Forum RODZAJE PRZYPRAW ICH KLASYFIKACJA I WŁAŚCIWOŚCI



74 odpowiedzi | Ostatni wpis

Tak tak czekamy i będziemy radzić razem jak będzie problem Smile dużo sie tego nazbierało :D zobaczymy co z tego wyjdzie - ja jestem dobrej myśli :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Może się uda Tobie i nam? Trzeba próbować, Veroniczko. WinkLove

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Jasne, ze mam wzglad, Gabrysiu Smile Tabelka jest prosta.... Martwi mnie tylko fakt, czy komp nie bedzie robil mi problemòw z "wrzuceniem " jej na strone.... jest duza... Zawiera zreszta wszystko, cosmy popisaly i pare dodatkòw... Jest tego naprawde sporo..... BigsmileBigsmile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Veroniko,  miej wzgląd na skromne umiejętności niektórych użytkowników komutera. BigsmileWink

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Dziewczyny, dobre wiadomosci:) Smile :)  Jestem na etapie uzupelniania... Bigsmile   Dopisuje "braki".... co prawda, to najgorsza robota teraz, mozolna, ale to juz ostatni etap Wink ;)  Byloby zrobione szybciej, tyle, ze czasu brak.... Jak u wszystkich.... , co zreszta widac na Przepisowni SmileSmile :)  Praca, dzieci, szkola, zakupy, sprzatanie, gotowanie, pranie, prasowanie, itd. ... zaczelo sie.... Powiem Wam tylko, ze tabelka jest ogromniasta, dluga, zobaczymy jakie beda siupy z zamieszczeniem jej WinkWinkWink Milego dnia:) Ps. i ja zaczelam juz szkole, tanca, oczywiscie WinkWinkWinkPartyPartyPartyPartyParty

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Jasne Verciu poczekamy :D i tak jesteśmy pod wrażeniem, że zaczęłaś :D super, pełen podziw :D zatem czekamy na efekty :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Veronika, kochanie nikt Cię nie pogania  Smile  Godzina 1 w nocy a Ty siedzisz przed kompem?   Love  Podziwiam Cię, kiedy Ty śpisz?  My naprawdę cierpliwie poczekamy ile będzie trzeba   Smile   

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Produkuje i produkuje tabelke.... Sporo juz zdzialalam, ale jest tego sporo...  Wieczory leca mi migiem:)  Dziewczyny, jeszcze cierpliwosci;)  Love

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Przypomniałam sobie pyszne danie, którego dawno nie robiłam kotlet z kurczaka,indyka lub po prostu schabowy z plasterkiem szynki, plasterkiem ananasa i plasterkiem sera żółtego zapieczony w piekarniku, mniam pycha, muszę go zrobić :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Cooking  9 Piersi z kurczaka z ananasem do ryżu robiłam, ale na patelni ,bo nie miałam TM ( to było kilka lat temu  Bigsmile ) Love Bardzo lubimy żurawinę ,ale nie wiem jak ją przyrządzić? Pozdrawiam Love


Dziewczyny cieszę się, że mogę pomóc, coś napisać, i fajne jest to, że ktoś to wykorzysta :D eksperymentujcie kochane a zobaczycie jakie pyszne dania Wam wyjdą :D :D :D owoce podkreślają smak potraw :D buziaczki kochane Love

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Fakt, o owocach nie pomyslalysmy, swietnie Magi:)  No dziewczyny, schab nadziewany sliwkami jest slynny, bierzcie sie do roboty Bigsmile   Kurczak z ananasem tez. Pyszne jest risotto z pomaranczami albo mandarynkami, przepis chyba podalam, nie pamietam. Wieprzowina z daktylami, baranina z granatem;) Wink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


:)Marzenko poraz kolejny sie powtarzam, ale ja przy WAS tyle się nauczyłam i jeszcze to nie koniec :D  Bigsmile   ja podobnie jak Gabrysia nie łączyłam owoców z mięsem :(  ale to pomału sie zmienia w mojej kuchni i to dzięki wam Love   Love   Serdedznie pozdrawiam Cooking  1


Przepis na świetny smalec opublikowałam. Zapraszam do skorzystania! Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Mmmmniam Gabi, mój dziadek zawsze dodawał do wątróbki takie ćwiartki jabłek, dobrze doprawiał majerankiem, jakie to było pyszne!!!

Dodawał też rodzynki, ale jakoś nie przypadły mi do gustu.

A jabłka też świetnie nadają się do smalcu, takie kwaśne, i do tego odrobina mleka, idzie zima, więc sezon na smalec wkrótce Smile


Spróbuj Gabi, ja czasami je wykorzystuję, najczęściej jak piekę schab to dodaje suszone sliwki i morele, schabik jest pyszny i nie jest taki suchy :D no i watróbka z dodatkiem duszonego jabłka i cebulki - pyszności :D i żurawinka do pasztetów :D :D :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Magi, niezwykle cenne te Twoje porady. Ja nie mam dużego doświadczenia w pichceniu, a łączenie owoców z mięsem to dla mnie zupełne nowości. Ja tak tradycyjnie, jak mnie kiedys nauczyła mama: prosto, zwyczajnie, bez większego polotu. Cóż, na naukę nigdy nie jest za późno!

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Postanowiłam jeszcze opisać wykorzystanie owoców i warzyw do mięs, nie będę zakładała nowego watku wpisuję wszystko tutaj :D

- śliwki, powidła ze śliwek a także suszone pasują do pieczonego schabu, rolady z boczku

- cytrusy - pomarańcze, cytryny - dodaje się do drobiu, aby wzbogacić ich smak, do duszonej kaczki lub pieczonej z farszem, do indyka i kurczaka

- gruszki - to uzupełnienie sosów, które dodajemy do duszonych mięs, możemy przygotowac połówki gruszek wypełnione żurawiną i dodać do kaczki lub indyka

- jabłaka - dodajemy do farszu do drobiu, do wieprzowiny - schabu, boczku, szynki a także do watróbki

- maliny - dodaje sie do sosu vinegret, do wątróbki, do potraw z dziczyzny

- winogrona, agrest oraz żurawina stanowią podstawę aromatycznych sosów do dziczyzny, konfiturę na bazie tych owoców serwujemy jako dodatek do mięs na zimno i pasztetów.

- Cukinia, bakłażan i kabaczek nadają się do faszerowania mięsem i zapiekania, dobrze komponują się z mozzarellą i żółtym serem, można dodawać do zup, sosów, surówek, ciast i konfitur.

:D :D :D :D :D :D :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Bigsmile :D Bigsmile

wow

jestescie niesamowite

kasia 

Kasia Smile


Jasne Vercia poczekamy, nie pali się Wink jak nam wszystko poukładasz będzie super :D :D :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Czekamy Veroniko. Nie ma pospiechu. Love

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Biore sie za robote dziewczyny:)  Na ile mi czas pozwoli, postaram sie uporzadkowac to jak najszybciej. Musze najpierw pospisywac, popatrzyc co sie powtarza, a potem ladna tabelka i wstawimy calosc na Przepisownie dla wszystkich Bigsmile :bigsmile:  Jeszcze troche cierpliwosci;) Wink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Smile   Smile  Dzień dobry, Magi Smile  Oczywiście wstałam gdy budzik zadzwonil ale tylko trochę wyspana; dochodzilam do siebie prawie pół godziny... Dopiero druga kawa postawiła mnie na nogi  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Dzien dobry :D wyspałaś się Elu chociaz troszku ???? mi sie dzisiaj strasznie ciężko wstawało Wink masz rację dużo sie tego nazbierało, ale Vercia nam wszystko uporządkuję - mam nadzieję WinkBigsmile

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Zrobiło się strasznie późno, za 6 godzin muszę być na nogach. Nic już dziś nie piszę, idę spać. Dobranoc Smile  Może jutro...

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Po 3 godzinach nadrabiania zaległości powracam  Smile  Przeczytałam cały wątek i w oczach mi pociemniało. Jak Vercia to wszystko uporządkuje, to zyska w moich oczach jeszcze więcej  Smile  W pierwszej chwili to się wydaje nie do ogarnięcia, aż strach cokolwiek dodawać  Smile  Zresztą już wszystko zdążyłyście napisać  Smile  

Ja używam TM i ziół do robienia kosmetyków na własne potrzeby  Smile  to może coś o tym napiszę... Smile  sugerowałam Mixi nowy wątek na ten temat ale bardziej spodobał się pomysł z nastolatkami w kuchni  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Tak Elu :D rozwinął sie temat jest co poczytać :D :D :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Ten wątek zostawię sobie na deser  Smile bo to trochę temat rzeka... Muszę dokładnie przeczytać, żeby się nie powtarzać  Wink  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Dzięki Maks, z pewnością wypróbuję :D lubię kurczaka zrobionego na różne sposoby i ciągle coś wymyślam, bo jak by było tak samo to by było nudno :D ja mam gotową mieszankę garam ze sklepu i jest pyszna :D :D :D :D a kurczak z dodatkiem ryżu smakuję wyśmienicie :D :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Jeśli chodzi o mieszanki przypraw, to bardzo polecam Wam wykonaną w TM garam masalę - przepis na kurczaka jest w Przepisowni. Naprawdę świetny przepis, a przyprawa zostaje do użycia na kilka razy. Smile

Maks21


Oj a tego nie wiedziałam, super :D przyda się hihihihi :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Niusia, znam to z gorczycy !!!!! Mam w domu 3 woreczki Bigsmile :bigsmile:  Dala mi mama, jak kiedys mialam problem z kolanem;)  A teraz sie starzeje powoli, wiec przydaja sie jeszcze bardziej WinkWinkWink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Hehe Gabi przypomniałaś mi o jeszcze jednym zastosowaniu gorczycy: jako okłady rozgrzewające na bolące mięśnie i stawy (w woreczek i można przykładać), uwaga! nie mogą tego stosować kobiety w ciąży, gdyż kwas erukowy zawarty w gorczycy może być bardzo szkodliwy (w dawnych czasach gorczyca była używana przez różne wiedźmy i inne czarownice do wywoływania poronień).


Hihihi no to jeszcze raz ja :D

- GORCZYCA - Nasiona tej przyprawy służą do przyprawiania wędlin, mięsa wołowego i wieprzowego, potraw rybnych, maseł ziołowych, różnego rodzaju marynat, kwaszonych ogórków czy kiszonej kapusty.

- HIBISKUS -  Stanowi on wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C, wapnia, witamin i soli mineralnych. Hibiskus dzięki wspaniałemu aromatowi i smakowi nazywany jest czerwonym złotem. Kwiat hibiskusa jako roślina jadalna, służy do przyrządzania naparów, stosowany jest w preparatach ułatwiających trawienie gdyż przyspiesza on przemianę materii. Działa orzeźwiająco i przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i oczyszcza organizm. Suszony kwiat hibiskusa dodaje się również do mieszanek ziołowych dla poprawienia ich smaku i koloru oraz do produkcji różnego rodzaju herbat smakowych.

- KMIN RZYMSKI - Używany jest do serów, warzyw, pikli, sałatek, ryżu a także do marynat i sosów,  działa przeciwzapalnie, moczopędnie oraz napotnie, pobudza serce, ośrodek oddechowy, powoduje wydzielanie soków trawiennych.

- KOZIERADKA - stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Używana jest również jako dodatek do innych mieszanek ziołowych.

- SIEMIĘ LNIANE -  ma ogromne właściwości lecznicze, nasiona zawierają związki białkowe, śluzowe, oraz dużą ilość oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Siemię lniane jest też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomaga w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Można go stosować na trudno gojące się rany, w wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka, dodatek do wypieków.

 

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Gabrysiu nie ma co się załamywać hihihi wiem dużo tego, ale ja uwielbiam przyprawy i często je stosuje, tak jak pisze Vercia to zalezy od tego na co mam w danej chwili ochotę :D ale też mam ponaklejane karteczki na tych przyprawach mało znanych :D :D :D

Myślę, że jeszcze coś ktoś napisze, może nasza Elunia bo już wróciła :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Nie sadze, Gabrysiu, wiec nic sie nie martw;) Wink Przypraw mam moc, wieksza czesc uzywam czesto, wiec pamietam, kwestia przyzwyczajenia, niektòrych uzywam czasami, niektòrych nie....... niektòrych periodami, to zalezy....  Sporo sie da zapamietac, uzywajac na okraglo, ale, to normalne, ze nie uzywamy wszystkiego codziennie, wiec nie wszystko sie dokladnie pamieta;)  Ja mam , np., na niektòrych, przyklejone male karteczki, na tych, kròre rzadziej uzywam.... Zreszta, poniewaz do 1 potrawy, czesto mamy do wyboru ròzne przyprawy, uzywam, to, na co mam ochote w danym momencie... Zmieniam, cuduje, .... zmieniajac przyprawy, zmieniamy i smak, troche... Nie mam problemòw, ale wszystkiego na pamiec i to dokladnie, mysle, ze zadna z nas nie wie. " Otwieram" w kuchni dzial- przyprawy, jak mi potrzeba i wybieram...;) Wink A jak uporzadkujemy wszystko, bedzie o wiele latwiej dla wszystkich BigsmileBigsmile  

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Kochane , czy Wy to wszystko pamiętacie i stosujecie w kuchni? Ale mnie zdołowałyście! Veroniko, szybciutko wymyślaj te tabelki!  Nazwiemy je "VADEMECUM  PRZYPRAW". Co Wy na to? :D :D

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Swietna sprawa Bigsmile   Duzo tego, a tak sprawnie poszlo Bigsmile . Jak jest wspòlpraca, to i sie lepiej, i sprawniej pracuje. Zgrany z nas zespòl. WinkWink . Jest chec, to najwazniejsze. Troche jeszcze poczekamy, mysle, ze Ela tez cos dorzuci, moze jeszcze ktos, a petem pozbieramy i uporzadkujemy. Pieknie to poszlo Bigsmile   Jestescie swietne dziewczyny PartyPartyLoveLove

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


No to ja jeszcze coś dopisze :D

- ANYŻEK - DO CIAST, HERBATNIKÓW, PIECZYWA, OWOCÓW MORZA, POTRAW Z WARZYW, SOSÓW SŁODKICH I PIKANTNYCH A TAKŻE JAKO NIEZASTĄPIONY DODATEK DO ALKOHOLU.

- AJWAIN (KMINEK KOPTYJSKI) - DO PLACKÓW  I PIKANTNYCH PRZEKĄSEK Z DODATKIEM ORZECHÓW I WARZYW STRĄCZKOWYCH A TAKŻE DO POTRAW MĄCZNYCH, CIAST, FASOLI I KRAKERSÓW. NADAJE POTRAWOM MOCNY ZAPACH TYMIANKU.

- CHILI - PRZYPRAWA BARDZO PIKANTNA DO MIĘSA (WOŁOWINY, WIEPRZOWINY, DROBIU I RYB) A TAKŻE DO GULASZÓW, ZUP MIĘSNYCH I RYBNYCH. WYOSTRZA SMAK POTRAW Z GROCHU, SOCZEWICY, KACZKI I GĘSI.

- CZUBRYCA ZIELONA - DO KANAPEK, SAŁATEK, SURÓWEK, SOSÓW VINEGRETTE, POMIDORÓW, OGÓRKÓW, TWAROGU, MASŁA I SAŁATEK Z FETĄ A TAKŻE DO JAJECZNICY, ROSOŁU, ZUPY JARZYNOWEJ ORAZ DO ZAPIEKANEK I PIZZY.

- JAŁOWIEC - DO DZICZYZNY, BARANINY, RYB, PASZTETÓW, SOSÓW I MARYNAT ORAZ DO BIGOSU I KAPUSTY KISZONEJ. NIEZBĘDNY DO TWORZENIA WŁASNYCH MIESZANEK PRZYPRAW.

- KOPER WŁOSKI - DO DUSZONEJ I KISZONEJ KAPUSTY, DO CHLEBA  A TAKŻE DO RYŻU, OGÓRKÓW ORAZ GOTOWANYCH WARZYW KORZENNYCH I DUSZONEGO MIĘSA. ZAPOBIEGA WZDĘCIOM.

- MELISA - DO SAŁATEK, ZAPIEKANEK, POTRAW Z JAJEK (OMLETY) A TAKŻE DO HERBATNIKÓW ZIOŁOWYCH I KOKTAJLI Z BIAŁEGO WINA. MELISA Z MLEKIEM JEST DOSKONAŁYM DODATKIEM DO SŁODKICH SOSÓW. NAPAR Z MELISY DZIAŁA USPOKAJAJĄCO.

- ZIOŁA PROWANSALSKIE - SKŁADA SIĘ Z OREGANO, ROZMARYN, BAZYLIA, TYMIANEK, ESTRAGON, CZĄBER.DO POTRAW TŁUSTYCH, SOSÓW POMIDOROWYCH I ZIOŁOWYCH, WARZYW, SAŁATEK, TWAROGU ORAZ DROBIU, PIECZENI WOLOWEJ, RYB, JAJEK I POTRAW Z GRILA.

:D :D :D :D :D :D :D :D :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Swietnie, mialam wpisac, i w koncu zapomnialam, super Bigsmile

MAKA Z AMARANTUSA-  ciasta, torty, pieczywo, makaron, itd

MAKA SOJOWA- wszelkie wypieki, zageszczanie zup, sosòw, pasty sojowe

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Jasne, sòl, spokojnie mozna sobie przygotowac domowym sposobem, w TM:)

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Veronica, dodam jeszcze mąkę gryczaną, świetna na francuskie naleśniki wytrawne Smile


Tak Magi, i zardzewiałe, zatarte śruby ;). No i nie wiem czy wypróbowałyście robienie fontanny z użyciem Coli i mentosów Wink świetna zabawa :P

A wracając do przypraw to GOŹDZIKI działają super odkażająco, świetne na ból zęba rozgniecione w moździeżu.

MAJERANEK działa super na stany zapalne zatok, zarówno do picia napar jak i do inhalacji

A mieszanki przypraw najlepiej robić samemu, bo te gotowe mają w sobie glutaminian sodu, sól i surowce niekoniecznie najlepszej jakości,

Moje ulubione mieszanki do mięs to:

-suszone pomidory pomieszane z bazylią i czosnkiem w płatkach (albo rozgniecionym świeżym),

albo kiedy mamy ochotę na rozgrzewkę to

-suszone pomidory, suszona papryczka chili i do tego oregano


Maki wloskie:

TYP 00 ( tzw. slaba, biala, bardzo zmielona, w Polsce- do typu 500, bez  krupczatki)-  pizza, pieczywo, swiezy makaron, makaron jajeczny, slodycze, besciamella

TYP 0 ( tzw. twarda, semola; grubiej mielona, zòltawa; w Polsce- od krupczatki do typu 1400)- pieczywo, makaron suchy, twardy

TYP 1 i 2- wieksza zawartosc popiolu i mineralòw- pieczywo, tosty...

RAZOWA

Maki specjalne:

KUKURYDZIANA- polenta, niektòry typ pieczywa i slodyczy

JECZMIENNA- pieczywo, piwo

ORKISZOWA

RYZOWA- wypieki slodkie i slone, budynie, desery

OWSIANA- wypieki slodkie i slone

ZYTNIA- pieczywo

KAMUT ( amerykanska)- wypieki- ciasta, pieczywo, biszkopty

MAKA Z PSZENICY SAMOPSZY- pieczywo, makaron, wypieki

MAKA KOKOSOWA- slodkie wypieki

MAKA MIGDALOWA- slodkie wypieki

MAKA Z PISTACJI - slodkie wypieki

MAKA KASZTANOWA- slodkie wypieki

MAKA Z CIECIERZYCY POSPOLITEJ- wypieki slone i slodkie, nalesniki, dodatki do pieczywa ( razem z innym typem maki), placuszki

Aby wyroby drozdzowe lub makaron, byly lepsze, maki ( odpowiednio dobrane), nalezy mieszac z soba, otrzymamy lepszy wynik ..

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Ale super, temat kwitnie i się zapełnia :D Z coca-colą sposób sprawdzony i wypróbowany, znam jeszcze jedno zastosowanie - świetnie usuwa kamień w łazience i odtyka zapchane rury Wink to tak na marginesie :D

 

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Maka:

720- zytnia chlebowa -chleb zytni, pieczywo mieszane, ciasta, ciasteczka, pizza, zakwas na zur, makaron

1000- makaronowa pelnoziarnista- pieczywo

1400- sitkowa - pieczywo pelnoziarniste zytnie i mieszane, makaron, wòdki

3000- pelny przemial- pieczywo.

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Dziewczyny, przyprawiacie mnie o zawrót głowy! Niektórych przypraw wogóle nie znam i nie spotkałam w sklepach!  Tutaj już gdzieś ElaK dawała przepisy na mieszanki przyprawowe. Bardzo ciekawe!  Veroniko, myslę , że te różne sole smakowe to można wykonać w TM?  LoveBigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


SòL-

-CEBULOWA

-CZOSNKOWA

-KOPERKOWA

-PERLOWA

-PIEPRZOWA

-SELEROWA

-ZIOLOWA

Zastosowanie zalezy od potrawy.

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


CZOSNEK NIEDZWIEDZI- bogaty w witamine C, pobudza apetyt

CZARNUSZKA-  pieczywo, przetwory warzywne, aromatyzuje wina

KOZIERADKA- marynaty, makarony, pieczywo, potrawy miesne

PIEPRZ:

- BIALY- dròb, ryby, sosy biale, pasztety, sery; poprawia smak- warzywa, zupy, podroby, desery ( delikatniejszy od czarnego)

- CYTRYNOWY- jest to mieszanka sklsdnikòw-  ryby ( surowe, smazone, duszone, z grilla), mieso ( np. steki; smazone, pieczone, z grilla), sosy ( dressing, vinaigrette)

- CZERWONY- owoce morza, sosy smietankowe, do dekoracji ( nie nadaja sie do dlugiego gotowania)

- CZOSNKOWY-  ostra mieszanka- zupy, sosy, dania miesne i z grilla, ryby, warzywa, grzyby, sery, jaja

- ZIELONY- delikatnie slodki, aromatyczny- mieso, ryby, zupy, sosy, salatki, niewielkie ilosci do niektòrych deseròw

- ZIOLOWY- mieszanka,dzialanie dietetyczne- do wszystkiego opròcz slodyczy, szczegòlnie: mieso ( kotlety mielone, pieczenie), zupy ( kapusniak, straczkowe), warzywa ( suròwki, salatki z warzyw gotowanych), sosy, niektòre dania jarskie. Do miesa dodaje sie na poczatku, do innych potraw- w trakcie lub na koncu.

 

 

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Coca-cola jest i na goraczke, obniza ( sprawdzone, szczegòlnie u dzieci, choc  maluchy nie powinny jej pic, ale raz na jakis czas, przy goraczce, nic sie nie stanie)

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink