Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Składniki
- 0,500 litra wody
- 1 łyżeczek koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego TM lub kostka rosołowa
- 50 gramów sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 30 gramów cebuli, przekrojona na pół
- 30-60 gramów korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbka ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 220 gramów ryżu do risotto, arborio lub carnaroli
- 100 g białego wytrawnego wina, obcjonalnie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g zielonego groszku, świeżego, lub mrożonego
- 30 g masła
-
6
45min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1.Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać bulion warzywny, wymieszać, odstawić.
2.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3.Do naczynia miksującego włożyć cebulę, seler i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4.Dodać oliwę, dusić 1 min/120°C/obr. 2.
5.Dodać ryż, gotować 1 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
6.Dodać wino, gotować bez założonej miarki 2 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
7.Dodać sól, pieprz i powstały wcześniej bulion, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 9 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
8.Dodać groszek, podgrzać 3 min/80°C/wsteczne /obr. 1.
9.Dodać masło i rozdrobniony parmezan, mieszać przy pomocy kopystki 1 min/wsteczne/obr. 2.
10.Podawać na ciepło.
Sposób przygotowania
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
przygotować miskę i kopystkę
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz