3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant kostka rosolowa w TM31


Wydrukuj:
4

Składniki

0 słoik/słoiki/słoików

1 sloik kostki miesnej

  • 300 gramów mięsa mielonego
  • 300 gramów warzyw, mieszanych (seler, marchewka, cebula, 2 listki szalwi, 1 galazka rozmarynu, zabek czosnku ), w kawalkach
  • 300 gramów soli gruboziarnistej
  • 30 gramów czerwonego wytrawnego wina
  • 1 listek laurowy, wedlug uznania
  • 1 goździki

1 sloik kostki warzywnej

  • 150 gramów korzenia selera, w kawalkach
  • 100 gramów marchewki, w kawalkach
  • 100 gramów cebuli, w cwiartkach
  • 50 gramów pomidorów, w kawalkach
  • 70 gramów cukinii, w kawalkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka listkòw bazylii, szalwi, rozmarynu
  • 1 pęczków pietruszki natki
  • 300 gramów soli gruboziarnistej
  • 1 łyżek oleju z oliwek
  • 30 gramów wina białego wytrawnego
  • 50 gramów parmezanu, tartego

1 sloik kostki grzybowej

  • 80 gramów prawdziwkòw swiezych
  • 400 gramów warzyw, mieszanych ( seler, cebula, czosnek, pietruszka
  • 300 gramów soli gruboziarnistej
  • 1 łyżki oleju z oliwek
  • 30 gramów wina białego wytrawnego
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  Do garnka wlozyc mieso i zmielic  10s/obr7,  odlozyc na bok. Nastepnie wlozyc  warzywa, zmielic  10s/ obr5. Dodac sòl, zmielone mieso, wino, lisc laurowy, gozdzik i gotowac : 25- 30 min / Varoma / obr 1. Po ugotowaniu, doprowadzic powoli do obr 6- 7. Nastepnie homogenizowac wszystko: doprowadzic powoli do obr 10 i kontynulowac przez 1min.  Wystudzic. Przechowywac w lodòwce do 2 miesiecy, w zamknietym pojemniku.  Uzywac zamiast kostki rosolowej, bulionowej.

  2.  Do garnka wlozyc wszystkie warzywa, zmielic: 10s/ obr 7.  Dodac sòl, olej, wino i gotowac:  20 min/ Varoma / obr 2, z przechylona miarka. Po ugotowaniu dodac parmezan; dojsc powoli do obr 6. Homogenizowac, dochodzac powoli do obr 10 i kontynulujac przez 1 min. Jesli jest za rzadkie, przedluzyc czas gotowania, Varoma / obr 2

  3.  Postepowac jak przy kostce warzywnej

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • 300g soli czy 30g????? Bo jak 300g to strasznie...

    Zgłoszony przez Ilondar na grudnia 8, 2018 at 10:31.

    300g soli czy 30g????? Bo jak 300g to strasznie grubo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Homogenizacja polega na

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 31, 2012 at 21:55.

     Homogenizacja polega na wytwarzaniu jednolitej mieszaniny z niemieszajacych sie ze soba w warunkach normalnych skladnikòw, np. w przemysle mleczarskim polega ona na rozdrabnianiu duzych czastek tluszczòw zawartych w mleku, co przeciwdziala zbieraniu sie tluszczu na powierzchni.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Homogenizowanie nie

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 31, 2012 at 13:15.

     Homogenizowanie nie przedluza terminu waznosci ! Termin jest 2 miesiace, ale zeby go przedluzyc nawet do roku, na koncu przygotowywania kostki, po prostu nie dodajemy parmezanu, i sprawa jest zalatwionatmrc_emoticons.)  W tym przypadku sòl (bez     parmezanu) jest swietnym konserwantem.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Homogenizowanie nie zwiększa

    Zgłoszony przez ElaK na marca 30, 2012 at 23:17.

    Homogenizowanie nie zwiększa trwałości produktu ( tak ja rozumiem  tmrc_emoticons.~ )

    Tak na babski rozum jest to rozdrabnianie wielu skladników do postaci jednolitej, nie rozwarstwiającej się mieszaniny.

    W książce "Radość gotowania" w przepisie na serek homogenizowany jest takie sformułowanie.  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • veronicab71 napisał:  Tak,

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 30, 2012 at 16:49.

    veronicab71


     Tak, jak napisalam w przepisie, pod koniec: dojsc powoli do obr 10 i contynulowac przez 1 min. Temp. sie nie nastawia. To jest homogenizowanie.Tak samo, jak sie robi dla dzieci rzeczy homogenizowane.tmrc_emoticons.)



    Ja nic takiego nie robiłam i nie przeczytałam o tym w książkach, więc się nie dziw . Możesz mi wytłumaczyć jaki wpływ na to homogenizowanie na produkty? Czy zwiększa ich trwałość?tmrc_emoticons.~

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Tak, jak napisalam w

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 30, 2012 at 11:37.

     Tak, jak napisalam w przepisie, pod koniec: dojsc powoli do obr 10 i contynulowac przez 1 min. Temp. sie nie nastawia. To jest homogenizowanie.Tak samo, jak sie robi dla dzieci rzeczy homogenizowane.tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veronica, jak się robi to

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 29, 2012 at 22:53.

    Veronica, jak się robi to homogenizowanie, jak dlugo i w jakiej temperaturze? Nic o tym sposobie nie wiem.tmrc_emoticons.(

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze