3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Dżem wiśniowy z korzenną nutą :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

dżem wiśniowy

  • 1500 g wiśni
  • 700 g cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 25-30 g pektyny jabłkowej
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 centymetry korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, -najlepiej zrobionego w TM
5

Przygotowanie

    dżemu
  1. Wiśnie wydrylować.

    Do naczynia włożyć imbir pokrojony na plasterki, rozdrobnić 5 s. / obr. 5

    Dodać wiśnie (wszystkie), skórki otarte z cytrusów i pektynę, rozdrobnić 5-7 s. / obr. 4

    Gotować 20 min. / 100*C / obr.2Counter-clockwise operation Na pokrywę naczynia postawić koszyczek zamiast miarki.

    Dodać cukier, sok z cytrusów, cynamon i wanilię i gotować 5 min. / 100*C / obr.2Counter-clockwise operation

    Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach na kilka minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
11

Porady

Ten dżem nie ma całych owoców, to taka "papka" ale nie zmiksowana na gładko. Gdyby dżem zaczął kipieć to trzeba troszkę zwiększyć obroty lub / i zmniejszyć temp. do 90*C

Dżem jest dobrze "ścięty" i bardzo dobrze się przechowuje.

Ja go wykorzystuję m.in. do pieczenia schabu w kawałku. Dodaję go do sosu, którym polewam mięso podczes pieczenia. Smak jest orginalny i zaskakuje nim gości tmrc_emoticons.) 

Można go też dołożyć do marynaty przed grilowaniem np.szynki lub piersi z indyka...

Smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziś zrobiłam Skórki

    Zgłoszony przez vivianna na lipca 14, 2015 at 22:03.

    Dziś zrobiłam tmrc_emoticons.)

    Skórki cytrusów i imbir mieliłam na szybszych obrotach, a wiśnie na wolniejszych niż w przepisie. Pierwsze żeby się bardziej rozdrobniły, a wiśnie wolniej by nie była gładka galareta z dżemu.

    Wyszło pysznie tmrc_emoticons.)

    M.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze