3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Konfitura z cytryn do herbatki :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 1 kg cytryn
  • 500 g cukru
  • 1000 g wody mineralnej niegazowanej
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Cytryny myjemy dokładnie szczoteczką, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 24 godziny. Następnie wodę wylewamy, cytryny płukamy i zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i znów zalewamy cytryny zimną wodą na 24 godziny. Następnie wodę wylewamy a cytryny kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Wkładamy do naczynia i miksujemy czas 10 sek, obr.4-5. Dodajemy 1 litr wody mineralnej niegazowanej i gotujemy przez 15 min/ 90 st/ obr.2. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 15 min/ 90 st/ obr.2. Gorąca konfiturę przelewamy do sloiczków, zakręcamy i odstawiamy na chwilkę do góry dnem.

    Konfitura nadaje się zimą do herbaty zamiast cytryny, wystarczy łyżeczka a smak jest niesamowity. Ważne jest, aby wybrać cytryny ładne, bez uszkodzeń i z cieńką skórką. Cytryny po ugotowaniu zmiękną, ja kroiłam je na kawałki nożem bo są dość miękkie.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zaintrygował mnie przepis i komentarze. Dodałam...

    Zgłoszony przez jolaskobejko na grudnia 9, 2017 at 19:18.

    Zaintrygował mnie przepis i komentarze. Dodałam do przetestowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Konfitura jest hitem wśród mych bliskich, robię...

    Zgłoszony przez kika11 na grudnia 6, 2017 at 09:08.

    Konfitura jest hitem wśród mych bliskich, robię na okrągło, obdarowuję i słucham zachwytów, więc dziękuję z całego serca za przepis. Teraz, na święta dorzucam kawałek laski cynamonu, kilka goździków, ozdabiam słoiczek i nie ma lepszego dodatku do prezentu - POLECAM!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Stella08:...

    Zgłoszony przez AZK na listopada 15, 2017 at 19:39.

    Stella08:
    I jak wyszła z brązowym cukrem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam mi ta komfiturka też wyszła gorzka mimo...

    Zgłoszony przez Gosia67 na marca 5, 2017 at 21:24.

    Witam mi ta komfiturka też wyszła gorzka mimo że. wszysko robiłam tak jak w przepisie.zastanawiam się co zrobić aby pozbyć się tej goryczy.a może to winna cytryn A może ktoś już wpadł na pomysł jak to zrobić ?Pozdrawiam

    M

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszla gorzka, bo cytryny były gorzkie....

    Zgłoszony przez Alicantina na stycznia 3, 2017 at 11:28.

    Wyszla gorzka, bo cytryny były gorzkie.

    Ja właśnie robię już drugi raz. Uwielbiam tą kongiturę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja moczyłam tak jak w przepisie i tak konfitura...

    Zgłoszony przez Magda-M na listopada 12, 2016 at 14:04.

    Ja moczyłam tak jak w przepisie i tak konfitura wyszła gorzka 😞

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hej a czy z pomaranczy da siezrobic

    Zgłoszony przez justyna071190 na października 30, 2016 at 11:54.

    hej a czy z pomaranczy da siezrobic

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wyprobowania

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 29, 2016 at 21:27.

    Dodaje do wyprobowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się robi  

    Zgłoszony przez pinona na stycznia 27, 2016 at 17:50.

    Właśnie się robi tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja 

    Zgłoszony przez KasiulaG na stycznia 4, 2016 at 12:51.

    Rewelacja  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już się studzi i pięknie

    Zgłoszony przez Marzeniusia na grudnia 20, 2015 at 16:09.

    Już się studzi i pięknie pachnie cytrynką tmrc_emoticons.) Długo się robi ale warto było tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Konfiturka natychmiast

    Zgłoszony przez Stella08 na grudnia 9, 2015 at 22:43.

    Konfiturka natychmiast podbiła serca (i podniebienia) naszej rodziny. Pyszna. Dziś próba z cytryn obranych ze skórki (mniej chemii) i cukru brązowego. Miód straciłby wszstkie walory w gotowaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy ktoś z Was zamiast cukru

    Zgłoszony przez hania89 na listopada 26, 2015 at 21:42.

    czy ktoś z Was zamiast cukru stosował miód? Jeśli tak to jaką ilość tego miodu dotać na ten 1l wody, 1kg cytryn?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi też wyszła płynna, w sumie

    Zgłoszony przez martynaorno na listopada 9, 2015 at 22:14.

    Mi też wyszła płynna, w sumie nie dodaje się specjalnie nic co by miało ją zagęścić.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj. Pycha, ale

    Zgłoszony przez martynaorno na listopada 9, 2015 at 22:13.

    Zrobiłam dzisiaj. Pycha, ale połowę cytryn obrałam a połowę zostawiłam w skórce. Efekt super tmrc_emoticons.-) 

    Martwiłam się że je rozgotowałam, ale konfitura wyszła bajeczna! Dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam w smaku

    Zgłoszony przez Mac na listopada 4, 2015 at 11:01.

    Właśnie zrobiłam w smaku pyszna,tylko mam pytanie odnośnie gęstości-czy ta konfiturka ma być taka płynna?Bo mi właśnie taka wyszła :O

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super konfitura

    Zgłoszony przez malgan na listopada 2, 2015 at 13:20.

    Super konfitura tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam do herbatki

    Zgłoszony przez aniad77 na października 29, 2015 at 10:05.

    uwielbiam do herbatki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po moczeniu i gotowaniu

    Zgłoszony przez Lydien na października 29, 2015 at 08:06.

    Po moczeniu i gotowaniu cytrynki zrobiły się miękkie i wklęśnięte, ale konfitura wyszła przepyszna! Przekładając ją do słoiczków, dodatkowo do każdego włożyłam po jednym goździku. tmrc_emoticons.) Dzięki za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodawał ktoś może imbir?

    Zgłoszony przez pazurek na października 27, 2015 at 15:45.

    Dodawał ktoś może imbir? Ewentualnie na którym etapie.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zamiast cukru dałam

    Zgłoszony przez Ananaska007 na października 11, 2015 at 14:25.

    Ja zamiast cukru dałam ksylitol. konfitura pyyyyyszniasta  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No własnie też bym chciała

    Zgłoszony przez daga210 na października 10, 2015 at 15:28.

    No własnie też bym chciała wiedzieć , wiec czekamy na podpowiedźtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Was:)Jestem na etapie

    Zgłoszony przez hania89 na października 8, 2015 at 09:06.

    Witam Wastmrc_emoticons.)Jestem na etapie moczenia w wodzie cyrtyn... zastanawia mnie tylko czy w przypadku czy chcialabym również obrać cytryny ze skórki, to czy powinnam to zrobić przed gotowaniem czy po ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej. Właśnie jestem

    Zgłoszony przez joanna-m8 na października 1, 2015 at 12:30.

    Hej. Właśnie jestem przeziębiona i zabieram się za robienie konfiturki. A co powiecie , żeby zamiast cukru dodać miód? Może ktoś robił to powie ile miody dodać zamiast cukru ? . Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Herbatka z konfiturką do tego

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 9, 2015 at 06:49.

    Herbatka z konfiturką do tego plasterek imbiru i łyźeczka miodu. Pycha  Love

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do tej pory robiłam

    Zgłoszony przez Roksana na stycznia 21, 2015 at 20:50.

    Do tej pory robiłam marynowane cytryny pokrojone w plasterki-bez żalu zamieniam na konfiturę tmrc_emoticons.;) Jest przepyszna a herbata smakuje rewelacyjnie-kolejnym razem dodam do gotującej się konfitury laskę wanilii  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez magi1 na października 26, 2013 at 22:14.

    Bardzo się cieszę, że wspólnymi siłami doszłyśmy do perfekcji  tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) smacznego kochana tmrc_emoticons.D pozdrawiam  tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D i wypróbuję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi

    Zgłoszony przez frati na października 26, 2013 at 21:47.

    Magi melduje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    zrobilam z wyfiletowana tak jak pisalam dalam w zwiazku z tym mniej cukru i gotowalam 15 minut.

    Efekt BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSKIE!!!!!!!!!!!!!!!!! Jesli ktos nie lubi goryczki z cytrynki to to roziwaznie jest bardzo dobra alternatywa Love

    dzieki Magulinko haha za ten przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję za podpowiedż

    Zgłoszony przez magi1 na października 19, 2013 at 20:53.

    Dziekuję za podpowiedż kochana tmrc_emoticons.D zrobię Twoja wersję - bardzo lubię cytrynkę tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię bardzo podobną

    Zgłoszony przez smoczek na października 15, 2013 at 10:04.

    Robię bardzo podobną konfiturę , z tą jednak różnicą ,że obieram skórki z cytryn ,zostawiając je na dwóch ,trzech (zależy to od ich wielkości) . Wówczas mniej jest wyczuwalna goryczka. Big Smile Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochana to faktycznie kwestia

    Zgłoszony przez magi1 na października 15, 2013 at 09:34.

    Kochana to faktycznie kwestia gustu i smaku  tmrc_emoticons.D ale jestem ciekawa jak wyjdzie wersja wyfiletowana tmrc_emoticons.) daj znac koniecznie Party tmrc_emoticons.) pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak jednak nie lubie goryczki

    Zgłoszony przez frati na października 9, 2013 at 18:51.

    tak jednak nie lubie goryczki w cytrynietmrc_emoticons.(

    ale niezle jest musze przyznac

    jutro jednak zrobie wersje z wyfiletowana cytryna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moniczko probuj, mysle ze z

    Zgłoszony przez magi1 na maja 30, 2013 at 19:24.

    Moniczko probuj, mysle ze z powodzeniem wyjdzie tmrc_emoticons.D konfiurka jest pyszna tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Ja nie słodzę cherbatki

    Zgłoszony przez monika6500 na maja 30, 2013 at 18:37.

    Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Ja nie słodzę cherbatki (zresztą kawy też) ,ale za to pije kilka dziennie z cytrynką lub z sokie sytrynowym więc tak myśle,że skoro Zoonia nie dała cukru to może i mnie się nada taka konfiturka ?  Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19>

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Zoonia :D  bardzo się

    Zgłoszony przez magi1 na maja 30, 2013 at 13:52.

    Witaj Zoonia tmrc_emoticons.D  bardzo się cieszę, że wypróbowałaś i że znalazłaś aż tak szerokie zastosowanie tmrc_emoticons.D  super tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  pozdrawiam i dziękuję za komantarz tmrc_emoticons.D

    Ilonko spróbuj tmrc_emoticons.D ja dodawałam do herbatek całą zimę tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawy przepis na cytrynki

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 30, 2013 at 09:02.

    ciekawy przepis na cytrynki do herbaty tmrc_emoticons.;)  warto wypróbować pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zorobiłam, ale 500 gr cukru

    Zgłoszony przez zoonia na marca 13, 2013 at 10:29.

    zorobiłam, ale 500 gr cukru wydało mi się porcją dużą. więc nie dałam cukru w ogóle. Wyszło super, zagotowałam słoiczki i mam do różnych rzeczy, do herbaty, jako sos do deserów lub do wody - wersja oczyszczającatmrc_emoticons.) dziękuję za przepis.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję Maszoperia za

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 30, 2012 at 09:43.

    Dziekuję Maszoperia za fachową odpowiedź tmrc_emoticons.D myślę, że to pomoże osobom, które nie lubią goryczki. Ja bardzo lubie czuć konkretny smak tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D jak dawałam cytrynę do herbaty to zawsze plasterek ze skórką, niektórzy obierają tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Monika Wójcik napisał: A może

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 29, 2012 at 21:07.

    Monika Wójcik

    A może spróbować obrać cytryny? czy to nie ma sensu? może wtedy nie byłoby wcale goryczki?

    Ja bardzo lubię goryczkę w takiej cytrusowej konfiturze ale rozumiem, że nie wszyscy są zwolennikami tmrc_emoticons.;)

    Do zupełnego wyeliminowania goryczki z konfitury należy zetrzeć skórkę z wszystkich cytryn (uważać przy tym by nie zetrzeć białej warstwy pod skórką) i dodać do kielicha , następnie obrać i wyfiletować cytryny ( obieramy cytryny, nacinamy każdą cząstkę owocu przy 'błonkach' i wyciągamy sam miąższ) , na koniec wyciskamy (uważając na ewentualne pestki) pozostały sok i pozbywamy się 'błonkowatego szkieletu' cytryny wraz z całą goryczką tmrc_emoticons.) Smacznego!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A może spróbować obrać

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na sierpnia 29, 2012 at 13:31.

    A może spróbować obrać cytryny? czy to nie ma sensu? może wtedy nie byłoby wcale goryczki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko pamietaj tylko, żeby

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 29, 2012 at 09:26.

    Grażynko pamietaj tylko, żeby były ładne i miały cienką skórkę, czekam zatem na info jak wyszła konfiturka tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi dzięki za przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 28, 2012 at 23:02.

    Magi dzięki za przepis i komentarze jutro kupię odpowiednie cytryny i zrobię konfiturę na zimę  do herbatki Big Smile Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że Ci

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 28, 2012 at 22:15.

    Bardzo się cieszę, że Ci wyszła konfiturka i smakowała tmrc_emoticons.) dziękuję za komentarz i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja postanowiłam spróbować i

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 28, 2012 at 21:50.

    A ja postanowiłam spróbować i udało się tmrc_emoticons.D konfiturka ma zdecydowany mocny smak cytryn, czuć lekką goryczkę ale w połączeniu z herbatką jest rewelacyjna w smaku. Polecam tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj to smutne... wiesz

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 27, 2012 at 19:07.

    Oj to smutne... wiesz goryczka w tej konfiturce jest, całkowicie jej nie wyeliminujesz tmrc_emoticons.) dlatego nadaje się do herbaty czy do polania deserów, nie nadaje się żeby ją zjeść np. z bułką. Ważne jest także to żeby wybrać cytryny z cieńką skórką, wtedy tej goryczki jest zdecydowanie mniej. Pozdrawiam i szkoda, że się nie udało.

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety muszę napisać,że

    Zgłoszony przez bumelka na sierpnia 27, 2012 at 10:11.

    Niestety muszę napisać,że konfitura mi nie wyszła   tmrc_emoticons.~  Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem a i tak nie wyelininowałam goryczy.Wszystko poszło...wiecie gdzie...bynajmniej nie do słoiczków niestety.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę dziekuję i

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 24, 2012 at 20:20.

    Bardzo się cieszę tmrc_emoticons.-) dziekuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, bardzo w moim

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 24, 2012 at 14:00.

    tmrc_emoticons.) Super przepis, bardzo w moim guście tmrc_emoticons.;)  Dodaję do kolekcji ulubionych i z pewnością jesienią wypróbuję . Dziękuję ! Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochane już odpisuję. Po

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 22, 2012 at 21:12.

    Kochane już odpisuję. Po pierwsze gotujemy za pierwszym razem cytryny w całości w garnku na średnim ogniu przez 30 min - tak żeby nie kipiały, nie w TM bo wtedy mogłyby się rozpaść. A to całe moczenie jest po to, żeby pozbyć się wszelich chemikalii, które mogą wystąpić oraz żeby pozbyc się goryczki, która występuję w skórce, oraz po to zeby skórka była miękka. Jak już przejdziemy przez te wszystkie trudy to zobaczymy, ze cytryny dosłownie się rozpływają w dłoniach.

    A co do pytania czy herbatka jest lepsza z tą konfiturką czy z plasterkiem cytryny to samemu trzeba ocenić. Dla mnie jest to warte takiego poświęcenia i trudu, chociaż dla mnie to nie jest trud a przyjemność tmrc_emoticons.D herbata jest smaczna i aromatyczna a poza tym można tą konfiturkę wykorzystać też do innych celów np. polać nią lody - pycha tmrc_emoticons.D Konfiturka ma postać dość rzadką nie jest tak zwarta jak dżemy, można nią polać ciasto, budyń i inne dania tmrc_emoticons.D to już jest twórcza inwencja tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy herbata smakuje lepiej z

    Zgłoszony przez hali na sierpnia 22, 2012 at 20:38.

    czy herbata smakuje lepiej z tą konfiturą niz z  plasterkiem cytryny ?

    czy warto sie tak trudzić?????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •