Składniki
25 porcja/porcje/porcji
PASZTET Z PIERSI INDYKA
- 100 g pieczarek
- 2 jajka
- 0,5-1 łyżeczki soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g cebuli
- 1 bułka sucha
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
- 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego
- 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 600 g wody
- 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2-3 szczypty gałki muszkatałowej
-
6
2h 5min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego filet z indyka, boczek, wątróbkę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki. Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić. Wywar znajdujący się w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę i pozostawić na ok. 5 min. Gdy bułka dobrze nasiąknie, wyjąć ją a pozostały wywar wylać.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C, formę keksową natłuścić i odstawić.
Do naczynia dodać oliwę, dusić 3min/120'C/obr.1
Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.6. W razie potrzeby doprawić według uznania. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanej formy. Piec 35 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy pasztet jest upieczony, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Kroić i podawać po ostudzeniu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry, ale pominęłam wątróbkę
Bardzo dobry, ale pominęłam wątróbkę
Rewelacyjny! Nie dodałam bułki (tylko trochę...
Rewelacyjny! Nie dodałam bułki (tylko trochę wywaru z mięsa), bo unikam glutenu, ale i tak wyszedł przepyszny.
Przepis na pasztet godny polecenia, sprawdzony...
Przepis na pasztet godny polecenia, sprawdzony 👩🍳👍
Rewelacyjny przepis. Dodałam żurawinę i wyszło...
Rewelacyjny przepis. Dodałam żurawinę i wyszło pycha - syn uwielbia
Ostatnio zamiast suchej bułki dodałam na koniec "na oko" bułki tartej, a zamiast oliwy zwykłego kujawskiego. Pychaaaa...
Pasztet przepyszny. Trochę go zmodyfikowałam,...
Pasztet przepyszny. Trochę go zmodyfikowałam, mianowicie dodałam trochę cebuli.
Świetny pasztet, ja zrezygnowałam z boczku,...
Świetny pasztet, ja zrezygnowałam z boczku, dając więcej indyka i też jest OK.
Baaardzo dobre!
Baaardzo dobre!
Pasztet idealny, pyszny! ...
Pasztet idealny, pyszny!
Bardzo dziekuje za przepis!
nie mam wątróbki, czymś ją zastąpić? czy bez...
nie mam wątróbki, czymś ją zastąpić? czy bez też wyjdzie?
czym można zastąpić boczek?
czym można zastąpić boczek?
Znakomity. Ja piekłem 50 min w tym 10 ostatnich...
Znakomity. Ja piekłem 50 min w tym 10 ostatnich min z wiatraczkiem. Przepyszny i prosty w wykonaniu
Idealny. Na pewno zagości na Wielkanocnym stole.
Idealny. Na pewno zagości na Wielkanocnym stole.
Myślicie, że mozna pominąć bułkę?
Myślicie, że mozna pominąć bułkę?
Fantastyczny pasztet! Zawsze się udaje i...
Fantastyczny pasztet! Zawsze się udaje i doskonale smakuje, dzieci go bardzo lubią! Naprawdę godny polecenia!
Robiłam już wiele razy, dzieci uwielbiają....
Robiłam już wiele razy, dzieci uwielbiają. Polecam!
Przepyszny pasztet!! Mój ulubiony 😃 nie...
Przepyszny pasztet!! Mój ulubiony 😃 nie znoszę wątróbki a w tym pasztecie jej nie czuć 😃 pycha!
Pyszny delikatny wilgotny
Pyszny, delikatny, wilgotny
Pasztet rewelacja. Mój pierwszy w życiu -...
Pasztet rewelacja. Mój pierwszy w życiu - trochę się bałam, że nie wyjdzie, ale jest wspaniały !!
Po gotowaniu na parze mięso było miejscami surowe, czy to nie przeszkadza? Mam nadzieję, że doszło już w piekarniku
Agary napisał:...
Agary, bo to jest ten sam przepis. Jedyne czym się różni to czasem pieczenia - w oryginale jest 50 min.
Wymiary keksówki to 31x15x10
PS. Właśnie go zajadam
Pasztet pyszny delikatny w smaku... Polecam ...
Pasztet pyszny delikatny w smaku... Polecam ...
PYCHA!!!
PYCHA!!!
Przepyszny pasztet. Szybko , łatwo a mimo to...
Przepyszny pasztet. Szybko , łatwo a mimo to pasztet zachwyca smakiem. Polecam
Pasztety pyszny. Dodałam do smaku żurawinę....
Pasztety pyszny. Dodałam do smaku żurawinę.
nawet się nie zorientował a pasztet zniknął w 2 dni.
Udało mi się oszukać męża, który nie jada mięsa z indyka
palce lizaać
palce lizaać
basia
pyszny i prosty przepis (ja robię bez...
pyszny i prosty przepis (ja robię bez wątróbek)
Super, dodaję też świeżą paprykę i też...
Super, dodaję też świeżą paprykę i też bardzo smaczny!!!
Pasztet doskonały! Wpaniały, kremowy, wprost...
Pasztet doskonały! Wpaniały, kremowy, wprost idealny!
Identyczny przepis znajduje się w "pasztetowej" kolekcji na TM5
Na jaką wielkość foremki jest
Na jaką wielkość foremki jest przepis ?
Przepyszny pasztet! Polecam!
Przepyszny pasztet! Polecam!
Idealny w smaku! Fajna
Idealny w smaku! Fajna kremowa , smarowna konsystencja.
Najlepszy pasztet jaki
Najlepszy pasztet jaki jadłam! Delikatny. .. Pyszny i prosty do zrobienia
syn w moment zjadł połowę
dodaję do wypróbowania,
dodaję do wypróbowania, zamiast pieczarek dam suszoną żurawinę, uprzednio namoczoną
Pasztet bardzo dobry,
Pasztet bardzo dobry, delikatny w smaku. Polecam