Składniki
- 1 kg cytryn
- 500 g cukru
- 1000 g wody mineralnej niegazowanej
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
Cytryny myjemy dokładnie szczoteczką, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 24 godziny. Następnie wodę wylewamy, cytryny płukamy i zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i znów zalewamy cytryny zimną wodą na 24 godziny. Następnie wodę wylewamy a cytryny kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Wkładamy do naczynia i miksujemy czas 10 sek, obr.4-5. Dodajemy 1 litr wody mineralnej niegazowanej i gotujemy przez 15 min/ 90 st/ obr.2. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 15 min/ 90 st/ obr.2. Gorąca konfiturę przelewamy do sloiczków, zakręcamy i odstawiamy na chwilkę do góry dnem.
Konfitura nadaje się zimą do herbaty zamiast cytryny, wystarczy łyżeczka a smak jest niesamowity. Ważne jest, aby wybrać cytryny ładne, bez uszkodzeń i z cieńką skórką. Cytryny po ugotowaniu zmiękną, ja kroiłam je na kawałki nożem bo są dość miękkie.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWygląda super, zabieram się za konfiturkę
Wygląda super, zabieram się za konfiturkę
Robie czesto
Robie czesto
Konfitura jest super robię już kolejny raz ,...
Konfitura jest super
robię już kolejny raz , polecam 😍
Zaintrygował mnie przepis i komentarze. Dodałam...
Zaintrygował mnie przepis i komentarze. Dodałam do przetestowania.
Konfitura jest hitem wśród mych bliskich, robię...
Konfitura jest hitem wśród mych bliskich, robię na okrągło, obdarowuję i słucham zachwytów, więc dziękuję z całego serca za przepis. Teraz, na święta dorzucam kawałek laski cynamonu, kilka goździków, ozdabiam słoiczek i nie ma lepszego dodatku do prezentu - POLECAM!
Stella08:...
Stella08:
I jak wyszła z brązowym cukrem?
Witam mi ta komfiturka też wyszła gorzka mimo...
Witam mi ta komfiturka też wyszła gorzka mimo że. wszysko robiłam tak jak w przepisie.zastanawiam się co zrobić aby pozbyć się tej goryczy.a może to winna cytryn A może ktoś już wpadł na pomysł jak to zrobić ?Pozdrawiam
M
Wyszla gorzka, bo cytryny były gorzkie....
Wyszla gorzka, bo cytryny były gorzkie.
Ja właśnie robię już drugi raz. Uwielbiam tą kongiturę
Ja moczyłam tak jak w przepisie i tak konfitura...
Ja moczyłam tak jak w przepisie i tak konfitura wyszła gorzka 😞
hej a czy z pomaranczy da siezrobic
hej a czy z pomaranczy da siezrobic
Dodaje do wyprobowania
Dodaje do wyprobowania
Właśnie się robi
Właśnie się robi
Rewelacja
Rewelacja
Już się studzi i pięknie
Już się studzi i pięknie pachnie cytrynką
Długo się robi ale warto było 
Konfiturka natychmiast
Konfiturka natychmiast podbiła serca (i podniebienia) naszej rodziny. Pyszna. Dziś próba z cytryn obranych ze skórki (mniej chemii) i cukru brązowego. Miód straciłby wszstkie walory w gotowaniu.
czy ktoś z Was zamiast cukru
czy ktoś z Was zamiast cukru stosował miód? Jeśli tak to jaką ilość tego miodu dotać na ten 1l wody, 1kg cytryn?
Mi też wyszła płynna, w sumie
Mi też wyszła płynna, w sumie nie dodaje się specjalnie nic co by miało ją zagęścić.
Zrobiłam dzisiaj. Pycha, ale
Zrobiłam dzisiaj. Pycha, ale połowę cytryn obrałam a połowę zostawiłam w skórce. Efekt super
Martwiłam się że je rozgotowałam, ale konfitura wyszła bajeczna! Dziękuję.
Właśnie zrobiłam w smaku
Właśnie zrobiłam w smaku pyszna,tylko mam pytanie odnośnie gęstości-czy ta konfiturka ma być taka płynna?Bo mi właśnie taka wyszła :O
Super konfitura
Super konfitura
uwielbiam do herbatki
uwielbiam do herbatki
Po moczeniu i gotowaniu
Po moczeniu i gotowaniu cytrynki zrobiły się miękkie i wklęśnięte, ale konfitura wyszła przepyszna! Przekładając ją do słoiczków, dodatkowo do każdego włożyłam po jednym goździku.
Dzięki za przepis 
Dodawał ktoś może imbir?
Dodawał ktoś może imbir? Ewentualnie na którym etapie.
Ja zamiast cukru dałam
Ja zamiast cukru dałam ksylitol. konfitura pyyyyyszniasta
No własnie też bym chciała
No własnie też bym chciała wiedzieć , wiec czekamy na podpowiedź
Witam Was:)Jestem na etapie
Witam Was
Jestem na etapie moczenia w wodzie cyrtyn... zastanawia mnie tylko czy w przypadku czy chcialabym również obrać cytryny ze skórki, to czy powinnam to zrobić przed gotowaniem czy po ?
Hej. Właśnie jestem
Hej. Właśnie jestem przeziębiona i zabieram się za robienie konfiturki. A co powiecie , żeby zamiast cukru dodać miód? Może ktoś robił to powie ile miody dodać zamiast cukru ? . Pozdrawiam
Herbatka z konfiturką do tego
Herbatka z konfiturką do tego plasterek imbiru i łyźeczka miodu. Pycha
Do tej pory robiłam
Do tej pory robiłam marynowane cytryny pokrojone w plasterki-bez żalu zamieniam na konfiturę
Jest przepyszna a herbata smakuje rewelacyjnie-kolejnym razem dodam do gotującej się konfitury laskę wanilii 
Bardzo się cieszę, że
Bardzo się cieszę, że wspólnymi siłami doszłyśmy do perfekcji
smacznego kochana
pozdrawiam
i wypróbuję

