Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 0,5 - 1 łyżeczki soli
- 1 łyżka koncentratu bulionu, (mięsnego lub warzywnego)
- 900 g wody
- 100 g białego wytrawnego wina
- 320 g ryżu, risotto, (np. Carnaroli)
- 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 40 g masła
- 1 cebula szalotka
- 2 porcje szafranu, (po 0,1 g)
- 40 g parmezanu, tartego
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Dodać 20 g masła i oliwę z oliwek, dusić 3min/100°C/obr.1.
- Dodać ryż risotto, prażyć 3min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr. 1, bez założonej miarki.
- Dodać białe wytrawne wino, gotować 1min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr. 1, bez założonej miarki.
- Dodać wodę, bulion, sól i szafran, gotować 14-15min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr. 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
- Przełożyć risotto do półmiska, wymieszać z pozostałym masłem i parmezanem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzWygląda obłędnie!!!!
Wygląda obłędnie!!!!
Nam smakowało, dla urozmaicenia samego ryżu...
Nam smakowało, dla urozmaicenia samego ryżu fajnie dodać jakieś mięsko lub owoce morza.
Pyszne risotto. Konsystencja taka jak trzeba....
Pyszne risotto. Konsystencja taka jak trzeba. Dałam 800 g wody. Dziękuję za przepis!
wychodzi taki całkiem smaczny kleik
wychodzi taki całkiem smaczny kleik
Danie bardzo dobre. Zrobiłam
Danie bardzo dobre. Zrobiłam wersję z szynką szwarcwaldzką i zielonym groszkiem z puszki (dodane do dania po ugotowaniu ryżu). Ryż musiałam gotować znacznie dłużej niż w przepisie, ponad 20 min., gdyż po 15 min. risotto wciąż było wodniste.
Dobry przepis, połecam!
Dobry przepis, połecam!
Moje pierwsze risotto i jakże
Moje pierwsze risotto i jakże udane! Zrobiłam wersję z szynką (podduszoną z cebulką) - PALCE LIZAC! Z podanych składników wychodzi spora ilość. Myślę, że 4 dorosłe osoby moga nie dać rady
U nas (2+2) zostało jeszcze na jutro. Polecam przepis!
Próbowałam dziś ten przepis,
Próbowałam dziś ten przepis, robiłam dokładnie jak pisze i wyszła jedna wielka "kupa" ryżu
w smaku tez nie było rewelacyjne!!