Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
- 3 cytryny
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 30 g masła
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Cytryny dobrze umyć, zalać wrzątkiem. Następnie wytrzeć dokładnie i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok (u mnie było 230 g)
Do naczynia Thermomix wsypać cukier i skórkę cytrynową. Zmiksować czas 30 s/obr.10. Założyć motylek i dodaćsok z cytryn, jajka i żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2
Dodajemy masło i ponownie gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2
Gotowy lemon curd przelewamy do słoiczka.
Lemon curd
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Z powyższych składników wyszedł mi słoik 330 ml
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNajlepszy!
Najlepszy!
Ciekawe, koniecznie wypróbuje
Ciekawe, koniecznie wypróbuje
chętnie spróbuję zrobić
chętnie spróbuję zrobić
Genialne do kruchej tarty... Nic nie spływa....
Genialne do kruchej tarty... Nic nie spływa. Dziś robiłam, super cytrynowy smak. Mniammm
Kawiarenka napisał:...
Musiałaś zetrzeć skórkę z białą częścią
Karo Lina napisał:...
Lemon curd ma konsystencję budyniokiślu, jest gęsty i raczej nie spływa
tilia122: proponuję klasycznie - spód na...
tilia122: proponuję klasycznie - spód na cieście kruchym, lemon curd i na to pierzynka z bezy,, leciutko opalonej i jeszcze miękkiej
Prze py szny
Prze py szny
rudoslawa
(Brak tematu)
"Ciasto"
Jak długo może stać w zamkniętym słoiczku?...
Jak długo może stać w zamkniętym słoiczku? Trzymać koniecznie w lodówce? Zastanawiam się czy mogę zaliczyć do produktów "nadchodzą niezapowiedziani goście"
Podchodziłamjak do jeża... Bo w zwyklym garnku...
Podchodziłamjak do jeża... Bo w zwyklym garnku to wyzwanie W TM genialnie proste!
Smak rewelacyjny! Zrobiłam jako dodatek do sernika cytrynowego: na wierzch 125g lemon crud+125g mascarpone.
Wpisuję w Ulubione!!
Pyyyychotka, smaki idealnie
Pyyyychotka, smaki idealnie zrównoważone! Muszę teraz znaleźć jakiś fajny pomysł na tartę z lemon curd
Czy sos jest wystarczająco
Czy sos jest wystarczająco gęsty, żeby polać nim ciasto? Czy zastygnie jak polewa czy będzie spływać?
Mi wyszedł z delikatną
Mi wyszedł z delikatną goryczka, tak ma być?
Już trzy razy robiłam Lemin
Już trzy razy robiłam Lemin curd, ostatnio użyłam go do napełniania kruchych ciasteczek -tzn. lemon dimples.
Wyszły bardzo smakowite.Wgłębienia robiłam korkiem od butelki i w nie nakładałam krem cytrynowy, a potem zapiekałam 15 minut.
Również z tym kremem zrobiłam bezę cytrynową, i stała się przebojem w mojej kuchni.
Czy on jest bardzo słodki
Czy on jest bardzo słodki albo kwaśny? Również myślę, że wpisanie zastosowania jest dobrym pomysłem
Słyszałam, że można dodawać
Słyszałam, że można dodawać do cherbaty ?
Prosze o podanie zastosowania
To jest krem, którym można
To jest krem, którym można przzekładać np. naleśniki. Dobrze byłoby we Wskazówkach dopisać jego zastosowanie, bo myślę, że nie każdy go zna (nazwa anglojęzyczna).
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"