3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SMALEC Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

SMALEC

  • 0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego ,białego pieprzu
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 500 g świeżej zmielonej słoniny
  • 500 g pieczarek
  • 500 g cebuli ,obranej, schłodzonej i pokrojonej na ćwiartki
5

Przygotowanie

    SMALEC
  1. Do naczynia włożyć cebule i rozdrobnić - 8s / obr. 5 przełożyć do innego naczynia.

  2. Włożyć pieczarki i rozdrobnić - 5-8s / obr. 5 przełożyć do innego naczynia.

  3. Do naczynia włożyć zmieloną słoninę i topić - 12min. / temp. VAROMA / obr. 2

  4. Przez otwór w pokrywie wrzucić cebule (jeżeli jest bardzo soczysta to najpierw odcisnąć nadmiar soku) i smażyć - 15min. / temp. VAROMA / obr. 2

  5. Dodać pieczarki, kostki grzybowe, pieprz, sól, smażyć - 10min. / temp. VAROMA / obr. 2

  6. Przelać do wyparzonych słoików i zostawić do wystygnięcia,zakręcić.

  7. Najlepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

  8. Smacznego !

  9. OK

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Jeżeli mamy słoninę w kawałku można rozdrobnić w TM w dwóch porcjach po 250g - 15-20s / obr. 5 można podjechać do obr. 6

2. Smakuje ze świeżym chlebkiem z odrobiną soli na wierzchu i ogóreczkiem małosolnym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pychotkalove

    Zgłoszony przez hania53 na czerwca 3, 2017 at 21:44.

    PychotkaLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajne do chlebka z własnego

    Zgłoszony przez Angeliiczka na stycznia 31, 2016 at 14:43.

    Fajne do chlebka z własnego wypieku smileys Troszkę soli na wierzchu i ogóreczek...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu jeżeli mąż lubi takie

    Zgłoszony przez monika6500 na sierpnia 9, 2013 at 17:40.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Aniu jeżeli mąż lubi takie "rarytasy" to powinien być zadowolony. Ja ostatnio tylko tym się zajadam, bo wędliny mi się już przejadły tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Polecam przed użyciem chwilke wcześniej wyjąć z lodówki żeby się lepiej rozsmarował tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smalczyk a to się mój mąż

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 6, 2013 at 20:06.

    Smalczyk tmrc_emoticons.) a to się mój mąż ucieszy tmrc_emoticons.) dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Gabrysiu robiłam go już

    Zgłoszony przez monika6500 na lipca 20, 2013 at 22:34.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Gabrysiu robiłam go już kilka razy i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby dno było przypalone. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>


                                        Właśnie jakieś 2 godzinki temu zaserwowałam sobie trzy kromeczki tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.-p Tongue" alt=tmrc_emoticons.p src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" width=19 height=20>

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za nową wersję

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 20, 2013 at 22:13.

    tmrc_emoticons.~ Dzięki za nową wersję smalczyku.  Monisiu, czy tak dlugie gotowanie nie powoduje u Ciebie przypalenia się dna naczynia?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (No subject)

    Zgłoszony przez monika6500 na lipca 20, 2013 at 21:44.

    Cooking 4

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze