Składniki
300 g
kasza jaglana
- 300 gramów kasza jaglana
- szczypty sól
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Normal
0
21Kaszę jaglaną do gotowania można przygotować na dwa sposoby:
- kaszę płuczemy zimną wodą do chwili aż kiedy zleci z niej "biała woda" i przelewamy wrzącą wodą z czajnika,
- kaszę prażymy na suchej patelni do chwili póki nie wyda zapachu "orzechowego".
Następnie przekładamy kaszę do Termomixsu zakładamy motylek, noże obroty wsteczne, zalewamy ciepłą wodą z kranu do 2 litrów i gotujemy 12-15 minut w 100°C. Po tym czasie odcedzamy kaszę w koszyczku.
jak ugotować kaszę jaglaną
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyszła ok, jednak przy 100 stopniach strasznie...
Wyszła ok, jednak przy 100 stopniach strasznie kipiało mimo wlanej mniejszej ilości wody
. Uspokoiło się dopiero przy 95 stopniach i już do końca tak gotowałam. Dziekuję za przepis.
wyszła OK, ale przy jedynie
wyszła OK, ale przy jedynie połowie porcji strasznie kipiało. Następnym razem spróbuję położyć koszyczek na pokrywie. Tak czy owak dziękuję za przepis
A nie lepiej ugotować ją w
A nie lepiej ugotować ją w koszyczku?
Czy kasza ugotowana wg tego
Czy kasza ugotowana wg tego przepisu jest sypka?
Ja też.
Ja też.
Ja nie płuczę i nie ma
Ja nie płuczę i nie ma goryczki, czym jestem zdziwiona, gdyż taka gotowana w garku nie nadawałaby się do zjedzenia.