3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Risotto bianco z zielonym groszkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Składniki

  • 0,500 litra wody
  • 1 łyżeczek koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego TM lub kostka rosołowa
  • 50 gramów sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 30 gramów cebuli, przekrojona na pół
  • 30-60 gramów korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbka ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 220 gramów ryżu do risotto, arborio lub carnaroli
  • 100 g białego wytrawnego wina, obcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g zielonego groszku, świeżego, lub mrożonego
  • 30 g masła
  • 6
    45min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. 1.Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać bulion warzywny, wymieszać, odstawić.
    2.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
    3.Do naczynia miksującego włożyć cebulę, seler i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    4.Dodać oliwę, dusić 1 min/120°C/obr. 2.
    5.Dodać ryż, gotować 1 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
    6.Dodać wino, gotować bez założonej miarki 2 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
    7.Dodać sól, pieprz i powstały wcześniej bulion, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 9 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
    8.Dodać groszek, podgrzać 3 min/80°C/wsteczne /obr. 1.
    9.Dodać masło i rozdrobniony parmezan, mieszać przy pomocy kopystki 1 min/wsteczne/obr. 2.
    10.Podawać na ciepło.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

przygotować miskę i kopystkę


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy