Składniki
4 porcja/porcje/porcji
dodatkowo
- 250 g boczku wędzonego
- 30 g cebuli
- 20 g oliwy
- 200 g makaronu spaghetti
Sos:
- 40 g masła
- 40 g mąki przennej
- 1 liść laurowy
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- pieprz, do smaku, ze 2 szczypty
- sól, do smaku, szczypta
- gałka muszkatołowa, do smaku, ze 2 szczypty
- 2 łyżek gęstej śmietany
- 0,5 litra mleka
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy cebulkę, rozdrabniamy 3s/obr.6, dodajemy boczek i oliwę, dusimy 6min/100st.C/obr.1. Przekładamy do innego naczynia.
SPOSÓB NA SOS BESZAMELOWY
Beszamel przygotowuje się z mąki, mleka i masła, przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ale... wprowadziłam parę wariacji na temat tego sosu dzięki pomysłom Nigelli Lawson. Chciałam się nimi z Wami podzielić
1. Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim 5min/100st.C/obr.1. Przelać do innego naczynia, ostudzić (wyjąć liść laurowy i ziele angielskie)
2. Do czystego, suchego naczynia włożyć masło, roztopić 3min/100st.C/obr.1.
4. Dodać mąkę i gotować 3min/100st.C/obr.1
5. Dodać mleko i pozostałe przyprawy, gotować 6min/90st.C/obr.4
Do gotowego sosu beszamelowego dodaję 2 (czasami 3) łyżki gęstej śmietany.
Przelewam sos do boczku i mieszam.
MAKARON
W czasie, gdy przygotowuję sos beszamelowy, gotuję makaron spaghetti w garnku, w lekko osolonej wodzie. Najlepszy jest al dente.
Makaron układamy na talerzach, nakładamy porcję sosu beszamelowego z boczkiem.
Smacznego!
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Sos przygotowałam na bazie sosu beszamelowego "z ABC kulinarne", ale zmodyfikowałam go wzorując się na Nigelli Lawson
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny!!!
Pyszny!!!
Witam.juz czuję ten zapach ale czy moze byc inny...
Witam.juz czuję ten zapach ale czy moze byc inny makaron?
Makaron mam z wczoraj...a nie mam czym małża...
Makaron mam z wczoraj...a nie mam czym małża nakarmić wiec zaraz robię..składniki mam😉
Przepis rewelacja!!!idealne proporcje,bo sosik...
Przepis rewelacja!!!idealne proporcje,bo sosik wychodzi fajny,gęsty
ja o wiele bardziej doprawilam solą,pieprzem i gałką,tak aby w polaczeniu z makaronem sos byl bardziej wyczuwalny
i do ilosci sosu ,moim zdaniem boczku dobrze dac 400g
pozdrawiam i dziekuje za extra przepis!!!
coś co warto spróbować...
coś co warto spróbować...
Dla doroslych taki o....
Dla doroslych taki o.
Dzieci lubia, wiec bedzie robiony
Muszę przyznać że bardzo
Muszę przyznać że bardzo dobry sosik moje dzieciaki zachwycone nie mówiąc o reszcie rodzinki.
Joanna17 napisał: Przepyszny
O widzisz!!!
A jak dzieciom smakuje - to najbardziej nas cieszy, prawda?
Loona83 napisał: Ja robię ten
Zgadzam się w zupełności. Szczególnie przydatny, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Wystarczy ten sos, makaron i jakiś jeden składnik z tych co wymieniłaś
Ja jeszcze robię z łososiem. mmmm GENIALNY!!!
Szczerze polecam i nie ma znaczenia czy jest wędzony na ciepło, zimno, czy pieczony lub gotowany na parze i dodany na koniec do sosu.
Jacek Wendolowski napisał: W
Od niedzieli minęło trochę czasu, ja post przeoczyłam (tak czasem bywa), więc teraz zapytam. Jak smakował???
justyna547
W zasadzie ten sos jest podstawą do wielu innych dań, czy zapiekanek. Polecam
Przepyszny sos, moje dzieci
Przepyszny sos, moje dzieci niejadki prosiły o dokładkę. Polecam
Ja robię ten makaron dosyć
Ja robię ten makaron dosyć często, w różnej konfiguracji ( z kurczakiem, brokułem, kalafiorem - zależy co mam w lodowce) i zawsze wychodzi obłędny!!! Bardzo polecam. Zapiekany też jest pyszny.
W niedzielę sobie sprawię ten
W niedzielę sobie sprawię ten specjał i dam znać.
Jacek
"Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"
Wypróbowałam, mnie i rodzinie
Wypróbowałam, mnie i rodzinie smakowało. Bardzo dobra gęsta konsystencja sosu. Pozdrawiam
Właśnie przypomniałam sobie,
Właśnie przypomniałam sobie, że miałam dać inne wariacje na temat sosu beszamelowgo
Czasu zabrakło

Robię bardzo podobny
Robię bardzo podobny ,smaczne.Pozdrawiam.
Nie próbowałam tego akurat
Nie próbowałam tego akurat zapiekać, zapiekałam inne, dodawałam wtedy ser żółty, żeby taka skórka się zrobiła. Teoretycznie każdy sos beszamelowy można zapiekać.
I to jest najważniejsze, gdy
I to jest najważniejsze, gdy wszystkim smakuje
A czy można to zapiec w
A czy można to zapiec w piekarniku ?
Udało się Przepis
Udało się
Przepis wypróbowany i wszystkim smakowało.
Mam nadzieję, że udało sie
Mam nadzieję, że udało sie wypróbować. Niedługo postaram się o kolejną wariację
Ciekawa "wariacja" na temat
Ciekawa "wariacja" na temat sosu beszamelowego. Dodane do wypróbowania