3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Wiśnie w czekoladowym syropie do deserów i ciast


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

  • 2000 g wiśni
  • 1500 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao naturalnego
5

Przygotowanie

  1. Wiśnie wydrylować, zasypać w dużym garnku 500 g cukru, potrząsnąć, żeby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawić na kilka godzin ( można na noc), żeby owoce puściły sok.

    Sok odlać, zważyć w TM ( ok.800-1000g) i dosypać tyle samo cukru. Sok z cukrem zagotować 15-20 min. / 100*C / obr 2-3 ( pilnować, żeby nie wykipiał ).

    Gorącym sokiem zalać wiśnie i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godz. Można do następnego dnia.

    Tą czynność trzeba powtarzać 4 razy, a za czwartym razem wiśnie rozłożyć do wyparzonych słoiczków.

    Do 200g syropu dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę i kakao, dobrze wymieszać 15-25 sek. / obr. 4-5

    Dodać resztę syropu, zagotować i gorący wlać do słoików z wiśniami.

    Słoiki zakręcić, postawić na pokrywkach, przykryć kocykiem i poczekać aż ostygną.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ten przepis też nie jest typowo termomiksowy ale ja te wiśnie uwielbiam!!! 

Tak przygotowane wiśnie można używać do ciast i deserów, a u mnie świetnie sprawdzają się jako upominki na Boże Narodzenie lub na Walentynki ( wtedy wkładam je do ładnych małych słoiczków ) tmrc_emoticons.)

Polecam, smacznego!!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tylko za pierwszym razem

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 7, 2012 at 01:58.

    Tylko za pierwszym razem trzeba zważyć sok i dodać tyle samo cukru. Później sok zlewamy i zagotowujemy bez dodawania kolejnej porcji cukru

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy 4 razy należy wazyć  sok

    Zgłoszony przez hali na lipca 22, 2012 at 21:07.

    czy 4 razy należy wazyć  sok i dodawać tyle samo cukru  ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu super jestem za! 

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 21, 2012 at 15:44.

    Party Love Elu super jestem za!  Party  Love ale się napracowałaś  Cooking 6Pozdrowienia  Party  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takim odsączonymi wisienkami

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 21, 2012 at 00:10.

    Takim odsączonymi wisienkami możemy w zimę udekorować deser a do syropu dodać brandy lub rumu i sok z cytryny i mamy cudowny likier o wspaniałym smaku i aromacie. Wyśmienity na spotkanie z przyjaciółką  Big Smile   Love   Party 

    Może urządzimy jakieś spotkanie dobrych znajomych z Przepisowni?

    Co Wy na to???  Party   Party   Party 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze