Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 05/08/15
Składniki
- 0,5 - 1 łyżeczki soli
- 1 łyżka koncentratu bulionu, (mięsnego lub warzywnego)
- 900 g wody
- 100 g białego wytrawnego wina
- 320 g ryżu, risotto, (np. Carnaroli)
- 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 40 g masła
- 1 cebula szalotka
- 2 porcje szafranu, (po 0,1 g)
- 40 g parmezanu, tartego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Dodać 20 g masła i oliwę z oliwek, dusić 3min/100°C/obr.1.
- Dodać ryż risotto, prażyć 3min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1, bez założonej miarki.
- Dodać białe wytrawne wino, gotować 1min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1, bez założonej miarki.
- Dodać wodę, bulion, sól i szafran, gotować 14-15min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
- Przełożyć risotto do półmiska, wymieszać z pozostałym masłem i parmezanem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Interesting topic for a blog. I searched the internet for fun and found your site. Great article Fnaf. We like it and to diversify the rice dish it would be nice to add some meat or seafood. retro games
quordle This breathtaking bloom has two meanings: one as a sign of purity and magnificent beauty, and the other as a symbol of rebirth or resurrection. In ancient Greek mythology
Thanks for sharing that. From a philosophical standpoint, the enneagram test becomes a means to explore the essence of human beings and the underlying meanings behind our behaviors and thoughts.
Wygląda obłędnie!!!!
Nam smakowało, dla urozmaicenia samego ryżu fajnie dodać jakieś mięsko lub owoce morza.
Pyszne risotto. Konsystencja taka jak trzeba. Dałam 800 g wody. Dziękuję za przepis!
wychodzi taki całkiem smaczny kleik
Danie bardzo dobre. Zrobiłam wersję z szynką szwarcwaldzką i zielonym groszkiem z puszki (dodane do dania po ugotowaniu ryżu). Ryż musiałam gotować znacznie dłużej niż w przepisie, ponad 20 min., gdyż po 15 min. risotto wciąż było wodniste.
Dobry przepis, połecam!
Moje pierwsze risotto i jakże udane! Zrobiłam wersję z szynką (podduszoną z cebulką) - PALCE LIZAC! Z podanych składników wychodzi spora ilość. Myślę, że 4 dorosłe osoby moga nie dać rady U nas (2+2) zostało jeszcze na jutro. Polecam przepis!
Are you sure to delete this comment ?