3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Risotto z szarpanym indykiem


Wydrukuj:
4

Składniki

1 osoba/osoby

Risotto z szarpanym indykiem

  • 200 g mięsa z piersi indyka
  • 100 g ryżu parboiled
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 25 g cebuli
  • 1 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włóż 25g cebuli (+opcjonalnie kawałek papryki chili)
  2. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
  3. Rozdrobnij (ustaw obroty 5 na 3 sekundy). Następnie skąłdniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.
  4. Na naczyniu postaw miskę i odważ do niej 200 g mięsa.
  5. Mięso pokrój na 4-5 cm kostkę (kostka nie powinna być zbyt mała) i dopraw ulubionymi przyprawami (sugerowane przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra/słodka, imbir, kardamon). Odstaw na 10 minut do lodówki i w tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Do naczynia miksującego dodaj zamarynowane mięso.
  7. Dodaj 60 g wody.
  8. Dodaj 25g koncentratu pomidorowego.
  9. Na pokrywe naczynia miksującego załóż koszyczek. Duś 13 minut w temperaturze 120 st. C (obr. wsteczne 4).
  10. Zdejmij koszyczek z naczynia, załóż miarkę. Rozdrobnij mięso (ustaw obroty wsteczne 4 na 4 sekundy).
  11. Szarpanego kurczaka wyłóż na ryż. Na wierzch dodaj rozdrobnioną sałatę, odsączoną kukurydzę i fasolkę, połówki pomidorków i łyżkę jogurtu (+opcjonalnie kolendrę/bazylię/natkę pietruszki/kiełki).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Użyj dowolnych warzyw, ryż wymień na makaron lub ulubioną kaszę ! tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy