3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Pasztet z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym

  • 400 g ciecierzycy po ugotowaniu lub ze słoika (3/4 szkl.suchej ciecierzycy do gotowania)
  • 70 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g ugotowanej marchewki
  • 50 g ugotowanego korzenia pietruszki
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 75 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego
  • 50 g oleju rzepakowego lub ryżowego
  • 1 łyżka płynu ze słoika ciecierzycy
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny do smaku
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Pasztet z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym (przepis z True Taste Hunters opracowany przeze mnie na TM)
  1. Wersja pasztetu z ciecierzycy ze słoika:

    1. Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. W międzyczasie ugotować marchew i korzeń pietruszki.

    2. Rozdrobnić ogórki kiszone 4s/obr.4 i przełożyć do miseczki.

    3.Rozdrobnić cebulę i czosnek 3s/obr.5

    4. Zgarnąć kopystką, następnie dodać olej i dusić 3 min./120 st./obr.1

    5. Do cebuli i czosnku dodać wszystkie pozostałe składniki 30 s/obr.5-7

    6. Zgarnąć kopystką pastę i blendować dalej 30s/ obr.7-8

    7. Do pasty dodać ogórka kiszonego i wymieszać 10s/obr.wsteczne/2,5-3

    8. Keksówkę (24 cm dł.) wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć pastę do keksówki. Ewentualnie posyp garścią ziaren słonecznika. Piecz w 180 st.C przez 45-60 min. Im dłuższy czas pieczenia, tym bardziej suchy pasztet. Ja piekę 45-50 min.

    Kroić po ok.12 h po wystudzeniu i schłodzeniu.

    Smacznegotmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super alternatywa dla pasztetów mięsnych,...

    Zgłoszony przez JD7177 na kwietnia 4, 2017 at 22:15.

    Super alternatywa dla pasztetów mięsnych, smakuje pysznie nawet na ciepło ! Zamiast kminku (którego nie znoszę) dałam 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, pychota. Polecam. Dziękuję.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze