1 Knysze

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Knysze


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Farsz

  • 100 g biała cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 20 g oleju
  • 300 g ziemniaki, ugotowane 20 min, wystudzone
  • 250 g twaróg, podzielony na części
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczki majeranku, suszonego

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 litra maślanki
  • 1 szczypty soli
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej, do smażenia

Sos czosnkowy

  • 2 ząbki ząbka czosnku
  • 150 g jogurt naturalny
  • 150 g majonezu
  • 10 g soku z cytryn
  • 1 szczypty soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5
    Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksujacego
  2. Dodać olej, dusić 4 min/120°C/obr.1
  3. Dodać ziemniaki, twaróg, sól, pieprz, majeranek, wyrobić przy pomocy kopystki 30s/obr. 3,5.
  4. Z farszu robimy male kuleczki i wrzucamy do ciasta. Nabieramy dużą łyżką ciasto z kuleczką farszu i smażymy na rozgrzanym oleju.
    Knysze smażymy z obu stron na złoty kolor.
  5. Ciasto
  6. Do naczynia miksujacego wsypac mąkę, maślankę, jajka, sól, sodę oczyszczoną, wyrobić 2 min/Dough mode
    Przelać do miski do której będziemy wrzucać kulki farszu
  7. Sos czosnkowy
  8. Do naczynia miksującego wrzucić czosnek, miksować 3s/obr.8
    Zgarnać kopystką na dno naczynia
  9. Dodać sól, pieprz, cukier, sok z cytryny jogurt, majonez, wymieszać 10s/obr. 3,5
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto i sos czosnkowy wykonujemy podczas gotowania się ziemniaków. Można do farszu dodać liscie natki pietruszki.
Maślanka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy