Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
dżem wiśniowy
- 1500 g wiśni
- 700 g cukru
- sok i skórka z jednej cytryny
- 25-30 g pektyny jabłkowej
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 centymetry korzenia imbiru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, -najlepiej zrobionego w TM
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wiśnie wydrylować.
Do naczynia włożyć imbir pokrojony na plasterki, rozdrobnić 5 s. / obr. 5
Dodać wiśnie (wszystkie), skórki otarte z cytrusów i pektynę, rozdrobnić 5-7 s. / obr. 4
Gotować 20 min. / 100*C / obr.2
"Obroty wsteczne" Na pokrywę naczynia postawić koszyczek zamiast miarki.
Dodać cukier, sok z cytrusów, cynamon i wanilię i gotować 5 min. / 100*C / obr.2
"Obroty wsteczne"
Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach na kilka minut
dżemu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz
Porady
Ten dżem nie ma całych owoców, to taka "papka" ale nie zmiksowana na gładko. Gdyby dżem zaczął kipieć to trzeba troszkę zwiększyć obroty lub / i zmniejszyć temp. do 90*C
Dżem jest dobrze "ścięty" i bardzo dobrze się przechowuje.
Ja go wykorzystuję m.in. do pieczenia schabu w kawałku. Dodaję go do sosu, którym polewam mięso podczes pieczenia. Smak jest orginalny i zaskakuje nim gości
Można go też dołożyć do marynaty przed grilowaniem np.szynki lub piersi z indyka...
Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDziś zrobiłam Skórki
Dziś zrobiłam
Skórki cytrusów i imbir mieliłam na szybszych obrotach, a wiśnie na wolniejszych niż w przepisie. Pierwsze żeby się bardziej rozdrobniły, a wiśnie wolniej by nie była gładka galareta z dżemu.
Wyszło pysznie
M.