3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kotleciki z soczewicy


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kotleciki

  • 1/2 opakowania soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 marchwie
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka, korzeń
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka kurkumy, mielonej
  • 1/2 łyżki kminku mielonego
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l wody)
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli drobnej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 jajka surowe
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wody letniej
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
5

Przygotowanie

    Kotleciki z soczewicy
  1. Zalewamy soczewicę wrzątkiem i odstawiamy w dowolnym garnku na pół godziny. Następnie soczewicę odcedzamy. Wlewamy do naczynia TM zimną wodę, dodajemy odcedzoną soczewicę, ząbki czosnku, obrane warzywa, kostkę rosołową, ustawiamy Blokada naczynia miksującego na 35 min., temp. 100 stopni, Mieszanie. Odcedzamy. Dodajemy jajka, przyprawy, bułkę tartą i płatki owsiane, mielimy Blokada naczynia miksującego czas. 7 sek., obr. 7.  Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Całość delikatnie mieszamy kopystką. Wyrabiamy kotleciki. Smażymy na jednej łyżce oleju rzepakowego (1 łyżka na jedną patelnię).

    Podawać z dowolną sałatką. Na zdjęciu sałatka z pora, papryki czerwonej i żółtego sera. Świetnie smakują również na zimno na kromce chleba z ketchupem.

    Smacznego!




10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja dałem 25 dag soczewicy, moczyłem ją kwadrans...

    Zgłoszony przez Pinus na marca 9, 2017 at 00:07.

    Ja dałem 25 dag soczewicy, moczyłem ją kwadrans a i to niepotrzebnie (wyszła miazga). Gdyby to była zielona, to moczenie faktycznie miałoby sens, ale czerwona szybko się gotuje. Wody weszło mi mniej niż litr. Dałem mniej pietruszki za to sporo swieżej kolendry dla podkręcenia smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Użyłam 200 gr soczewicy.

    Zgłoszony przez jussy.pass na lutego 25, 2015 at 21:01.

    Użyłam 200 gr soczewicy. Wydaje mi się, że nie ma potrzeby jej namaczać, bo wyszła rozgotowana. Kotlety dość smaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę napisać ile tej

    Zgłoszony przez Dietetyk Lublin na października 8, 2014 at 19:00.

    Proszę napisać ile tej soczewicy, bo nie wiem co to znaczy pół opakowania....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pół jakiego opakowania

    Zgłoszony przez jajciucha na lipca 21, 2013 at 23:27.

    Pół jakiego opakowania soczewicy? Sa różne objętości. Proszę o doprecyzowanie bo mam wielka ochotę na te kotleciki  Big Smile

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze