3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi "Szwedzkie"


Wydrukuj:
4

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g wody, letniej
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 25 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • farsz:
  • 600 g pieczarek, pokrojonych na kawałki
  • 20 g masła
  • sól,pieprz do smaku
  • jajko do posmarowania ciasta
  • czarnuszka do posypania
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.Do naczynia miksującego włozyc składniki na farsz.Rozdrobnić 3 sek/obr.7.Na pokrywie naczynia miksującego ułożyć koszyczek, gotować 20 min/Varoma/obr.1.Wyjąć przygotowany farsz do innego naczynia,umyć naczynie miksujące.

    2.Przygotować ciastotmrc_emoticons.Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki według podanej kolejności,wyrobić 2 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto

    3.Ciasto wyłozyć na powierzchnię wysypaną mąką,rozwałkować cieńko.Pokroić na prostokąty ok.9x35 cm.Na kawałki ciasta wykładać farsz.brzegi smarować jajkiem i sklejać.Pierogi układać na blasze wyłozonej pergaminem,smarować jajkiem i posypywać czarnuszką.Czarnuszka jest naprawdę niezbędna,nadaje pierogom specyficzny smak.

    4.Piec ok 20 minut w temp.180 st.C

    Z podanych składników przygotowałam 5 pierogów.Pierogi podaje się na "gorąco",są również smaczne "na zimno"-np.na drugi dzień moje dzieci zabieraja je do szkoły.

    -----SMACZNEGO-----

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Również pamiętam z dzieciństwa, koniecznie...

    Zgłoszony przez askaska86 na grudnia 15, 2021 at 17:34.

    Również pamiętam z dzieciństwa, koniecznie muszę wypróbowaćSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez iwosta50 na września 28, 2019 at 17:29.

    PyszneSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja farsz robiłam na patelni żeby wyparowała...

    Zgłoszony przez Rakuś12 na stycznia 18, 2019 at 18:35.

    Ja farsz robiłam na patelni żeby wyparowała Woda z pieczarek. Drożdży też dałam mniej bo zostawiłam paluchy żeby sobie "rosły". Oturlałam je jeszcze w ziarenkach słonecznika. I były pysznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ma ktoś przepis na TM5? Byłabym bardzo...

    Zgłoszony przez Gosia1972 na grudnia 29, 2018 at 01:17.

    Czy ma ktoś przepis na TM5? Byłabym bardzo wdzięczna! Dziękuję i pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy w ktorymkolwiek momencie ciasto powinno...

    Zgłoszony przez kataku na listopada 19, 2018 at 07:55.

    Czy w ktorymkolwiek momencie ciasto powinno wyrosnac?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne danie, polecam

    Zgłoszony przez Anna tm5 na września 18, 2018 at 14:43.

    Przepyszne danie, polecamCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak cudownie robić sobie takie pyszności samemu...

    Zgłoszony przez jaga252 na kwietnia 24, 2018 at 18:33.

    Jak cudownie robić sobie takie pyszności samemu w domu mniam Love

    Jaga252

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • RUDEK76:Rany to samo pomyślałam jak zobaczyłam...

    Zgłoszony przez ewelinamor na kwietnia 21, 2018 at 21:59.

    RUDEK76:Rany to samo pomyślałam jak zobaczyłam ten przepis, i przypomniałam sobie ich smak. Mmmm

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, nawet na drugi dzien Do farszu dodalam...

    Zgłoszony przez Wioletanno na marca 13, 2018 at 20:14.

    Pycha, nawet na drugi dzien Do farszu dodalam cebulke. Dałam 100 g mąki żytniej tyo 720 plus reszte pszennej Na pewno bede wracac do przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre wyszły tylko u mnie za dużo ciasta...

    Zgłoszony przez Marzenie1 na grudnia 29, 2017 at 08:17.

    Bardzo dobre wyszły tylko u mnie za dużo ciasta jak na tą ilość farszu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • RUDEK76 napisał:...

    Zgłoszony przez Takina na stycznia 9, 2017 at 21:42.

    RUDEK76 napisał:

    w Krakowie na dlugiej były kiedyś takie pierogi i już nie mogę się doczekać aż znowu je spróbuję, jutro zrobię - dzięki za przepis




    Oj tak, teraz są na Dietla (blisko Krakowskiej) - ilekroć tamtędy idę nie mogę się oprzeć. To taki smak dzieciństwa - z chęcią spróbuję odtworzyć go w domu i dam znać jak wyszło tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w Krakowie na dlugiej były

    Zgłoszony przez RUDEK76 na października 27, 2011 at 20:12.

    w Krakowie na dlugiej były kiedyś takie pierogi i już nie mogę się doczekać aż znowu je spróbuję, jutro zrobię - dzięki za przepis

    rudek76

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy się nie spotkalam z

    Zgłoszony przez Pippi na października 12, 2011 at 10:17.

    Nigdy się nie spotkalam z takimi paluchami, czy to rzeczywiście jest szwedzkie danie? Bardzo mnie zaciekawiło.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze