3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

JANSSON FRESTELSE - POKUSA JANSSONA _Szwecja


Wydrukuj:
4

Składniki

JANSSON FRESTELSE - POKUSA JANSSONA _Szwecja

  • 1200-1500 g ziemniaki
  • 250 g cebuli
  • 2 puszki anchois w zalewie korzennej
  • 500 g śmietana 30%
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2-3 łyżki masło, rumienienie, smarowanie formy
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik na 210 stopni
  2. Cebulę dodaj do naczynia i wybierz rumienienie cebuli 200-300g, jeśli nie masz TM6 podsmaż cebulę na patelni, do podsmażenia użyj masła, przełóż do miski
  3. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w słupki (grubsze frytki)
  4. Do naczynia dodaj anchois (zalewę zostaw) ustaw 5s/obr.4, przełóż do miski
  5. Do naczynia wlej zalewę z anchois, śmietanę
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na dnie rozłóż ziemniaki, posól, popieprz, rozłóż rozdrobnione anchois oraz podsmażoną cebulę, przykryj pozostałymi ziemniakami, posól je. Zalej zapiekankę przygotowaną zalewą, tak aby zakryło ziemniaki.
  7. Wstaw naczynie do piekarnika, zapiekaj około 1 godziny.
    Zapiekanka jest gotowa , gdy ziemniaki są miękkie
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy