Składniki
2 porcja/porcje/porcji
placki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 puszka kukurydzy
- przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, inne)
-
6
35min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Kukurydzę odsączyć, zmielić w TM obr. 7/30 sek (w razie potrzeby robiąc przerwy na zgarnięcie kukurydzy ze ścianek kopystką)
Dodać pozostałe składniki i wymieszać obr 3/15 sekund
Na papierze do pieczenia formować małe placki (każdy z 1 łyżki ciasta)
Piec ok 15 min w 180 st
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Placki sprawdzają się jako przekąska z różnymi dipami i sosami na zimno. Może również stanowić zamiennik dla tradycyjnych ziemniaków w obiedzie.
Można robić również małe "paluszki" kukurydziane (grube wałeczki ok 5cm), które można maczać w sosie.
Placki są miekkie w środku, ale bez problemu utrzymują swój kształt nadany przed pieczeniem. Lekko słodkie od kukurydzy.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJaka duza puszka kukurydzy ?
Jaka duza puszka kukurydzy ?