić do smaku.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W trakcie gotowania ryżu dobrze jest zamieszać kopystką i ewentualnie dolać trochę wody lub bulionu. Tempo gotowania ryżu jest różne dla różnego ryżu.
Rizotto doskonałe jako samodzielne danie jarskie lub jako dodatek do mięs.
Do tej pory gotowałam je tradycyjnie ale w Termomixie jest szybciej i prościej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne
Pyszne
Musi być pyszne, dodaję do
Musi być pyszne, dodaję do listy, zeby wypróbować.
lilly20