3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Dżem wiśniowy z korzenną nutą :-)


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

dżem wiśniowy

  • 1500 g wiśni
  • 700 g cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 25-30 g pektyny jabłkowej
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 centymetry korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, -najlepiej zrobionego w TM
5

Przygotowanie

    dżemu
  1. Wiśnie wydrylować.

    Do naczynia włożyć imbir pokrojony na plasterki, rozdrobnić 5 s. / obr. 5

    Dodać wiśnie (wszystkie), skórki otarte z cytrusów i pektynę, rozdrobnić 5-7 s. / obr. 4

    Gotować 20 min. / 100*C / obr.2Counter-clockwise operation Na pokrywę naczynia postawić koszyczek zamiast miarki.

    Dodać cukier, sok z cytrusów, cynamon i wanilię i gotować 5 min. / 100*C / obr.2Counter-clockwise operation

    Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach na kilka minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ten dżem nie ma całych owoców, to taka "papka" ale nie zmiksowana na gładko. Gdyby dżem zaczął kipieć to trzeba troszkę zwiększyć obroty lub / i zmniejszyć temp. do 90*C

Dżem jest dobrze "ścięty" i bardzo dobrze się przechowuje.

Ja go wykorzystuję m.in. do pieczenia schabu w kawałku. Dodaję go do sosu, którym polewam mięso podczes pieczenia. Smak jest orginalny i zaskakuje nim gości tmrc_emoticons.) 

Można go też dołożyć do marynaty przed grilowaniem np.szynki lub piersi z indyka...

Smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziś zrobiłam Skórki

    Zgłoszony przez vivianna na lipca 14, 2015 at 22:03.

    Dziś zrobiłam tmrc_emoticons.)

    Skórki cytrusów i imbir mieliłam na szybszych obrotach, a wiśnie na wolniejszych niż w przepisie. Pierwsze żeby się bardziej rozdrobniły, a wiśnie wolniej by nie była gładka galareta z dżemu.

    Wyszło pysznie tmrc_emoticons.)

    M.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze