3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lemon curd


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

  • 3 cytryny
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła
5

Przygotowanie

    Lemon curd
  1. Cytryny dobrze umyć, zalać wrzątkiem. Następnie wytrzeć dokładnie i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok (u mnie było 230 g)

    Do naczynia Thermomix wsypać cukier i skórkę cytrynową. Zmiksować czas 30 s/obr.10. Założyć motylek i dodaćsok z cytryn, jajka i żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2

    Dodajemy masło i ponownie gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2

    Gotowy lemon curd przelewamy do słoiczka.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 Z powyższych składników wyszedł mi słoik 330 ml


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Najlepszy!

    Zgłoszony przez Cytryna_tm na stycznia 5, 2023 at 12:18.

    Najlepszy!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawe, koniecznie wypróbuje

    Zgłoszony przez askaska86 na grudnia 15, 2021 at 17:37.

    Ciekawe, koniecznie wypróbujeSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chętnie spróbuję zrobić

    Zgłoszony przez ewelina9003 na marca 14, 2021 at 20:56.

    chętnie spróbuję zrobić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialne do kruchej tarty... Nic nie spływa....

    Zgłoszony przez fanka_stefanka na lutego 2, 2019 at 17:34.

    Genialne do kruchej tarty... Nic nie spływa. Dziś robiłam, super cytrynowy smak. Mniammm

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kawiarenka napisał:...

    Zgłoszony przez Equalebro na stycznia 31, 2019 at 18:20.

    Kawiarenka napisał:

    Mi wyszedł z delikatną goryczka, tak ma być?




    Musiałaś zetrzeć skórkę z białą częścią Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Karo Lina napisał:...

    Zgłoszony przez Equalebro na stycznia 31, 2019 at 18:18.

    Karo Lina napisał:

    Czy sos jest wystarczająco gęsty, żeby polać nim ciasto? Czy zastygnie jak polewa czy będzie spływać?





    Lemon curd ma konsystencję budyniokiślu, jest gęsty i raczej nie spływa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tilia122: proponuję klasycznie - spód na...

    Zgłoszony przez Equalebro na stycznia 31, 2019 at 18:17.

    tilia122: proponuję klasycznie - spód na cieście kruchym, lemon curd i na to pierzynka z bezy,, leciutko opalonej i jeszcze miękkiej Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prze py szny

    Zgłoszony przez rudoslawa na sierpnia 10, 2018 at 17:43.

    Prze py szny Party

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez mimawi na marca 31, 2018 at 07:13.

    Ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak długo może stać w zamkniętym słoiczku?...

    Zgłoszony przez niuch na października 16, 2017 at 14:53.

    Jak długo może stać w zamkniętym słoiczku? Trzymać koniecznie w lodówce? Zastanawiam się czy mogę zaliczyć do produktów "nadchodzą niezapowiedziani goście"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podchodziłamjak do jeża... Bo w zwyklym garnku...

    Zgłoszony przez RudaAB na grudnia 18, 2016 at 19:51.

    Podchodziłamjak do jeża... Bo w zwyklym garnku to wyzwanie tmrc_emoticons.) W TM genialnie proste!

    Smak rewelacyjny! Zrobiłam jako dodatek do sernika cytrynowego: na wierzch 125g lemon crud+125g mascarpone.

    Wpisuję w Ulubione!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyyyychotka, smaki idealnie

    Zgłoszony przez tilia122 na sierpnia 7, 2016 at 17:50.

    Pyyyychotka, smaki idealnie zrównoważone! Muszę teraz znaleźć jakiś fajny pomysł na tartę z lemon curd  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy sos jest wystarczająco

    Zgłoszony przez Karo Lina na maja 25, 2016 at 20:29.

    Czy sos jest wystarczająco gęsty, żeby polać nim ciasto? Czy zastygnie jak polewa czy będzie spływać?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi wyszedł z delikatną

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lutego 12, 2016 at 18:20.

    Mi wyszedł z delikatną goryczka, tak ma być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już trzy razy robiłam Lemin

    Zgłoszony przez monaes na grudnia 30, 2015 at 19:41.

    Już trzy razy robiłam Lemin curd, ostatnio użyłam go do napełniania kruchych ciasteczek -tzn. lemon dimples.

    Wyszły bardzo smakowite.Wgłębienia robiłam korkiem od butelki i w nie nakładałam krem cytrynowy, a potem zapiekałam 15 minut.

    Również z tym kremem zrobiłam bezę cytrynową, i stała się przebojem w mojej kuchni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy on jest bardzo słodki

    Zgłoszony przez maya88 na grudnia 30, 2015 at 17:40.

    Czy on jest bardzo słodki albo kwaśny? Również myślę, że wpisanie zastosowania jest dobrym pomysłem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słyszałam, że można dodawać

    Zgłoszony przez NIka2 na listopada 30, 2015 at 07:20.

    Słyszałam, że można dodawać do cherbaty ?

    Prosze o podanie zastosowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest krem, którym można

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 27, 2015 at 16:40.

    To jest krem, którym można przzekładać  np. naleśniki. Dobrze byłoby we Wskazówkach dopisać jego zastosowanie, bo myślę, że nie każdy go zna (nazwa anglojęzyczna).

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze