3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bombolki z miodem


Wydrukuj:
4

Składniki

5 osoba/osoby

Przygotowanie

  • osolona woda

Do podania

  • płynny miód
  • roztopione masło

Bombolki

  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 35 g drożdży
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Bombolki
  1. Do naczynia miksującego włożyć mleko, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki i zrobić zaczyn 30 s. / 37*C / obr. 1. Pozostawić na ok. 10 min. w naczyniu miksującym do wyrośnięcia. Następnie dodać jajka, resztę mąki i sól do smaku. Wyrobić ciasto 2 min. / Blokada naczynia miksującego / Ciasto. Podczas wyrabiania przez otwór powoli wlewać roztopione i lekko ostudzone masło.

    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. i wykrawać literatką kółka (powinny być jak najmniejsze). Pozostawić na następne 10 min. pod przykryciem do wyrośnięcia.

    Naczynie miskujące umyć, wlać 1/2 litra wody i łyżkę soli. Układać na Varomie bombolki i parować 15 min. / Varoma / obr. 1.

  2. Podawać polane roztopionym masłem i płynnym miodem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wariant podania: na słodko lub na ostro z cebulką i boczkiem.

Można też je upiec: bombolki smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku 180*C. / 25- 30 min. na złoty kolor.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto lejące, trzeba dodać więcej mąk. ...

    Zgłoszony przez Gockapaulina na lipca 21, 2017 at 18:42.

    Ciasto lejące, trzeba dodać więcej mąk.
    Za mało wody w przepisie do Varoma - trzeba uważać, żeby nie wyparowała. Przepis bardzo niedopracowany. Po wielu modyfikacjach wyszły po prostu pampuchy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wyszlo, ciasto lejace nie

    Zgłoszony przez zucek-82 na lutego 24, 2015 at 14:49.

    Nie wyszlo, ciasto lejace nie da sie rozwalkowac  tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na tą ilość mleka jest mało

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 15, 2014 at 16:32.

    Na tą ilość mleka jest mało mąki, wg ( moim zdaniem, a może się mylę) tego przepisu ciasto na bombolki jest rzadkie. Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem gdzie popełniłam

    Zgłoszony przez DotkaEłk na maja 15, 2014 at 15:58.

    Nie wiem gdzie popełniłam błąd, ale mi nie wyszły tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy pomysł, do

    Zgłoszony przez magi1 na września 28, 2013 at 19:10.

    Ciekawy pomysł, do wypróbowania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dziękuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze