3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kluseczki grzybowe w sosie pieczarkowym


Wydrukuj:
4

Składniki

kluseczki

  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 500 gramów mąki
  • 4 jajka
  • 250 gramów ciepłej wody

Sos

  • 200 gramów cebuli
  • 70 gramów masła
  • 450 gramów pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 150 gramów gęstej śmietany 30-36%
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
5

Przygotowanie

    kluseczek
  1. Borowiki lub inne suszone grzyby umieścić w naczyniu miksującym i zmielić  drobno .20sek. / obr 7

  2. Do zmielonych grzybów dodać pozostałe skladniki i wyrobić ciasto na kluseczki  1min/ obr.3 Gotowe ciasto musi się " ciągnąć" a nie rwać.

     

  3. W dużym garnku zagotować wodę i osolić. Kluseczki przecierać przez Kluseczkomanię lub przy pomocy łyżki kłaść na wodzie. Zagotować i zaraz po wypłynięciu wyciagać łyżką cedzakowa. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć aby zachowały temperaturę do momentu podania.

  4. sos pieczarkowy
  5. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować 6 sek/ obr.6

    Zgarnąć na dno naczynia przy pomocy kopystki, dodać masło i dusić 2min.30 sek/Varoma/ obr.1

  6. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

    Dodać do naczynia miksującego z uduszoną cebulą i dusić 7 min./100°C/ counter-clockwise operation /Gentle stir setting

  7. Dodać 150 gramów gęstej śmietany, doprawić solą i pieprzem .

    Duścić kolejne 6 min./100°C/ counter-clockwise operation /Gentle stir setting

  8. Kluseczki podawać polane sosem i posypać po wierzchu siekaną pietruszką.

10
11

Porady

Przepis pochodzi z Kluseczkomani Tupperware.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciekawy przepis. Ja zrobiłam tylko sos, który...

    Zgłoszony przez Grace07 na września 24, 2017 at 20:30.

    Ciekawy przepis. Ja zrobiłam tylko sos, który jest rewelacyjny. Zamiast pieczarek użyłam świeżych, wcześniej ugotowanych grzybów leśnych, skarcając czas z 7 do 5 min. Następnie dodałam 100 g wywaru z gotowania grzybów i śmietnetanę i wydłużyłam czas gotowania z 6 do 10 min. Sos wyszedł przepyszny, Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U nas dzis ten sos do

    Zgłoszony przez Kaskasto na marca 23, 2015 at 17:09.

    U nas dzis ten sos do ziemniaczków i łososia na varomie ... Aż ślinka cieknie tak pięknie pachnie ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj u mnie na obiad,

    Zgłoszony przez agusia696 na czerwca 15, 2014 at 08:48.

    Wczoraj u mnie na obiad, pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos zrobiłam do placków

    Zgłoszony przez Ola Żuławińska na października 9, 2013 at 10:44.

    Sos zrobiłam do placków ziemniaczanych.  Cooking 7 Genialny tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Bietka i przepraszam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 24, 2013 at 15:03.

    Big Smile Witaj Bietka i przepraszam ,ale tak się zaczytałam i przepis mnie "wciągnął" że pomyliłam imię tmrc_emoticons.J)  Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie absolutnie nie moczyć

    Zgłoszony przez bietka na lutego 24, 2013 at 13:27.

    Nie absolutnie nie moczyć grzybów- trzeba suche grzyby zmielić w TM na proszek taki o konsystencji mąki i połączyć z maką. tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzien

    Zgłoszony przez monikap3 na lutego 24, 2013 at 13:01.

    Dzien dobry....mniammm...slinka leci, ale mam jedno pytanie-czy grzyby suszone trzeba namoczyc wczesniej czy nie? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam ja za Grazynke,

    Zgłoszony przez veronicab71 na lutego 24, 2013 at 12:52.

    Przepraszam ja za Grazynke, pomylila sie Love Love  Zdarza sie Big Smile Big Smile Przepis jest smaczny, moge od razu  polecic, bardzo podobny do mojego grzybowego makaronu tmrc_emoticons.)  Nastepnym razem, zamiast makaronu zrobie kluseczki Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję , choć to nie jest

    Zgłoszony przez bietka na lutego 24, 2013 at 12:43.

    Dziękuję , choć to nie jest przepis Pani Veroniki tmrc_emoticons.~

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia super danie,ślinka

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 24, 2013 at 10:08.

    Vercia super danie,ślinka leci jak czytam tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Big Smile Wypróbuję na dniach Cooking 9 Buziaczki Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze