3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PASZTET Z PIERSI INDYKA


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

PASZTET Z PIERSI INDYKA

  • 100 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 0,5-1 łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 1 bułka sucha
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
  • 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego
  • 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 600 g wody
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2-3 szczypty gałki muszkatałowej
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego filet z indyka, boczek, wątróbkę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki. Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić. Wywar znajdujący się w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę i pozostawić na ok. 5 min. Gdy bułka dobrze nasiąknie, wyjąć ją a pozostały wywar wylać.

  2.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  3.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C, formę keksową natłuścić i odstawić.

  4.  Do naczynia dodać oliwę, dusić 3min/120'C/obr.1

  5.  Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.6. W razie potrzeby doprawić według uznania. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanej formy. Piec 35 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy pasztet jest upieczony, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Kroić i podawać po ostudzeniu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Baaardzo dobre!

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na maja 3, 2018 at 12:44.

    Baaardzo dobre!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet idealny, pyszny! ...

    Zgłoszony przez Anetka1428 na kwietnia 7, 2018 at 13:28.

    Pasztet idealny, pyszny!
    Bardzo dziekuje za przepis! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie mam wątróbki, czymś ją zastąpić? czy bez...

    Zgłoszony przez Francik na marca 30, 2018 at 16:38.

    nie mam wątróbki, czymś ją zastąpić? czy bez też wyjdzie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czym można zastąpić boczek?

    Zgłoszony przez Agnieszka_A na marca 27, 2018 at 20:10.

    czym można zastąpić boczek?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znakomity. Ja piekłem 50 min w tym 10 ostatnich...

    Zgłoszony przez Dachoolek na marca 25, 2018 at 10:09.

    Znakomity. Ja piekłem 50 min w tym 10 ostatnich min z wiatraczkiem. Przepyszny i prosty w wykonaniu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny. Na pewno zagości na Wielkanocnym stole.

    Zgłoszony przez Domka86 na marca 23, 2018 at 01:22.

    Idealny. Na pewno zagości na Wielkanocnym stole.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślicie, że mozna pominąć bułkę?

    Zgłoszony przez mamula na marca 12, 2018 at 14:12.

    Myślicie, że mozna pominąć bułkę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny pasztet! Zawsze się udaje i...

    Zgłoszony przez Margolina_S na listopada 7, 2017 at 15:23.

    Fantastyczny pasztet! Zawsze się udaje i doskonale smakuje, dzieci go bardzo lubią! Naprawdę godny polecenia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już wiele razy, dzieci uwielbiają....

    Zgłoszony przez Danulek na października 1, 2017 at 10:51.

    Robiłam już wiele razy, dzieci uwielbiają. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny pasztet!! Mój ulubiony 😃 nie...

    Zgłoszony przez MałaMi na września 14, 2017 at 11:51.

    Przepyszny pasztet!! Mój ulubiony 😃 nie znoszę wątróbki a w tym pasztecie jej nie czuć 😃 pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny delikatny wilgotny

    Zgłoszony przez KasiaB na maja 15, 2017 at 18:55.

    Pyszny, delikatny, wilgotny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet rewelacja. Mój pierwszy w życiu -...

    Zgłoszony przez Gaabi na kwietnia 14, 2017 at 17:45.

    Pasztet rewelacja. Mój pierwszy w życiu - trochę się bałam, że nie wyjdzie, ale jest wspaniały !!
    Po gotowaniu na parze mięso było miejscami surowe, czy to nie przeszkadza? Mam nadzieję, że doszło już w piekarniku tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agary napisał:...

    Zgłoszony przez Zakręcona na stycznia 19, 2017 at 09:40.

    Agary napisał:
    Pasztet doskonały! Wpaniały, kremowy, wprost idealny!

    Identyczny przepis znajduje się w "pasztetowej" kolekcji na TM5



    Agary, bo to jest ten sam przepis. Jedyne czym się różni to czasem pieczenia - w oryginale jest 50 min.
    Wymiary keksówki to 31x15x10

    PS. Właśnie go zajadamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet pyszny delikatny w smaku... Polecam ...

    Zgłoszony przez Dorota Ostrowska na stycznia 7, 2017 at 20:26.

    Pasztet pyszny delikatny w smaku... Polecam ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHA!!!

    Zgłoszony przez Kachna70 na grudnia 26, 2016 at 08:03.

    PYCHA!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny pasztet. Szybko , łatwo a mimo to...

    Zgłoszony przez karfil1976 na listopada 26, 2016 at 21:43.

    Przepyszny pasztet. Szybko , łatwo a mimo to pasztet zachwyca smakiem. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztety pyszny. Dodałam do smaku żurawinę....

    Zgłoszony przez nanoatom na listopada 24, 2016 at 12:09.

    Pasztety pyszny. Dodałam do smaku żurawinę.
    Udało mi się oszukać męża, który nie jada mięsa z indyka tmrc_emoticons.) nawet się nie zorientował a pasztet zniknął w 2 dni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • palce lizaać

    Zgłoszony przez b_basik na listopada 21, 2016 at 21:38.

    palce lizaać

    basia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny i prosty przepis (ja robię bez...

    Zgłoszony przez MartaKas na listopada 15, 2016 at 08:42.

    pyszny i prosty przepis (ja robię bez wątróbek) Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, dodaję też świeżą paprykę i też...

    Zgłoszony przez asiazw81 na listopada 14, 2016 at 15:48.

    Super, dodaję też świeżą paprykę i też bardzo smaczny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet doskonały! Wpaniały, kremowy, wprost...

    Zgłoszony przez Agary na października 25, 2016 at 16:52.

    Pasztet doskonały! Wpaniały, kremowy, wprost idealny!

    Identyczny przepis znajduje się w "pasztetowej" kolekcji na TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na jaką wielkość foremki jest

    Zgłoszony przez TalaDora na października 1, 2016 at 21:31.

    Na jaką wielkość foremki jest przepis ?tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny pasztet! Polecam!

    Zgłoszony przez sweetkasiunia na września 30, 2016 at 10:01.

    Przepyszny pasztet! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Idealny w smaku! Fajna

    Zgłoszony przez Donna007 na września 27, 2016 at 21:39.

     Idealny w smaku! Fajna kremowa , smarowna konsystencja. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy pasztet jaki

    Zgłoszony przez Gosza27 na września 20, 2016 at 15:23.

    Najlepszy pasztet jaki jadłam! Delikatny. .. Pyszny i prosty do zrobienia tmrc_emoticons.) syn w moment zjadł połowę  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaję do wypróbowania,

    Zgłoszony przez mirka85r na sierpnia 16, 2016 at 22:16.

    dodaję do wypróbowania, zamiast pieczarek dam suszoną żurawinę, uprzednio namoczoną

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet bardzo dobry,

    Zgłoszony przez Aneta01 na sierpnia 12, 2016 at 11:55.

    Pasztet bardzo dobry, delikatny w smaku. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze