Składniki
2 słoik/słoiki/słoików
Do przygotowania musu będą potrzebne
- 1-2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu, Proponuję dodawać do smaku, ja dodaję całą łyczeczkę
- 300 g jabłek, 2 duże, lub 3 małe słodkie jabłka
- 500 gramów topinamburu
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Kolacja Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Wiosna Jesień Zima Łatwe Naturalne Szybkie Niedrogie Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Wakacje Gotowanie na co dzień Dodatek Deser Potrawa wegetariańska Krem/mus Polska
Przygotowanie
1. Bulwy topinamburu umyć, obrać i zakwasić*. Następnie wyjąć z wody i osuszyć. Pokroić nożem na mniejsze kawałki, wrzucić do naczynia miksującego 3s/obr5. Składnik zgarnąć kopystką ze ścianek.
2. Dodać 80-100 g wody. Przy czym ilośc wody zależy od soczystości jabłek. Proponuję zacząć od 80 g, w każdej chwili będzie można podlać.
Uprażyć do miękkości: 15min/100st.C/obr.1
"Obroty wsteczne" . Po 7 minutach prażenia na wierzch pokrywy zamiast miarki założyć koszyczek, aby płyn odparował.
3. W trakcie gotowania obrać jabłka, aby nie sciemniały, można wykorzystać wodę z cytryną, w której moczył się topinambur. Przed włożeniem do gotowania, delikatnie osuszyć na sitku, bądź na ręczniku papierowym oraz pokroić w kostkę.
Pokrojone jabłka wrzucić na wierzch uprażonego topinamburu, dodać cynamon i prażyć kolejne 5 min/100stC/obr1
"Obroty wsteczne"
Na koniec dodać miód.
"Brak obrotów wstecznych"
1 łyżka - mniej słodki, 2 łyżki - moim zdaniem w sam raz.
4. Składniki zmiksować 20s/obr 5-8 stopniowo zwiększając. Konsystencja powinna być gładka z lekko wyczuwalna strukturą składników.
Gdy mus jest za rzadki, można go odparować ok. 5 min/100st.C/obr2 zakładając na pokrywę koszyczek zamias miarki.
Mus jest idealny jako dodatek do kaszy jaglanej, kaszy typu pęcak, czy owsianki.
Smacznego!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
* Topinambur zawiera dużo żelaza, dlatego szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec należy go zakwasić, czyli wrzucić na kilka minut do zimnej wody zakwaszonej cytryną (w proporcjach: na 1 litr wody - 0,5 cytryny).
Jeżeli taka porcja jest dla nas za duża. Po przełożeniu do mniejszych słoiczków mus można pasteryzować.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiekawy pomysł.
Ciekawy pomysł.