3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KULKI WIELKANOCNE Z SOSEM ŻURKOWYM


Wydrukuj:
4

Składniki

  • Składniki na kulki:
  • 500 gsurowej kiełbasy (obranej z otoczki
  • 150 g wędzonego boczku, (pokrojony w kostkę, wysmażony na patelni)
  • 120 g cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 MT zimnej wody
  • sól, pieprz,majeranek
  • Składniki na sos:
  • 500 g wody
  • 1 kostka grzybowa
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 MT śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 MT żurku
  • pieprz, majeranek
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Dodatkowo:
  • 500 gobranych, pokrojonych w "słupki" ziemniaków
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • zmielone suszone grzyby (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ugotowane obrane jajka włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić 3 s/ obr.3, przełożyć do innego naczynia.

    Cebulę rozdrobnić w naczyniu miksującym5 s/ obr.7. Dołożyć pozostałe składniki na kulki. Wyrobić 30 s/ obr.Ciasto.

    Uformować kulki, każdą obtoczyć w mieszance kaszy manny i zmielonych grzybów. Ułożyć na  Varomie. Do maczynia wlać wodę, dodać czosnek, kostkę grzybową, pieprz, majeramek, liść laurowy i ziele angielskie. Do naczynia włożyć koszyczek z włożonymi do niego ziemniakami (można je posolić i przesypać ulubionymi przyprawami).Zamknąć pokrywę, umieścić na niej Varomę. Gotować 30min./ temp.Varoma/0br.1

    Po ugotowaniu zdjąć Varomę, z wywaru wyjąć liść laurowu i ziele angielskie., dodać pozostałe składniki na sos.  Zmiksować 10 sek/ obr.8. Zagotować 3 min. / temp 100 st.C/obr. 1

    Podawać postyane rozdrobnionym jajkiem, ewentualnie posypane "zieleniną"

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • szkoda, że nie ma zdjęcia tej

    Zgłoszony przez mamcia na kwietnia 27, 2011 at 15:15.

    szkoda, że nie ma zdjęcia tej potrawy to mogłabym porównać je ze swoim wyczynem.

     Przepis ciekawy, pierwszy raz robiłam znacznie dłużej niż podano w przepisie. Może jak nabiorę wprawy...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze