Składniki
- Składniki na kulki:
- 500 gsurowej kiełbasy (obranej z otoczki
- 150 g wędzonego boczku, (pokrojony w kostkę, wysmażony na patelni)
- 120 g cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 MT zimnej wody
- sól, pieprz,majeranek
- Składniki na sos:
- 500 g wody
- 1 kostka grzybowa
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 MT śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki chrzanu
- 1 MT żurku
- pieprz, majeranek
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Dodatkowo:
- 500 gobranych, pokrojonych w "słupki" ziemniaków
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- zmielone suszone grzyby (opcjonalnie)
- 3 łyżki kaszy manny
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Ugotowane obrane jajka włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić 3 s/ obr.3, przełożyć do innego naczynia.
Cebulę rozdrobnić w naczyniu miksującym5 s/ obr.7. Dołożyć pozostałe składniki na kulki. Wyrobić 30 s/ obr."Ciasto" .
Uformować kulki, każdą obtoczyć w mieszance kaszy manny i zmielonych grzybów. Ułożyć na Varomie. Do maczynia wlać wodę, dodać czosnek, kostkę grzybową, pieprz, majeramek, liść laurowy i ziele angielskie. Do naczynia włożyć koszyczek z włożonymi do niego ziemniakami (można je posolić i przesypać ulubionymi przyprawami).Zamknąć pokrywę, umieścić na niej Varomę. Gotować 30min./ temp.Varoma/0br.1
Po ugotowaniu zdjąć Varomę, z wywaru wyjąć liść laurowu i ziele angielskie., dodać pozostałe składniki na sos. Zmiksować 10 sek/ obr.8. Zagotować 3 min. / temp 100 st.C/obr. 1
Podawać postyane rozdrobnionym jajkiem, ewentualnie posypane "zieleniną"
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzszkoda, że nie ma zdjęcia tej
szkoda, że nie ma zdjęcia tej potrawy to mogłabym porównać je ze swoim wyczynem.
Przepis ciekawy, pierwszy raz robiłam znacznie dłużej niż podano w przepisie. Może jak nabiorę wprawy...