3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Risotto z szafranem


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 0,5 - 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżka koncentratu bulionu, (mięsnego lub warzywnego)
  • 900 g wody
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • 320 g ryżu, risotto, (np. Carnaroli)
  • 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 40 g masła
  • 1 cebula szalotka
  • 2 porcje szafranu, (po 0,1 g)
  • 40 g parmezanu, tartego
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    2. Dodać 20 g masła i oliwę z oliwek, dusić 3 min/100°C/obr. 1.
    3. Dodać ryż risotto, prażyć 3 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1, bez założonej miarki.
    4. Dodać białe wytrawne wino, gotować 1 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1, bez założonej miarki.
    5. Dodać wodę, bulion, sól i szafran, gotować 14-15 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
    6. Przełożyć risotto do półmiska, wymieszać z pozostałym masłem i parmezanem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wychodzi taki całkiem smaczny kleik

    Zgłoszony przez yulkaa na stycznia 21, 2017 at 19:24.

    wychodzi taki całkiem smaczny kleiktmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie bardzo dobre. Zrobiłam

    Zgłoszony przez Kate80 na marca 2, 2016 at 19:05.

    Danie bardzo dobre. Zrobiłam wersję z  szynką szwarcwaldzką i zielonym groszkiem z puszki (dodane do dania po ugotowaniu ryżu). Ryż musiałam gotować znacznie dłużej niż w przepisie, ponad 20 min., gdyż po 15 min. risotto wciąż było wodniste.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry przepis, połecam!

    Zgłoszony przez rkrzak50 na lipca 31, 2015 at 21:08.

    Dobry przepis, połecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje pierwsze risotto i jakże

    Zgłoszony przez Agary na marca 2, 2015 at 17:11.

    Moje pierwsze risotto i jakże udane! Zrobiłam wersję z szynką (podduszoną z cebulką) - PALCE LIZAC! Z podanych składników wychodzi spora ilość. Myślę, że 4 dorosłe osoby moga nie dać rady tmrc_emoticons.;)  U nas (2+2) zostało jeszcze na jutro. Polecam przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Próbowałam dziś ten przepis,

    Zgłoszony przez Alime1984 na stycznia 19, 2015 at 17:47.

    Próbowałam dziś ten przepis, robiłam dokładnie jak pisze i wyszła jedna wielka "kupa" ryżu tmrc_emoticons.( w smaku tez nie było rewelacyjne!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze