Składniki
0 słoik/słoiki/słoików
1 sloik kostki miesnej
- 300 gramów mięsa mielonego
- 300 gramów warzyw, mieszanych (seler, marchewka, cebula, 2 listki szalwi, 1 galazka rozmarynu, zabek czosnku ), w kawalkach
- 300 gramów soli gruboziarnistej
- 30 gramów czerwonego wytrawnego wina
- 1 listek laurowy, wedlug uznania
- 1 goździki
1 sloik kostki warzywnej
- 150 gramów korzenia selera, w kawalkach
- 100 gramów marchewki, w kawalkach
- 100 gramów cebuli, w cwiartkach
- 50 gramów pomidorów, w kawalkach
- 70 gramów cukinii, w kawalkach
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- kilka listkòw bazylii, szalwi, rozmarynu
- 1 pęczków pietruszki natki
- 300 gramów soli gruboziarnistej
- 1 łyżek oleju z oliwek
- 30 gramów wina białego wytrawnego
- 50 gramów parmezanu, tartego
1 sloik kostki grzybowej
- 80 gramów prawdziwkòw swiezych
- 400 gramów warzyw, mieszanych ( seler, cebula, czosnek, pietruszka
- 300 gramów soli gruboziarnistej
- 1 łyżki oleju z oliwek
- 30 gramów wina białego wytrawnego
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do garnka wlozyc mieso i zmielic 10s/obr7, odlozyc na bok. Nastepnie wlozyc warzywa, zmielic 10s/ obr5. Dodac sòl, zmielone mieso, wino, lisc laurowy, gozdzik i gotowac : 25- 30 min / Varoma / obr 1. Po ugotowaniu, doprowadzic powoli do obr 6- 7. Nastepnie homogenizowac wszystko: doprowadzic powoli do obr 10 i kontynulowac przez 1min. Wystudzic. Przechowywac w lodòwce do 2 miesiecy, w zamknietym pojemniku. Uzywac zamiast kostki rosolowej, bulionowej.
Do garnka wlozyc wszystkie warzywa, zmielic: 10s/ obr 7. Dodac sòl, olej, wino i gotowac: 20 min/ Varoma / obr 2, z przechylona miarka. Po ugotowaniu dodac parmezan; dojsc powoli do obr 6. Homogenizowac, dochodzac powoli do obr 10 i kontynulujac przez 1 min. Jesli jest za rzadkie, przedluzyc czas gotowania, Varoma / obr 2
Postepowac jak przy kostce warzywnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz300g soli czy 30g????? Bo jak 300g to strasznie...
300g soli czy 30g????? Bo jak 300g to strasznie grubo
Homogenizacja polega na
Homogenizacja polega na wytwarzaniu jednolitej mieszaniny z niemieszajacych sie ze soba w warunkach normalnych skladnikòw, np. w przemysle mleczarskim polega ona na rozdrabnianiu duzych czastek tluszczòw zawartych w mleku, co przeciwdziala zbieraniu sie tluszczu na powierzchni.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Homogenizowanie nie
Homogenizowanie nie przedluza terminu waznosci ! Termin jest 2 miesiace, ale zeby go przedluzyc nawet do roku, na koncu przygotowywania kostki, po prostu nie dodajemy parmezanu, i sprawa jest zalatwiona W tym przypadku sòl (bez parmezanu) jest swietnym konserwantem.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Homogenizowanie nie zwiększa
Homogenizowanie nie zwiększa trwałości produktu ( tak ja rozumiem )
Tak na babski rozum jest to rozdrabnianie wielu skladników do postaci jednolitej, nie rozwarstwiającej się mieszaniny.
W książce "Radość gotowania" w przepisie na serek homogenizowany jest takie sformułowanie.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
veronicab71 napisał: Tak,
Ja nic takiego nie robiłam i nie przeczytałam o tym w książkach, więc się nie dziw . Możesz mi wytłumaczyć jaki wpływ na to homogenizowanie na produkty? Czy zwiększa ich trwałość?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Tak, jak napisalam w
Tak, jak napisalam w przepisie, pod koniec: dojsc powoli do obr 10 i contynulowac przez 1 min. Temp. sie nie nastawia. To jest homogenizowanie.Tak samo, jak sie robi dla dzieci rzeczy homogenizowane.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veronica, jak się robi to
Veronica, jak się robi to homogenizowanie, jak dlugo i w jakiej temperaturze? Nic o tym sposobie nie wiem.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"