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi
Magi melduje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zrobilam z wyfiletowana tak jak pisalam dalam w zwiazku z tym mniej cukru i gotowalam 15 minut.
Efekt BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSKIE!!!!!!!!!!!!!!!!! Jesli ktos nie lubi goryczki z cytrynki to to roziwaznie jest bardzo dobra alternatywa
dzieki Magulinko haha za ten przepis
Dziekuję za podpowiedż
Dziekuję za podpowiedż kochana
zrobię Twoja wersję - bardzo lubię cytrynkę

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Robię bardzo podobną
Robię bardzo podobną konfiturę , z tą jednak różnicą ,że obieram skórki z cytryn ,zostawiając je na dwóch ,trzech (zależy to od ich wielkości) . Wówczas mniej jest wyczuwalna goryczka.
Pozdrawiam 
Kochana to faktycznie kwestia
Kochana to faktycznie kwestia gustu i smaku
ale jestem ciekawa jak wyjdzie wersja wyfiletowana
daj znac koniecznie
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
tak jednak nie lubie goryczki
tak jednak nie lubie goryczki w cytrynie
ale niezle jest musze przyznac
jutro jednak zrobie wersje z wyfiletowana cytryna
Moniczko probuj, mysle ze z
Moniczko probuj, mysle ze z powodzeniem wyjdzie
konfiurka jest pyszna 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ja nie słodzę cherbatki
Witaj Zoonia :D bardzo się
Witaj Zoonia
bardzo się cieszę, że wypróbowałaś i że znalazłaś aż tak szerokie zastosowanie
super
pozdrawiam i dziękuję za komantarz 
Ilonko spróbuj
ja dodawałam do herbatek całą zimę 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
ciekawy przepis na cytrynki
ciekawy przepis na cytrynki do herbaty
warto wypróbować pozdrawiam 
zorobiłam, ale 500 gr cukru
zorobiłam, ale 500 gr cukru wydało mi się porcją dużą. więc nie dałam cukru w ogóle. Wyszło super, zagotowałam słoiczki i mam do różnych rzeczy, do herbaty, jako sos do deserów lub do wody - wersja oczyszczająca
dziękuję za przepis.
Dziekuję Maszoperia za
Dziekuję Maszoperia za fachową odpowiedź
myślę, że to pomoże osobom, które nie lubią goryczki. Ja bardzo lubie czuć konkretny smak
jak dawałam cytrynę do herbaty to zawsze plasterek ze skórką, niektórzy obierają 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Monika Wójcik napisał: A może
Ja bardzo lubię goryczkę w takiej cytrusowej konfiturze ale rozumiem, że nie wszyscy są zwolennikami
Do zupełnego wyeliminowania goryczki z konfitury należy zetrzeć skórkę z wszystkich cytryn (uważać przy tym by nie zetrzeć białej warstwy pod skórką) i dodać do kielicha , następnie obrać i wyfiletować cytryny ( obieramy cytryny, nacinamy każdą cząstkę owocu przy 'błonkach' i wyciągamy sam miąższ) , na koniec wyciskamy (uważając na ewentualne pestki) pozostały sok i pozbywamy się 'błonkowatego szkieletu' cytryny wraz z całą goryczką
Smacznego!
A może spróbować obrać
A może spróbować obrać cytryny? czy to nie ma sensu? może wtedy nie byłoby wcale goryczki?
Grażynko pamietaj tylko, żeby
Grażynko pamietaj tylko, żeby były ładne i miały cienką skórkę, czekam zatem na info jak wyszła konfiturka

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi dzięki za przepis i
Magi dzięki za przepis i komentarze jutro kupię odpowiednie cytryny i zrobię konfiturę na zimę do herbatki
Pozdrawiam 
Bardzo się cieszę, że Ci
Bardzo się cieszę, że Ci wyszła konfiturka i smakowała
dziękuję za komentarz i pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
A ja postanowiłam spróbować i
A ja postanowiłam spróbować i udało się
konfiturka ma zdecydowany mocny smak cytryn, czuć lekką goryczkę ale w połączeniu z herbatką jest rewelacyjna w smaku. Polecam 
Oj to smutne... wiesz
Oj to smutne... wiesz goryczka w tej konfiturce jest, całkowicie jej nie wyeliminujesz
dlatego nadaje się do herbaty czy do polania deserów, nie nadaje się żeby ją zjeść np. z bułką. Ważne jest także to żeby wybrać cytryny z cieńką skórką, wtedy tej goryczki jest zdecydowanie mniej. Pozdrawiam i szkoda, że się nie udało.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Niestety muszę napisać,że
Niestety muszę napisać,że konfitura mi nie wyszła
Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem a i tak nie wyelininowałam goryczy.Wszystko poszło...wiecie gdzie...bynajmniej nie do słoiczków niestety.
Bardzo się cieszę dziekuję i
Bardzo się cieszę
dziekuję i pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję