Składniki
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 180 g wody, letniej
- 20 g świeżych drożdzy
- 25 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- farsz:
- 600 g pieczarek, pokrojonych na kawałki
- 20 g masła
- sól,pieprz do smaku
- jajko do posmarowania ciasta
- czarnuszka do posypania
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1.Do naczynia miksującego włozyc składniki na farsz.Rozdrobnić 3 sek/obr.7.Na pokrywie naczynia miksującego ułożyć koszyczek, gotować 20 min/Varoma/obr.1.Wyjąć przygotowany farsz do innego naczynia,umyć naczynie miksujące.
2.Przygotować ciastoo naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki według podanej kolejności,wyrobić 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
3.Ciasto wyłozyć na powierzchnię wysypaną mąką,rozwałkować cieńko.Pokroić na prostokąty ok.9x35 cm.Na kawałki ciasta wykładać farsz.brzegi smarować jajkiem i sklejać.Pierogi układać na blasze wyłozonej pergaminem,smarować jajkiem i posypywać czarnuszką.Czarnuszka jest naprawdę niezbędna,nadaje pierogom specyficzny smak.
4.Piec ok 20 minut w temp.180 st.C
Z podanych składników przygotowałam 5 pierogów.Pierogi podaje się na "gorąco",są również smaczne "na zimno"-np.na drugi dzień moje dzieci zabieraja je do szkoły.
-----SMACZNEGO-----
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRównież pamiętam z dzieciństwa, koniecznie...
Również pamiętam z dzieciństwa, koniecznie muszę wypróbować
Pyszne
Pyszne
Ja farsz robiłam na patelni żeby wyparowała...
Ja farsz robiłam na patelni żeby wyparowała Woda z pieczarek. Drożdży też dałam mniej bo zostawiłam paluchy żeby sobie "rosły". Oturlałam je jeszcze w ziarenkach słonecznika. I były pysznie.
Czy ma ktoś przepis na TM5? Byłabym bardzo...
Czy ma ktoś przepis na TM5? Byłabym bardzo wdzięczna! Dziękuję i pozdrawiam
Czy w ktorymkolwiek momencie ciasto powinno...
Czy w ktorymkolwiek momencie ciasto powinno wyrosnac?
Przepyszne danie, polecam
Przepyszne danie, polecam
Jak cudownie robić sobie takie pyszności samemu...
Jak cudownie robić sobie takie pyszności samemu w domu mniam
Jaga252
RUDEK76:Rany to samo pomyślałam jak zobaczyłam...
RUDEK76:Rany to samo pomyślałam jak zobaczyłam ten przepis, i przypomniałam sobie ich smak. Mmmm
Pycha, nawet na drugi dzien Do farszu dodalam...
Pycha, nawet na drugi dzien Do farszu dodalam cebulke. Dałam 100 g mąki żytniej tyo 720 plus reszte pszennej Na pewno bede wracac do przepisu
Bardzo dobre wyszły tylko u mnie za dużo ciasta...
Bardzo dobre wyszły tylko u mnie za dużo ciasta jak na tą ilość farszu
RUDEK76 napisał:...
Oj tak, teraz są na Dietla (blisko Krakowskiej) - ilekroć tamtędy idę nie mogę się oprzeć. To taki smak dzieciństwa - z chęcią spróbuję odtworzyć go w domu i dam znać jak wyszło
w Krakowie na dlugiej były
w Krakowie na dlugiej były kiedyś takie pierogi i już nie mogę się doczekać aż znowu je spróbuję, jutro zrobię - dzięki za przepis
rudek76
Nigdy się nie spotkalam z
Nigdy się nie spotkalam z takimi paluchami, czy to rzeczywiście jest szwedzkie danie? Bardzo mnie zaciekawiło.