Tu jesteś:
4
Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
- 2,5 kg śliwek
- 300 g cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 g kakao naturalnego, (np. Deco Moreno)
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
piekarnik nagrzać do temp.200*C
wypestkowane śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 20 minut
śliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8
dodać resztę składników -gotować 20min./temp.90*C/ obr.2-3
pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8
przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia
,
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDzisiaj zrobiłam, naprawdę bardzo smaczne...
Dzisiaj zrobiłam, naprawdę bardzo smaczne powidła czekoladowo-śliwkowe !!!! Wyszło mi 7 słoiczków x 180 g i 1 x 140 g. ( dałam 1/2 tabliczki czekolady 80% ), ponieważ wydawały mi się za gęste, dodałam do słoiczków po 2 łyżeczki soku odsączoneg ze śliwek ( pozostały sok wlałam do słoików, dodałam po czubatej łyżeczce cukru pudru) i teraz się pasteryzują w piekarniku.

Polecam przepis i dziękuję Autorce
Na słoikach nie mogę napisać Nutelka, bo wnuczka ma alergię na orzechy i jak odczyta napis, to będzie zestresowana mimo zapewnień, że nie ma tam śladu orzechów
Acha, dałam 200 g cukru!!
Witam.jaka ma być konsystencja nutelki przed...
Witam.jaka ma być konsystencja nutelki przed włożeniem do słoika? Bardzo gęsta? Czy rzadsza a po wystudzeniu gestnieje w słoiku?
Pyszne!
Pyszne!
Nutella pyszna ! Doskonała
Nutella pyszna ! Doskonała dla małych i dużych łasuchów. Musiałam jedynie dłużej podpiec śliwki w piekarniku bo słabo puszczały sok. Świetnie będzie się nadawała do przekładania ciast, np.piernika
Do nutelki musialam dodac o
Do nutelki musialam dodac o wiele wiecej cukru niz w przepisie. Chyba sliwki byly za kwasne. Smak jest taki sobie...
honey84 napisał: Ile z tego
To zależy jakiej pojemności słoiczki weźmiesz
ok.4-5 szt
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ile z tego przepsiu wychodzi
Ile z tego przepsiu wychodzi słoiczków?
Pyszne
Pyszne
Anusia89 napisał: Dziś
Anusiu, jeżeli trzymałaś się przepisu i odcedziłaś dobrze śliwki po wyjęciu z piekarnika to nie rozumiem dlaczego nutelka wyszła taka rzadka. Mnie zdaża się, że jest raczej za gęsta. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie: co zrobiłaś źle? Spróbuj jeszcze raz, powinno być dobrze
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziś robiłam pierwszy raz
Dziś robiłam pierwszy raz Nutelkę.. ale niestety.. wyszła za rzadka... jak polewa do ciasta...
co mogłam zrobić źle? Trzymałam się przepisu...
rewelacyjny przepis
rewelacyjny przepis
Ja własnie tak zrobiłam, ale
Ja własnie tak zrobiłam, ale moich wcale tak dużo nie ubyło. Ledwo mi się to wszystko zmieściło do kielicha i tak się zastanawiałam jakim cudem to przepis na TM31, który ma mniejszy kielich. Może powinnam dłużej trzymać w piekarniku by oddały więcej soku...
Tak czy inaczej, wyszło pysznie. Dziękuję za przepis
Rewelacja, super powidła
Rewelacja, super powidła
Rewelacja! Całej rodzince
Rewelacja! Całej rodzince smakowała jeszcze ciepła. Dziękuję za przepis
15 kg śliwek zmieniło się w
15 kg śliwek zmieniło się w pyszną nutelkę
i to w tak krótkim czasie
Niech żyje TM!!!
Teraz pasteryzuję sok śliwkowy, który został
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ja już zrobiłam dwie porcje
Ja już zrobiłam dwie porcje
połowę rozdałam w prezencie
a jutro na targu kupię następne śliweczki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nutellka pycha! w ubiegłym
Nutellka pycha! w ubiegłym roku zrobiłam na próbę, a teraz zamierzam "wyprodukować' jej więcej.
Pozdrawiam
Dzieki za fajny przepis 
Karo, na jedną porcję trzeba
Karo, na jedną porcję trzeba kupić ok. 3 kg śliwek węgierek. potem je wypestkować (wtedy ważą ok 2,5 kgi) a następnie wstawić do piekarnika, później odcedzić sok, który powstanie i te odcedzone śliwki włożyć do naczynia TM i postępować dalej wg przepisu.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu ile trzeba kupic sliwek
Elu ile trzeba kupic sliwek na 1 porcje? (mowisz zeby po wypestkowaniu ma byc 2,5 kg)
Melduje wykonanie zadania !
ja dostałam przepis w
ja dostałam przepis w proporcji:
2,5kg śliwek, 1kg cukru, 2 cukry waniliowe i dwie gorzkie czekolady
pychotka!!! wychodzi bardzo, bardzo czekoladowa z nutka powideł śliwkowych
)) polecam
Efcia
bede musiała to zrobic :)
bede musiała to zrobic
Wczoraj kupiłam po 3zł, i już
Wczoraj kupiłam po 3zł, i już stoją słoiczki z nutellą i syropem śliwkowym
mniam 
OOO a u nas na ryneczku
OOO a u nas na ryneczku kupiłam po 2,80 i przerobiłam 5 kg
zapraszam do mnie zatem na zakupy 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu u nas również kilogram
Elu u nas również kilogram śliwek kosztuje 4.50
ale nutelkę zrobię na zime

Dziewczyny, śliwki się
Dziewczyny, śliwki się zaczęły
znów można zrobić nutelkę. Szkoda tylko że cena wysoka... u nas węgierki po 4,5zł/kg
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
przepis prosty, smakowity i
przepis prosty, smakowity i zdrowy efekt!!! Ukrywanie słoików z nutellą to fakt- muszę ja pochować przed samą sobą. Mniam
Eluniu kiedyś robiłam
Eluniu kiedyś robiłam nutelkę, ale w tradycyjny sposób w garnku
była pyszna
ale zrobię w tym roku Twoją wersję
moje chłopaki ją uwielbiają, jedzą wprost ze słoika
muszę tylko słoiczków kilka dokupić bo cieńko stoję

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu dziękuję za przepis
Elu dziękuję za przepis nutella zagości w naszej piwnicy na zimę
czekam na m-c wrzesień i śliwki węgierki.
Pozdrawiam 
Zrobiłam Nutelkę z 18kg
Zrobiłam Nutelkę z 18kg śliwek! Części słoików oczywiście już nie ma bo moje głodomory już ją pożarły ale reszta stoi w spiżarni (część nawet ukryta
)
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Sezon śliwkowy w pełni! Dziś
Sezon śliwkowy w pełni!
Dziś kupiłam na targu 5kg pięknej śliwki węgierki i po przyjściu do domu połowę zjedliśmy, na obiad były knedle a na deser drożdżowe ze śliwkami i kruszonką...
Nutelka musi poczekać do soboty
Wtedy kupię 15kg!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Alishka: Ja za każdym razem
Alishka: Ja za każdym razem ważyłam śliwki po wypestkowaniu.
Po wyjęciu z piekarnika i odcedzeniu, tych śliwek jest o połowę mniej i spokojnie zmieszczą się na raz do naczynia.
U nas niestety już się skończyły wszystkie słoiczki, a na następną porcję trzeba poczekać aż do września! Ale wtedy węgierki są najlepsze. Mam nadzieję, że ten rok będzie urodzajny i zrobię więcej nutelki.
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, te śliwki to chyba na 2
Elu, te śliwki to chyba na 2 raty miksować i gotować? 2,5 kg już wypestkowanych czy przed wypestkowaniem?
Dzięki Elu!
Dzięki Elu!
PIPPI: Zawsze robiłam
PIPPI: Zawsze robiłam nutelkę ze świeżych śliwek ale myślę, żę z mrożonych też
Jeśli chodzi o konsystencję to bardzo dobrze się rozsmarowuje i nie rozlewa się, jest taka "zwarta". A skórek zupełnie się nie czuje, bo są zmiksowane
wyjdzie. Natomiast z suszonymi może być zupełnie inny smak. Ja do
odlanego soku dodaję trochę cukru, pasteryzuję go i zamykam w słoikach na zimę. Używamy go później do herbaty, napojów a ostatnio dodałam do kompotu wigilijnego
Postaram się wkleić dziś jakieś zdjęcie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
PUSIU: Ja pierwszą nutelkę
PUSIU: Ja pierwszą nutelkę też zrobiłam z tabliczką czekolady ale dla nas była za "tępa" i teraz jej już nie dodaję. A cukru dodaję mniej lub więcej w zależności od tego jak dojrzałe i słodkie są śliwki. W tym roku śliwek było mało i krótko, więc dużo jej nie zrobiłam, i niestety mamy w spiżarni ostatnie dwa słoiki.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
sliwkowa nutella jest bardzo
sliwkowa nutella jest bardzo smaczna. robiłam już dwa razy. ja dodaję jeszcze tabliczkę czekolady ale daję troche mniej cukru. nutella ma wspaniały zapach czekolady. dobrze, że słoiczki są w piwnicy bo inaczej już by ich nie było. robię trochę wiecej słoiczków.
pusia
Nutelka jest super! Też
Nutelka jest super! Też robiłam latem.
Czy to wychodzi takie
Czy to wychodzi takie "marmoladowe" czy konsystencja jest gładsza? (co ze skórkami śliwek?) szkoda, że nie ma fotki. Czy mogą być mrożone (wysuszone w piekarniku) lub suszone śliwki? Zupełnie się nie znam
SUPER!!! uwielbiam nutellę i
SUPER!!! uwielbiam nutellę i moje dzieci też, a ta jest dużo tańsza i jaka ZDROWA!!!
Świetny przepis!